16 februarie, 2010

Valentine’s Day si Dragobetele



Pentru toţi îndrăgostiţii de toate vârstele ziua de 14 februarie are o semnificaţie aparte fiind un simbol al iubirii, al dragostei şi al căsătoriei însă putem spune că noi românii mai avem o astfel de zi a iubirii şi anume Dragobetele pe care o sărbătorim pe 24 februarie.

La noi Dragobete este o divinitate similară cu Eros sau Cupidon numele său venind de la fiul Babei Dochia, care era un bărbat arătos, frumos şi mereu îndrăgostit. Spre deosebire de Sfântul Valentin, el era energic, o fire luptătoare şi era pentru daci zeul care oficia din cer la începutul primăverii nunţile tuturor animalelor. Românii l-au transformat pe Dragobete în protectorul iubirii celor care se întâlnesc pe 24 februarie, iar iubirea lor ţine tot anul. Există chiar şi o zicală: “Dragobetele sărută fetele!”.

În multe sate de la noi fetele şi băieţii îşi puneau hainele de sărbătoare şi se întâneau în faţa bisericii de unde pleacau să culeagă flori din pădure. La întoarcere fetele fugeau iar băieţii le alergau pe acelea de care erau îndrăgostiţi, dacă fata îl plăcea pe cel care o alerga se lăsa prinsă şi îl săruta în faţa tuturor fapt ce însemna logodna celor doi.

Cealalată sărbătoare care s-a extins şi la noi este Valentine’s Day (Ziua Sfantului Valentin) care este de provenienţă catolică şi foarte mult sărbătorită de americani. Valentine’s Day provine de la un preot roman pe nume Valentin martirizat în timpul persecuţiei împăratului Claudiu în anii 269-270 d.c. Una dintre legende spune că Valentin îi ajuta pe creştini şi de aceea a fost arestat şi executat pe 14 februarie 269. Fiind în închisoare acesta trimitea mesaje prietenilor în care scria “Amintiţi-vă de Valentin” sau „Vă iubesc”.

O altă legendă susţine că Valentin oficia căsătoriile în timpul împăratului Claudiu care a interzis prin lege toate căsătoriile şi logodnele în Roma. Legea se baza pe ipoteza că soldaţii necăsăstoriţi luptau mult mai bine decât cei căsătoriţi deoarece nu aveau pe nimeni care să îi aştepte acasă. Valentin a fost ucis din cauză că îi ajuta pe tineri să se căsătorească şi îi sprijinea în iubirea lor.

Indiferent de legende se pare că la noi în ţară ne bucurăm de ziua dragostei de două ori: de Valentine’s Day şi Dragobete oferind cadouri, flori şi multă iubire. Peste tot pe stradă sunt fete fericite care ţin în mână tot felul de cadori şi flori, nu trebuie să îi priveşti prea mult pe tinerii îndrăgostiţi ca să îţi dai seama de fericirea şi dragostea care se citeşte pe faţa lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu