20 ianuarie, 2014

Biserica maramureseana la Calafat- VIDEO

        Anul acesta vor fi finalizate lucrarile de ridicare a capelei Spitalului Municipal Calafat


VIDEO
preluare: www.olteniasud.ro


Din anul 2010 , mai exact din luna octombrie, a fost numit ca slujitor parintele Predoi Gheorghe care si-a propus realizarea unui lacas de cult care sa deserveasca angajatilor spitalului si pacientilor.

Lucrarile au demarat in primavara lui 2013 , primaria Calafat alocand in prima faza suma de 70 000 Ron (700 milioane lei vechi). A fost turnata fundatia si contactata o firma de mesteri specializati in proiectarea si realizarea de locasuri de cult (din lemn) in stil maramuresan. Terenul total alocat masoara 300 mp dintre care 40 mp sunt ocupati de capela iar 12mp de catre cancelarie. Biserica are la baza lemn de stejar iar in interior brad, fiind prevazuta cu o turla de 12 m si un pridvor...



Pe interior, biserica va fi impodobita cu icoane, avand o catapeteasma din lemn de brad sculptat cu motive maramuresene. Acoperisul va fi din lemn acoperit cu sindrila.
 

Am aflat de la parintele Gheorghe Predoi ca biserica ce poarta hramul “Sfintilor Imparati Constantin si Elena” va fi deschisa si credinciosilor din Calafat, iar pentru angajatii spitalului serviciile religioase vor fi gratuite, lucru stipulat si in fisa postului.

Cei care vor dori sa ajute biserica o vor putea face doar prin donatii, deoarece preotul slujitor este platit de catre unitatea medicala, in speta Spitalul Municipal Calafat...

Pe viitor, parintele intentioneaza realizarea unui azil de batrani, un proiect ambitios ce ar putea fi rulat prin fondurile europene cu sprijinul spitalului si al comunitatii locale.
In momentul de fata pentru ca lucrarile sa poata fi incheiate mai este nevoie de 40 000 Ron (400 milioane lei vechi), singura speranta fiind Primaria Municipiului Calafat care a promis ca anul acesta suma respectiva va fi alocata in totalitate.
Parintele Gheorghe Predoi ne-a declarat ca ar fi o bucurie ca pana pe data de 21 mai 2014, cand este hramul bisericii, lucrarile sa fie definitivate. Din pacate, situatia financiara nu este deloc favorabila, atat in ceea ce priveste institutiile publice, cat si populatia. Cu toate acestea, avem credinta ca pacientii Spitalului Municipal Calafat vor avea sansa de a deschide usa unei noi biserici ajutandu-i sa treaca mai usor peste suferintele fizice sau sufletesti.

In incheiere, parintele a multumit Consiliului Local Calafat, primarului Mircea Guta si viceprimarului Doru Mituletu dar si tuturor celor care au pus si celor care vor pune umarul la realizarea acestui obiectiv spiritual.






2 comentarii:

  1. Felicitari Parinte Predoi sunteti un om extraordinar.Din ce in ce mai rar preoti asa. O sa vina multa lume acolo ca slujiti frumos.Dumnezeu cu noi LA MULTI ANI

    RăspundețiȘtergere
  2. un lucru bun cred ca cel mai bun din ultimii 10 ani pentru calafat

    RăspundețiȘtergere