14 august, 2012

Hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Calafat (Biserica de la piaţă)



Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este precedată de 14 zile de post strict (1-14 august), cu dezlegare la untdelemn şi vin sâmbăta şi duminica şi cu excepţia Schimbării la Faţă (6 august), când este dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea. În zilele de peste săptămână din post, se slujeşte ori Paraclisul Mare al Maicii Domnului (slujbă de implorare) ori Al doilea paraclis al Maicii Domnului. Dacă ziua praznicului cade miercuri sau vineri, se dezleagă la peşte. 

În această seară începând cu ora 19.00 se va oficia slujba Vecerniei şi a Litiei în sobor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Calafat. Vor participa preoţii împreună cu credincioşii de la cele trei biserici din Calafat. Miercuri dimineaţă începând cu ora 08.00 se va săvârşi slujba Utreniei urmată de Sf. Liturghie. Creştinii sunt aşteptaţi la biserica din centru pentru a fi aproape de Maica Domnului la cea mai importantă sărbătoare închinată celei care a fost aleasă ca Maică a neamurilor.

DESPRE SĂRBĂTOAREA MAICII DOMNULUI

Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc miercuri, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, marcând, potrivit tradiţiei creştine, ziua în care Fecioara Maria s-a mutat din viaţa pământească la cer. Sfânta Maria a fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil de trecerea ei la cele veşnice iar ea s-a bucurat şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor şi copacii s-au aplecat în faţa ei. Sărbătoarea ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului este foarte apropiată de ceea ce romano-catolicii numesc Înălţarea Fecioarei. În conformitate cu Sfânta Tradiţie, Maica Domnului a murit ca orice fiinţă omenească, ‘adormind’, aşa cum indică şi numele sărbătorii. Apostolii, care erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia la neamuri, au fost aduşi în mod miraculos la acest eveniment, fiind cu toţii prezenţi, cu excepţia Sfântului Toma. El a ajuns cu câteva zile mai târziu, după ce a fost înmormântată; dorind să o vadă încă o dată, i-a convins pe ceilalţi să deschidă mormântul Maicii Domnului. Atunci, Apostolii au descoperit că trupul Ei nu mai era în mormânt. De aceea, Biserica Romano-Catolică preferă să se refere la acest eveniment ca Înălţarea. Ţinând seama de dispariţia trupului Maicii Domnului din mormânt, se consideră că Ea a fost înălţată cu trupul la Cer. Se spune că mormântul Sfintei Fecioare se află în Grădina Ghetsimani din Ierusalim unde zilnic mii de credincioşi îl vizitează. În susţinerea acestei ipoteze pledează şi prezenţa brâului Fecioarei, ţesut chiar de Ea din păr de cămilă, dat Apostolului Toma, la Ierusalim, apoi la Constantinopol, unde a fost aşezat într-o raclă de aur, în biserica pe care Teodosie al II-lea o construise special în cinstea Sfintei Fecioare. Din acest brâu există astăzi un fragment la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos şi alt fragment la Mănăstirea Panaghia Soumela din Grecia.


TRADIŢII

Se tămâiază mormintele
In dimineata acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile.

Bărbaţii schimbă pălăria cu căciula
Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

Se deschide sezonul nunţilor
De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului.In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de toamna.





3 comentarii:

  1. LA MULTI ANI pentru toti calafetenii!

    RăspundețiȘtergere
  2. nevasta lui Sorin Ica suge pula si fraierul de barbat habar nu are

    RăspundețiȘtergere
  3. A APĂRUT UN NOU COTIDIAN INFORMATIV ONLINE : ZIARUL CALAFETEAN - Ziarul calafetean apare pe piaţa ziarelor online calafetene cu dorinţa de a reflecta cât mai obiectiv viaţa cetăţenilor din Calafat şi a localităţilor aparţinătoare, cu ştiri şi informaţii actuale ce vor avea loc pe plan local, cu opinii şi păreri ale locuitorilor din Calafat pentru ca viaţa noastră a tuturor să devină mai bună ! http://ziarulcalafetean.blogspot.ro/ -

    RăspundețiȘtergere