21 februarie, 2013

Vineri, 22 februarie - SPECTACOL EXTRAORDINAR DE “DRAGOBETE” LA “CENTRUL CULTURAL DIN CALAFAT”


Vineri, 22 februarie la ora 17.00, va avea loc un spectacol extraordinar de muzică și poezie susținut de tinerii și copii Centrului Cultural din Calafat (fosta sală a cinematografului). Manifestarea se va desfăşura în sala mare (sala fostului cinema) unde cei prezenţi vor lua contact cu tradiţiile româneşti specific sărbătorii de “Dragobete”. Inițiatoarea acestei frumoase activități artistice este doamna Marinela Carauleanu,  coordonatoarea centrului. La manifestare vor fi prezente o serie de oficialităţi locale: Primarul Mircea Guță, Viceprimarul Doru Mitulețu, consilieri locali și oameni de cultură din Calafat. Iubitorii muzicii şi jocului popular românesc vor avea bucuria de a revedea ansamblul folcloric “Rozele Calafatului”. În program vor fi momente muzicale deosebite dar şi o piesă de teatru. Intrarea este liberă fiind aşteptaţi cât mai mulţi calafeteni.

Pe această cale  redacția ziarului online , Actualitatea Calafeteană, îi felicită pe inițiatorii acestui frumos proiect cultural asigurându-i și pe viitor de sprijinul mediatic pentru diversificarea și promovarea activităților educative  venite în sprijinul comunitatății locale.

ACTUALITATEA CALAFETEANĂ  va realiza un material video care va fipostat pe ziar.



OBICEIURI LA " DRAGOBETE"

Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

La noi, Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele:

"Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti".

In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

De obicei, tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si "face de Dragobete", fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. De multe ori baietii mergeau in satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui. Era o sarbatoare a grupurilor de tineri care ieseau din sat la padure, faceau o hora, se sarutau si se imbratisau. Avea toate trasaturile unei sarbatori premaritale, de antamare a unor relatii intre tinerii din comunitate, ce anticipau nuntile.

Uneori, fetele se acuzau unele pe altele pentru farmecele de uraciune facute impotriva adversarelor, dar de cele mai multe ori tinerii se intalneau pentru a-si face juraminte de prietenie.

Se mai credea ca in ziua de Dragobete pasarile nemigratoare se aduna in stoluri, ciripesc, isi aleg perechea si incep sa-si construiasca cuiburile, pasarile neimperecheate acum ramanand fara pui peste vara. Oamenii batrani tineau aceasta zi pentru friguri si alte boli.

Dragobetele era sarbatorit in unele locuri si la data de 1 martie, deoarece se considera ca el este fiul Dochiei si primul deschizator de primavara.

Obiceiurile de Dragobete, zi asteptata candva cu nerabdare de toti tinerii bucovineni, au fost in buna parte uitate, pastrandu-se doar in amintirea batranilor. Iar in ultimii ani, Dragobetele autohton risca sa fie dat cu desavarsire uitarii, el fiind inlocuit de acel Sfant Valentin ce nu are legatura cu spiritualitatea romaneasca.

Etimologia cuvantului Dragobete

Unii filologi sustin ca numele "Dragobete" provine de la doua cuvinte vechi slave "dragu" si "biti", care s-ar traduce prin expresia "a fi drag". Alti filologi sustin ca vine din cuvintele dacice "trago" - tap (mai tarziu devenit "drago") si "bete" - picioare. Tapul simbolizand la romani fecunditatea!
Exista si ipoteza ca "Dragobetele" se traduce prin "chipul frumos din Casa lui Dumnezeu, tanarul frumos, ales", de la cuvintele dacice "drag", ce semnifica "chip frumos", "chip de lumina" si "betel"- "casa lui Dumnezeu".


Sursa: CrestinOrtodox.ro


37 de comentarii:

  1. Personalitate Doru Mustafa Mituletu
    Gratiel Butoi
    George Usurelu
    Mircea Guta din padure
    Adevarate personalitati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SAU
      Gigi furtun
      Dan Covrig
      Petrica pogoane
      Emil mutulica
      Vintila cosciug
      Cicerone pisdaru
      Iliuta dinti beliti

      Ștergere
    2. ...sau muci in nas

      Ștergere
  2. tupeu la psd mai vrea emil sa candideze la presedentia psd calafat

    RăspundețiȘtergere
  3. poate tena dar nici ea nu e hotarata

    RăspundețiȘtergere
  4. IL ALEGE ORGANIZATIA DE TINERET PSD CALAFAT FORMATA DIN DOI MEMBRII INCLUSIV FIUSAU

    RăspundețiȘtergere
  5. "Emil Popa: Dupa pierderea alegerilor locale, pierdere care mi-am asumat-o, au fost unele momente in care am vrut sa renunt, dar am hotarat sa candidez pentru un nou mandat si sa pornesc o reforma totala a partidului, scopul meu va fi sa aduc un suflu nou organizatiei PSD Calafat si mai ales sa promovez cat mai multi tineri."

    AR FI BINE SA RENUNTI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rudareanule stai linistit ca iti vine si tie randul,sunt multi absolventi de teologie la usa Bisericii de la Poiana Mare

      Ștergere
    2. Crezi ca te protejeaza cotea dar o sa ai suprize mari

      Ștergere
  6. singurul din psd care poate sa va tina piept si sa invinga este emil,altul gen covrig sau furtun,ar fi sluga directa a lu guta

    RăspundețiȘtergere
  7. asta e si motivul pentru care ati pornit aceasta ofensiva contra lui,pentru ca stiti ca este ultima reduta din calafat care va poate face probleme,ai fi bine pentru voi daca covrig si furtun ar prelua conducerea in psd nu?dar asta nu se va intampla niciodata

    RăspundețiȘtergere
  8. emil popa va fi ales cu minim 90% din voturile de la conferinta,covrig si furtun nu o sa fie in stare sa stranga nici 10 voturi cum nu au fost in stare sa le stranga nici la alegerile locale

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca aveti vreo sesizare la adresa preotului Rudareanu:

    Mitropolia Olteniei:
    Adresa: Strada Mitropolit Firmilian nr. 3, cod 200381, Municipiul Craiova, Judeţul Dolj
    Tel/Fax: 0251 415 054

    Consilier Sectorul Administrativ-Bisericesc
    stavr. Gheorghe Zamfir
    E-mail: s_administrativ@m-ol.ro
    Telefon: 0251.534.963, Tel: 0754.031.844
    Mobil: 0754.031.84

    Diac. Popescu Florin
    Tel.: 0251.415.054, 0351.414.004
    Mobil: 0754.031.864

    Inspector Bisericesc
    Pr. Lect. Dr. Ic. Stavr. Adrian Ivan
    Tel.: 0251.533.127, 0351.453.356
    Mobil: 0754.031.874

    Inspector Resurse Umane
    Pr. Mucică Daniel
    Tel.: 0251.533.127, 0351.453.356

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cata rautate au unii impotriva unui om care face ceva pentru Calafat. Parinte Rudareanu sa nu luati in seama aceste mizerii, acesti oameni marunti. Ei au trait o viata din reclamatii si doar asta stiu sa faca.Cred ca banuiti cine sunt! Sigur acesti oameni ar vrea sa va opriti.De ce? Pentru ca nu le place democratia.Vor ca toti sa zica exact ca ei.Sunt comunistii noi habotnici si cam prostuti.

      Ștergere
    2. e democrat sa sesizezi cand un om incalca regulamentele

      Ștergere
    3. Ca si preotul din Basarabi care cere 500 lei pentru o inmormantare si nu da chitante.

      Ștergere
    4. sunt prosti daca dau atatia bani.dar nu ne mai mira nimic la niste preoti de tot kaka-ul

      Ștergere
    5. Domnului Rudareanu

      Parinte, felicitari pentru articol.Toata stima ca mai sunt oameni de abordeaza si subiecte profunde cu conotatii eminamente culturale. Sunt mirat si dezamagit in aceasi masura de cei care jignesc intr-un mod obsesiv, mai ales ca acest articol este unul prin excelenta, de cultura si credinta. Va spun sincer si pe cuvantul meu de om ca nu mai stau in Calafat dar nu-mi pare rau cand vad ce oameni needucati sunt acum in secolul XXI.

      Cu stima un fost calafetean

      Ștergere
  10. CRED CA S-AU LAMURIT SI CITITORII DE CARACTERUL MURDAR AL NEAMULUI TRAISTARU
    DEMISIA DIN CONDUCEREA PSD IL FACETI DE RUSINE

    RăspundețiȘtergere
  11. "Emil Popa: Dupa pierderea alegerilor locale, pierdere care mi-am asumat-o, au fost unele momente in care am vrut sa renunt,"
    LOCUITORII MUNICIPIULUI CHIAR TE ROAGA SA RENUNTI

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca aveti vreo sesizare la adresa preotului Rudareanu:

    Mitropolia Olteniei:
    Adresa: Strada Mitropolit Firmilian nr. 3, cod 200381, Municipiul Craiova, Judeţul Dolj
    Tel/Fax: 0251 415 054

    Consilier Sectorul Administrativ-Bisericesc
    stavr. Gheorghe Zamfir
    E-mail: s_administrativ@m-ol.ro
    Telefon: 0251.534.963, Tel: 0754.031.844
    Mobil: 0754.031.84

    Diac. Popescu Florin
    Tel.: 0251.415.054, 0351.414.004
    Mobil: 0754.031.864

    Inspector Bisericesc
    Pr. Lect. Dr. Ic. Stavr. Adrian Ivan
    Tel.: 0251.533.127, 0351.453.356
    Mobil: 0754.031.874

    Inspector Resurse Umane
    Pr. Mucică Daniel
    Tel.: 0251.533.127, 0351.453.356

    RăspundețiȘtergere
  13. Bagati ratatiloratentie la raspandirea infectiilor furtun si covrig prostii satului ,neste neputinciosi murdari

    RăspundețiȘtergere
  14. Pe aici intra si belitii de liberali,atentie bucurativa cat mai puteti,sa nu va inecati cu propria saliva,nu fiti prosti ca usurei sunteti, nu zgandariti ursul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inca 3 ani -ciocul mic caci noi suntemm la putere ! S...I !

      Ștergere
  15. lui furtun sa-i dam muie la tasnitoare

    RăspundețiȘtergere
  16. AICI SUNTBANII DUMNEAVOASTRA. NAVEM DRUMURI CALDURA LOCURI DE MUNCA DAR AVEM CIRC. MULTUMIM PREAIUBITULUI PRIMAR

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce atatea comentarii despre Covrig si Furtun, scestia nu o sa mai candideze la nimic, sunt iesiti deja din scena politica calafeteana. Nimeni nu da doi bani pe ei. Au fost fraieri si prosti ca au iscat atatea disensiuni si comentarii atat in interiorul PSD cat si in exterior.
    Toti stiti ca orice persoana care creeaza probleme false in interiorul sau exteriorul unei organizatii, fie ea si politica, zboara atanci cand nu este la asentimentul general al acesteia.
    Furtun si Covrig --> adio - v-o spune un analist, expert in structuri organizationale.

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumeste preiubitilor ex-pds-isti,Pdl-ilisti,,etc....Nino nino fornerino,si mugurel !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. De cand s-a mutat Calafatul in Ciuperceni?Si inca ,,ROZE"?

    RăspundețiȘtergere
  20. Rudarenu scrie comentarii si ii injura pe aia din PSD dar il vedem Dumnezeu si il pedepseste rau!

    RăspundețiȘtergere
  21. Rudareanu la puscarie! Rudareanu la puscarie!

    RăspundețiȘtergere
  22. Primare,o să plătească zece generaţii toate hotiile pe care le-ai comis pînă acum...nu e posibil ca în cinci ani de mandat,cu un salariu de bugetar să te lafai în averi de miliarde....:-(

    RăspundețiȘtergere
  23. ASA E,DACA PE FURTUN A INCEPUT SA L CRITICE SI EMIL POPA,CARE E UN OM FOARTE RESPONSABIL,FURTUN AL NOSTRU AR TREBUI SA SE FACA COVRIG SI SA PLECE!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ai deeptate,dar lu Furtun al tau ii place sa fie injosit!

    RăspundețiȘtergere
  25. mai sa fie , furtun era bun intrun ong , sa lupte pt drepturile celor din jur, ori el o scarba , injosit, futut si neagreat de nimeni, dute si te spala la tasnitoare furtunuleeee

    RăspundețiȘtergere