10 iunie, 2013

Vizita domnului Adrian Năstase la Centrul de Colectare a Legumelor şi Fructelor din Poiana Mare...în exclusivitate pe Actualitatea Calafeteană - VIDEO


VIDEO





Comuna Poiana Mare este cunoscută ca fiind cea mai mare şi mai bogată comună din judeţul Dolj, renumită pentru legumele de cea mai bună calitate care, înaine de 1989, se bucurau de aprecierea consumatorilor din ţară şi din străinătate. Acest brend ce părea pierdut se pare că a reînviat pe plaiurile dunărene la iniţiativa unor oameni de bine.


Luni,10 iunie, fostul prim-ministru, Adrian Năstase, însoţit de domnul Gigi Neţoiu şi de Primarul Marin Vintilă, au vizitat noul centru de colectare a legumelor şi fructelor.
Acest centru a fost realizat în anul 2011 de către Gigi Neţoiu, având ca partener principal firma Metro. Obiectivul principal este acela de valorificare a produselor româneşti, în special cele legumicole. Contruncţia, constând într-o hala metalică, acoperă o suprafaţă de 500 mp, fiind ventilată şi respectând normele care se impun în ceea ce priveşte stocarea şi valorificarea legumelor proaspete. Poziţia este una strategică, chiar în incinta târgului săptămânal din Poiana Mare. Partenerul principal, Metro, asigură consultanţa agronomică şi piaţa de desfacere, iar centrul de colectare acoperă segmentul logistic constând în realizarea contractelor cu producătorii locali cărora le asigură sămânţa pentru diferite soiuri de legume, în special roşii, ardei gras, castraveţi şi vinete, continuând apoi cu colectarea, stocare şi valorificarea producţiei. Costurile ce acoperă achiziţionarea seminţelor sunt achitate de contractanţi în compensaţie prin producţie. Anul trecut au fost valorificate 500.000 kg de legume, iar anul acesta se preconizează o dublare a producţiei sau chiar o triplare. Am aflat de la coordonatoarea centrului, doamna Gabriela Stoian, că sunt deja 50 de contracte cu producători importanţi, urmând ca pe viitor numărul acestora să crească.

Care sunt avantajele producătorilor?

În primul rând există siguranţa unei pieţe de desfacere , principală problemă a legumicultorilor. În al doilea rând, achiziţionarea unor seminţe de cea mai bună calitate şi în al treilea rând, preţul, negociat săptămânal în raport cu alte pieţe similare, ceea ce oferă un mare avantaj producătorilor. Toţi producătorii cultivă aceleaşi soiuri, iar ambalarea se face după normele europene în lădiţe speciale pe sortimente şi în funcţie de vânzări, angro şi en detail. Un alt aspect ar fi şi economia de combustibil, dar şi costul unui loc într-o piaţă publică unde vânzările sunt variabile.Trebuie menţionat că înainte de 1989 la Poiana Mare a existat un centru de acest gen, fiind unul dintre cele mai mari din sudul judeţului Dolj, produsele fiind valorificate cu succes pe piaţa internă, dar şi pe cea externă, cu contracte de export în Germania, Austria etc.

Întâlnirea cu legumicultorii.

Domnul Adrian Năstase a salutat această iniţiativă, schimbând câteva impresii cu legumicultori care îşi cântăreau roşiile şi castraveţi proaspeţi culeşi din grădinile proprii. Cei prezenţi ne-au declarat: ”este ceva bun, am scăpat de drumurile prin toată ţara, de dormitul în pieţe şi de cei care ne luau de multe ori legumele la un preţ foarte mic, mai mult în bătaie de joc, să câştige numai ei”. ”Pe viitor această activitate se va extinde, iar oamenii vor înţelege că acest tip de comerţ este cel mai sigur şi eficient, care le asigură o stabilitate financiară şi o continuitate” ne-a declarat domnul Gigi Neţoiu. ”Sunt convins că aceste investiţii sunt cele mai bune pentru zona noastră , unde potenţialul pe acest segment este foarte mare. Nu ne rămâne decât să atragem investitorii şi să-i ajutăm să implementeze cât mai rapid aceste tipuri de proiecte” ne-a declarat în încheiere primarul Marin Vintilă.

7 comentarii:

  1. o treaba super ....sa auzim mai des de asa ceva ...si la mai mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Emil acu doua zile spunea ca s-a saturat de politica si socrul il tine asa mai mult fortat.Omului chiar ii este rusine de socru-sau pus pe scandal si reclamatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. e bine, primaru nostru din poiana se misca.Nicule baga mare .S-a apucat si de canalizare.Bafta si toata stima domn Primar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nicule esti cineva daca te viziteaza si Nastase cu Netoiu, ai toate sansele sa fii primar inca 20 de ani daca nu te sapa ai tai.Lumea tine la tine si asta e bine

      Ștergere
  4. Nicu a fost serios si s-a tinut de treaba,om dintr-o bucata si de cuvant

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar e misto acolo iti dau ambalaj samanta si cel mai bine ca iti ia si marfa.Nu muncesti degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  6. Traistaru este fortat de Emil sa plece din politica , asta a fost conditia lui Manda pentru a-l mai lasa la conducerea PSD , pana in septembrie Petre Traistaru se retrage din viata publica .

    RăspundețiȘtergere