09 mai, 2016

VIDEO Ziua Independentei sarbatorita la Calafat 9 mai 2016

VIDEOAstazi a avut loc începând cu ora 11.00, o ampla manifestare închinată zilei de 9 mai care are o tripla semnificatie. 

Primul motiv este proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877. În acea zi memorabilă, România a scăpat de sub dominația turcă. Independenţa a fost recunoscută apoi de puterile europene.
Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial, printre care și România, au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.


Instituţiile de cultură, de ordine publică, formaţiunile politice locale sau din domeniul privat, în frunte cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Calafat, au depus coroane în memoria ostaşilor români căzuţi în Războiul de Independenţă de la 1877 şi în cel de-al Doilea Război Mondial. 

La manifestari a participat si deputatul PSD Claudiu Manda insotit de o delegatie din partea conducerii judetene a partidului. Preotul Nicolae Vasilica, parohul Bisericii “Izvorul Tamaduirii” , a oficiat slujba de comerorare a ostasilor romani cazuti pentru apararea hotarelor tarii. 

Primarul mun. Calafat, Mircea Guta, a punctat importanta acestui eveniment urandu-le succes tuturor candidatilor inscrisi in cursa electorala care se va incheia pe 5 iunie. 

Doamna Florenta Marincu, cetatean de onoare al mun. Calafat a urat multa sanatate calafetenilor amintind de jertfa soldatilor romani cazuti pe fronturile Razboiului de Independenta de la 1877-1878.


ALBUM FOTO


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu