28 mai, 2014

Dunărea rămâne peste cotele de apărare la Calafat şi Bechet 28 mai 2014

Autor

Chiar dacă debitele şi nivelurile Dunării sunt în scădere, în continuare, fluviul se situează peste cotele de apărare la Calafat şi Bechet. Cel puţin până pe data de 30 mai a.c. Dunărea se află sub cod portocaliu de inundaţii.    
Debitele și nivelurile în aval de Porțile de Fier au fost în scădere la stațiile hidrometrice: Gruia, Calafat, Bistreț și Bechet, situându-se însă peste cotele de apărare. Conform prognozei INHGA- CNPH debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26 –27 mai a.c. a fost în scădere, până la valoarea de 11.300 metri cubi pe secundă, situându-se peste media multianuală a lunii mai (7.250 metri cubi pe secundă).
Ieri, la ora 10.00, nivelurile Dunării se situau peste cota de atenţie la staţia hidrometrică Gruia şi peste cota de inundaţie la staţia hidrometrică Calafat – cu localităţi posibil afectate, potrivit A.B.A. Jiu,  Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana Mare, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Maceşu de Jos şi Gighera.  Fluviul se afla peste cota de inundaţie şi la staţia hidrometrică Bechet cu localităţi posibil afectate:  Ostroveni, Bechet, Călăraşi şi Dăbuleni. De asemenea, deşi tendinţa este de scădere, nivelul Dunării depăşeşte cota de inundaţie şi la staţia hidrometrică Bistreţ.
Debitul fluviului, în scădere...

 
În continuare, s-a hotărât menținerea monitorizării în permanență de către personalul de specialitate al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu aflat în teritoriu a zonelor riverane ale fluviului Dunărea, a lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A.Jiu și a nivelurilor. Monitorizarea se face cu scopul depistării în timp util a eventualelor evenimente nedorite în teritoriu – zone cu probleme (infiltrații, grifoane), pentru a se interveni în timp util, dacă situația o impune.
În următorul interval debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș), conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor va fi în scădere până la valoarea de 11.000 metri cubi pe secundă. Pentru intervalul 29 mai – 2 iunie a.c, conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere, situându-se la valori cuprinse între 10.600 metri cubi pe secundă şi 10.100 metri cubi pe secundă la sfârșitul perioadei de prognoză, peste mediile multianuale ale lunilor mai ( 7.250 metri cubi pe secundă) și iunie ( 6.400 metri cubi pe secundă).

Codul portocaliu rămâne valabil

Avertizarea de cod portocaliu de inundaţii este valabilă până pe 30 mai a.c. la ora 18.00, pentru Dunăre pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier – Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) – judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. De asemenea, a fost instituit cod portocaliu de inundaţii, începând cu data de 23 mai a.c. ora 6.00, pentru Dunăre pe sectorul aval Călăraşi- Brăila (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea). Din fericire – chiar dacă în continuare debitul Dunării este unul ridicat pentru această perioadă a anului – vârful de viitură (cu un debit de 13.500 metri cubi pe secundă) a trecut fără a provoca pagubele care erau iniţial aşteptate. Totuşi, în toată această perioadă digurile au fost sub mare presiune din cauza debitelor foarte ridicate, la un nivel aproape dublu faţă de media lunii mai...

La sfârşitul săptămânii trecute, din cauza revărsării Dunării, DJ 553 Km 2-3, Calafat-Ciupercenii Vechi a fost inundat pe două sectoare, circulația autovehicolelor fiind atunci întreruptă. De asemenea, săptămâna trecută Dunărea a creat probleme şi în zona punctului de trecerea a frontierei Bechet. Timp câteva zile, calea de acces spre feribot a fost inundată, circulația pentru autoturisme fiind restricţionată, acestea fiind redirecționate către vama Calafat. Mașinile de mare tonaj – tiruri, autocamioane au circulat însă fără probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu