09 ianuarie, 2014

Pazitul Fantanilor la Calafat -2014- Video IN EXCLUSIVITATE O PREZENTARE FOTO-VIDEO MARCA OLTENIA SUD PRELUATA DUPA SITE-UL www.olteniasud.ro Tot acolo puteti gasi albumul foto complet al evenimentului


 VIDEO - Turul fantanilor


VIDEO - Interviu cu primarul Mircea Guta



Pe data de 6 ianuarie 2014, Primarul Mircea Guta a facut traditionalul tur cu ocazia sarbatorii Sfantului Ioan Botezatorul. Se stie ca in zona Dunarii exista o traditie ca in noaptea premergatoare sarbatoriri Sfantului(6-7 ianuarie) crestinii pazesc fantanile pentru a alunga spiritele rele cu un foc mare si muzica...


Traditia spune ca in noaptea dintre Boboteaza si Sfantul Ion, duhurile rele vin sa spurce apa. Barbatii fac de paza langa fantani, in baraci improvizate , cu un pahar de vin si carne la gratar. Apa din fantana este sfintita cu aghiasma, iar feciorii se spala pe fata pentru alungarea spiritelor malefice si pentru purificare.
Anul acesta au primit vizita primarului 6 fantani din Calafat :
-intersectia strazilor Anul 1907 cu strada 1 Decembrie 1918 | bloc M3
-strada C. Stere intre strada 1 Mai si strada Anul 1907
-strada Decebal, intre strada Anul 1907 si bulevardul Cobuz
-strada Teilor intre strazile A.I.Cuza si bulevardul H.C.C.
-la intersectia dintre strada Nicolae Balcescu si Strada Anul 1907
-strada C. Stere intre 1 Mai si bulevardul H.C.C.
Acesta i-a intampinat cu urari calde si o sticla de sampanie, incurajandu-i sa pastreze minunatele traditii oltenesti. Pazitorii fantanilor au fost foarte ospitalieri intampinandu-l cu un pahar de vin, carne la gratar, muraturi, mamaliga sau pita calda. Muzica populara rasuna in fiecare cort iar focul ardea mocnit.
Surprizele placute nu au lipsit nici anul acesta, avand bucuria de a reintalni ansamblul Rozele Calafatului la fantana din strada Nicolae Balcescu, formatia Mixaj 2007 si Catalin pe strada C. Stere, un foc cu adevarat impresionant pe Decebal si un vin servit la troaca intr-o nota pur traditionala.

IN EXCLUSIVITATE O PREZENTARE FOTO-VIDEO MARCA OLTENIA SUD PRELUATA DUPA SITE-UL www.olteniasud.ro
 Tot acolo puteti gasi albumul foto complet al evenimentului 
































Un comentariu:

  1. felicitari pentru reportaj e bine ca se mai gandeste cineva si la traditii

    RăspundețiȘtergere