Compania de Apa "Oltenia" SA a preluat, din anul 2009, Serviciul de utilitati publice din mai multe localitati din judetul Dolj. Este vorba de Bechet, Filiasi, Calarasi, Dabuleni, Bailesti, Calafat si Segarcea
Direcția Serviciului de Utilitate Publică (DSUP) s-a ocupat de captarea, tratarea, transportul și distribuția apei potabile pentru persoanele fizice din Calafat și agenții economici, fără a avea personalitate juridică fiind în subordinea Consiliului Local. În februarie 2010 a fost preluat integral de Compania de Apa "Oltenia" SA, care odată cu venirea în Calafat a început şi perioada de reclamaţii şi nemulţumiri. Este imposibil să mergi la sediul din Calafat de pe Gheorghe Doja şi să nu găseşti un calafetean nemulţumit sau o scară de bloc căreia i s-a imputat cel puţin 100-200 de metri cubi de apă ca pierderi.
Blocul B11 a plătit ce n-a consumat.
Cu câteva luni în urmă mai multe scări de bloc au fost puse să plătească sute de metri cubi de apă, compania motivând că sunt pierderi pe scară. La blocul B11 subsolul era uscat, curat, mai ales că în urmă cu ceva timp, un locatar îl amenajase ca spaţiu de locuit. Fără un strop de apă la subsol scara B 11, adică cei cu apometrele citite la zi au plătit în plus pentru aşa zisele pierderi.
FRAUDĂ SAU NU?
O bună perioadă de timp facturile la apă au venit fără index, apometrele erau citite aşa ca să fie , că de plătit plăteai cât cerea compania nu cât consumai. Mai multe decât atât cu costurile de epurarea şi canal, metru cub de apă a ajuns la peste 5 lei (50.000 lei vechi), ceea ce este inadmisibil. O familie normală cu minim patru membri, care păstrează regulile de igienă (duş, spălarea rufelor etc) consumă între 7 şi 10 metri cubi ceeea ce înseamnă că punând şi TVA-ul se duce la 70 de lei pe lună (700.000 lei vechi), o sumă colosală ţinând cont că este apă pe care o avem pe gratis din pământ sau de la Dumnezeu.
Reclamaţiile curg mai rău ca apa în Calafat.
Cu toate acestea reclamaţiile curg fără a se face nimic. Sunt personae care s-au plîns că udă în curte cu apa pe care o plătesc şi ca apă epurată. Păi domilor de la Apă Oltenia dacă stropesc şi apa ajunge în sol cum o puneţi la plată la canal şi epurare. Sunt zeci de reclamaţii iar Actualitatea Calafeteană va demara o anchetă pe această temă.
UNDE S-A INVESTIT?
Sediul din Blocul B9 din cartierul Cobuz arată ca după război, într-un apartament cu trei camere modest şi fără lux dar cu toate acestea preţurile la apă pentru calafeteani sunt ca la un hotel de patru stele. După sediul, Oltenia SA pare a fi ca acele companii fantomă gen Caritas sau FNI.
CINE ESTE DE VINĂ?
Foarte mulţi consumatorii acuză Primăria Calafat care a făcut posibilă această situaţie. Înainte de a fi preluat serviciul de apă, în Calafat se plătea la jumătate iar acum dublu, de parcă apa ar fi plată sau minerală. Cu toate acestea nimeni nu face nimic, iar cei de la parterul blocului din B9 unde compania îşi are sediul dau din umeri spunând că răspunzători sunt cei de la Craiova.
CAZUL PIERDERILOR INVOCATE DE COMPANIA DE APĂ "SA OLTENIA" SUNT PENALE SAU NU!
Cei peste 3000 de metri cubi imputaţi mai multor scări de bloc s-au pierdut conform datelor companiei. Cu toate acestea ei au fost taxaţi cu costurile de canal şi epurare incluse. Păi domnilor dacă s-au pierdut şi nu au ajuns în canal cum au fost epuraţi şi taxaţi la preţ maxim. Nu cumva e asta fraudă sau hoţie ordinară la drumul mare.
ACTUALITATEA CALAFETEANĂ, va cere toate pierderile invocate de companie din ultimele luni, şi va iniţia o campania de strângere de semnături a celor nemulţumiţi de serviciile societăţii OLTENIA SA. Cum a fost posibil ca staţia de pompare, staţia de epurare şi canalizarea care au fost construite cu banii calafetenilor să ajungă pe mâna unor afacerişti care nu au investit nimic dar adună taxe COLOSALE fără a face nici un efort.
Cu noile scumpiri vom ajunge ca în toamnă să plătim poate 70.ooo de lei vechi pe metru cub sau mai mult, asta dacă nu vom ajunge să ne spălăm iar în lighean, cu apă de la fântână, ca acum 60 de ani.
PS: AŞTEPTĂM SĂ VENIŢI CU DATE CONCRETE DESPRE NEREGULILE DE LA COMPANIA DE APĂ DIN CALAFAT.