06 ianuarie, 2014

Slujba de Sfintire a Apei celei Mari. Boboteaza- Viorel Oanca din Calafat a scos crucea si in 2014- VIDEO

VIDEO 1 -ARUNCAREA CRUCII IN DUNARE


VIDEO 2 -SLUJBA DE SFINTIRE A APEI


VIDEO 1 -DANSURI POPULARE OLTENESTI



Asa cum se stie in zona Dunarii, sarbatoarea Bobotezei este sarbatorita cu mare fast fiind penultima din sirul de sarbatori care incep odata cu Nasterea Domnului (25 decembrie).

VIOREL OANCA

La Calafat exista aceasta traditie de a se oficia Sfintirea Apei celei Mari in apropierea Dunarii deoarece imediat dupa incheierea slujbei are loc ritualul de aruncare a crucii de catre preot urmand ca unul sau mai multi crestini sa o aduca pe uscat. Se cunoaste din vechime ca cel care aducea crucea (adica o scotea din valurile Dunarii) era un om ferit de boli si necazuri. 

 
Anul acesta, ca si in anii trecuti, peste 1000 de crestini ortodocsi au asistat la aceasta frumoasa ceremonie religioasa. In deschidere , Ansamblul “Rozele Calafatului”, coordonat de doamna Marinela carauleanu au prezentat o suita de dansuri populare romanesti. Au fost prezente oficialitati locale, primarul Mircea Guta, viceprimarul Doru Mituletu, consilieri locali, si o serie manageri a principalelor institutii publice din Calafat.
Cel care a ridicat crucea din valurile Dunarii a fost ca si anul trecut Viorel Oanca in varsta de 35 de ani care a primit o recompensa de 700 Ron pentru efortul depus.

Boboteaza – sfinitirea apei





In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana , in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata sau de lemn. 



In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii. Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare crestin isi ia apa sfintita intr-un recipient curat cu care a venit de acasa. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu