04 martie, 2015

Agentia Nationala de Integritate mai agata doi primari


Trimis în judecată într-un dosar de abuz în serviciu și fals intelectual, fostul primar al comunei doljene Sadova a fost găsit incompatibil de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, care susțin că, timp de trei ani, a fost și primar, și administrator de firmă. În schimb, actualul primar din comuna Amărăștii de Jos este acuzat că, timp de mai mulți ani, a fost atât primar, cât și membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Amărăștii de Jos.


Vasile Jianu, primar al comunei doljene Sadova până în anul 2012, în prezent consilier local, este acuzat de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) că ar fi încălcat Legea privind asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice.
ANI a comunicat luni că „Jianu Vasile, fost primar al comunei Sadova, Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2009 – 26 iunie 2012, întrucât a deținut simultan cu funcția de primar și funcția de administrator al SC ENERGO SADOVA SRL, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003“.
Potrivit legii, funcția de primar și cea de viceprimar este incompatibilă cu funcția de administrator și membru în Consiliul de Administraţie al societăților comerciale...



Persoana incompatibilă este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Potrivit informațiilor din Registrul Comerțului, SC ENERGO SADOVA SRL a fost înființată pe 19 iunie 2009 și are ca obiect de activitate consultanța pentru afaceri și management. Societatea are doi asociați, SC VALE CONSULT SRL Timișoara (40%) și Consiliul Local Sadova (60%), iar ca administratori pe cetățeanul italian Domenico Niceto și pe fostul primar Vasile Jianu.
Întrebat care este povestea acestei societăți comerciale, în care unul dintre asociați este Consiliul Local Sadova, actualul primar al comunei, Eugen Safta, a precizat pentru GdS că, din câte știe, este vorba de o societate înființată cu ocazia construirii unui parc fotovoltaic în Sadova.
Raportul ANI poate fi contestat în instanță de fostul edil din Sadova.

Judecat pentru abuz în serviciu

Același Vasile Jianu a fost trimis în judecată în septembrie, anul trecut, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual, alături de administratorul unei societății comerciale și de contabila Primăriei din Sadova.
Pe scurt, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în martie 2009, primarul Vasile Jianu a încheiat cu SC GEGA CONSTRUCT SRL, reprezentată de Ștefan Costache, un contract în valoare de 480.456 de lei privind modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova.
Contractul ar fi fost încheiat însă prin încălcarea procedurilor legale din domeniul achizițiilor publice, în lipsa unui proiect tehnic, dar și a unei estimări valorice. De asemenea, în urma verificărilor s-a mai stabilit că beneficiarul lucrării nu a asigurat dirigenția de șantier și nu i-a cerut executantului să constituie, potrivit legii, garanția de bună execuție. În plus, Primăria Sadova nu a impus prin contract un grafic de execuție, nu a stabilit un termen de finalizare a lucrărilor sau penalități de întârziere și nici măcar nu a recepționat lucrările.
Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 2 aprilie.

Incompatibilitate și pentru primarul din Amărăștii de Jos

ANI a mai comunicat luni că și actualul primar din comuna doljeană Amărăștii de Jos s-a aflat ani buni în stare de incompatibilitate. „Dinu Ion, primar al comunei Amărăștii de Jos, Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 2009 – 2011 și 2012 – 2014, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Liceului Teoretic Amărăștii de Jos, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003“, au reținut inspectorii de integritate.
Potrivit legii, funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu cea de membru al Consiliului de Administrație la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu