11 octombrie, 2010

Rampele pentru persoanele cu handicap, o problemă şi pentru Calafat



Persoanele condamnate să trăiască într-un scaun cu rotile nu pot avea o viaţă independentă, deşi legea le conferă acest drept. Teoretic, toate instituţiile de interes public, de la primărie până la ultimul butic, sunt obligate să aibă rampe de acces pentru cei cu handicap locomotor cu o înclinaţie între 5 si 8%. Din păcate însa, foarte multe instituţii nu au rampe, iar cele existente sunt construite în bătaie de joc, extrem de abrupte sau prea înguste. Motivul este acela de a scăpa de sancţiuni. Nerespectând totuşi parametri tehnici, rampele sunt inutile pentru cei cu handicap. Nici Calafatul nu respectă standardele legii, de aceea ele nu pot fi escaladate decât prin tehnici specifice alpinismului. Este singura modalitate ca să poţi atinge uşa din capătul scărilor. Să spunem că mămicile îşi lasă căruţul afară, la intrare, dar o persoană cu handicap locomotor ce face? Cum o putem noi ajuta? Simplu, aplicând legea. Încă avem Constituţie, dar din păcate doar pe hârtie. Art. 46 din Constituţia României sună în felul următor: “Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, în vederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.” Mai mult decât atât, Legea 519/2002 obligă autorităţile publice locale şi centrale să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi în instituţii. La Calafat, instituţiile sau societăţi comerciale care au rampe de acces pot fi numărate pe degete, iar în unele cazuri cei care le au sunt ineficiente. Măsurile întârzie să apară, iar scuzele sunt dintre cele mai diverse, începând cu lipsa de bani şi terminând cu arhitectura clădirilor care nu permite acest lucru. Totuşi dacă n-o facem pentru legea impusă de Constituţie s-o facem măcar în ultimă instanţă pentru legea morală sau din respect pentru cei cu handicap, în locul cărora printr-o împrejurare nefericită ne putem afla oricând.

EU

6 comentarii:

  1. Eu cred ca ar trebui sa construiasca Filipescu o rampa si la intrarea in primarie. Apoi sa anuleze scarile. Ca si inclinatie, cred ca 50% ar fi in regula. Ar fi un acces mai "firesc" in primarie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce parinte esti handicapat si nu poti sa intri?
    La matale la biserica exista rampa? Cati sunt in Calafat in scaun cu rotile?2-3 maxim. Pe criza asta nu crezi ca investitia nu e prea mare?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Pertinent" comentariu, halal gandire !
    Pe romaneste vorbind ce treaba are sula cu prefectura ?
    Pe langa faptul ca legea nu-i tocmeala, este vorba de civilizatie domnule .
    Din pacate sunt multi handicapati in Calafat. Ce este drept, este faptul ca handicapul lor le afecteaza gandire si nu aparatul locomotor .
    Ganditi asa si veti ajunge departe !

    RăspundețiȘtergere
  4. CRED CĂ PĂRINTELE SE TREZESTE BEAT, DUPĂ CINE STIE CE POMANĂ LA CARE NU A FOST INVITAT!
    PĂRINTELE CHIAR SI NUMELE TE TRĂDEAZĂ:
    RUDĂ REA NU?
    CHIAR AI SUFLETUL NEGRU.PĂCAT PENTRU UN SLUJITOR AL DOMNULUI!SI NU VORBESC DOAR DE ACEASTĂ POSTARE CI DE TOATE TÂMPENIILE CE ESTI ÎN STARE SĂ LE DEBITEZI.
    CRED CĂ AI PIERDUT COMPLET CONTACTUL CU LUMEA REALĂ. DOMNUL SĂ TE AIBĂ ÎN PAZĂ.

    RăspundețiȘtergere
  5. Lume,lume-Popa Prostu intra in scena !
    mare-ti este gradina doamne si multi stau acolo fara viza de flotant,printre care si gloaba ta Ruda -rea-nu.
    nexam studii,nexam caracter doar o mana lacoma fara degetul cel mare

    RăspundețiȘtergere
  6. ar trebui sa va revizuiti vocabularul inaite de a posta .Unde nu e, nici DUMNEZEU nu cere.Cel de la 09:14 popa are teologia tu?

    RăspundețiȘtergere