14 august, 2015

Hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului din Calafat


Cunoscută ca biserica de la piața, „Adormirea Maicii Domnului ” este cea mai cunoscuta  calafetenilor, fiind o sarbatoare cu traditie in zona de sud-vest a Olteniei. Maica Domnului este ocrotitoarea tuturor crestinilor și de aceea foarte mulți ii poarta numele atât la noi în Romania cât și în afara.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deși mărturii despre existența ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, Sinod care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de acum o foarte mare dezvoltare. Sărbătoarea bisericească a sfârșitului vieții pământești a Fecioarei a început probabil în Ierusalim, unde Mormântul Maicii Domnului din Ghetsimani este și astăzi un loc de pelerinaj; încă din secolul al VI-lea, sărbătoarea a fost celebrată, iar din anul 600 a fost fixată la 15 august.
Sâmbăta, 15 august, va avea loc începând cu ora 08.30 , o slujba în sobor cu mai mulți preoti invitați, atât din Calafat cât și din localitatile invecinate. Cei doi preoti care pastoresc aceasta parohie, Stefan și Mihai Cotea vor face ca și anul acesta cei prezenti sa simtă căldura, dragostea și prezenta Maicii Domnului.

TRADITII LA SARBATOAREA MAICII DOMNULUI

Tradiţia spune că în ziua de Sfânta Maria - 2015, se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujba, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului.
Sfânta Maria 2015. Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

CATI ROMANI POARTA NUMELE SFINTEI MARII


Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica joi, de sărbătoarea Sfintei Maria. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei.Dintre femeile care îşi serbează joi onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 poartă numele Marinela şi alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria, potrivit Ministerului de Interne, citat de Mediafax.

De Sfânta Maria îşi serbează onomastica şi 310.751 de bărbaţi care poartă numele Marian, 102.620 care se numesc Marin şi 3.332 care au fost botezaţi Marinică

preluare:www.olteniasud.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu