16 februarie, 2010

Catedrala SFÂNTUL NICOLAE Calafat




Municipiul Calafat este situat la extremitatea sud-vestică,a judeţului Dolj pe malul stâng al Dunării în Câmpia Ciuperceni – subunitate a Câmpiei Centrale a Olteniei.Prima atestare documentară păstrată ,referitoare la Calafat datează de la anul 1424 iar numele oraşului ar proveni se pare de la un anume Mihail Calafat meşter în arta călăfătuirii care a înfiinţat pe malul Dunării un atelier pentru repararea şi smolirea corăbiilor.
Despre prima bisericuţă cu hramul Sfântul Nicolae se face amintire în anul 1730.La început biserica a fost un bordei datorită deselor năvăliri turceşti,ca mai târziu cu trecerea timpului să fie zidită în pământ construindu-se şi ziduri din cărămidă.Începând cu anul 1853 aşezământul bisericesc a fost înălţat punându-se şi olane executându-se şi o serie de alte îmbunătăţiri,iar în 1861 prin grija preotului Matei Dobriceanu construcţia s-a prelungit şi s-a înălţat.La iniţiativa preotului Petre Calafeteanu dar şi a epitropilor D. Nicolaescu şi St.Mladinovici împreună cu autorităţile şi enoriaşii bisericii edificiul a fost ridicat adăugându-i-se o cupolă şi o catapeteasmă nouă fiind totodată şi zugrăvit.Sub această formă s-a menţinut până la 20 martie 1906 când s-a pus fundaţia pentru noua biserică amplasată pe locul celei vechi care a fost demolată.Lucrările la noua biserică au fost încheiate în anul 1910 locaşul fiind sfinţit în ziua de 25 aprilie a aceluiaşi an aşa cum reiese şi din pisania bisericii: ,,În al 40 lea an de glorioasă domnie a Majestăţii SaleRegelui României Carol I şi a augustei sale soţii doamnă şi regină a României,Elisabeta,pusu-sau temelia acestui Sfânt şi Dumnezeiesc lăcaş cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae pe locul vechii biserici,în zilele P.S.episcop al eparhiei Râmnicului şi Noului Severin,D.D.Ghenadie.Sfânta Biserică s-a ridicat din iniţiativa domnilor Ilariu Marian,Ştefan I.Marincu,Dumitru P.Arsenie,Sima Mărculescu,Vasile Mirică,Ioan S. Drăgulescu şi alţii,preoţi fiind în acest timp Marin Petrescu şi Petre Calafeteanu.S-a terminat în 1910” Ca preoţi slujitori mai amintim pe Dumitru Rudăreanu(1915-1972) cel care a slujit 57 de ani,Pretorian şi Căliman.
Sub păstorirea părintelui paroh Vartolomeu Gavrilescu şi cu contribuţia credincioşilor s-a făcut restaurarea picturii de către pictorul Mircea Constantinescu,finalizată în anul 1991.Resfinţirea Bisericii s-a făcut în anul 2001 în octombrie de către Prea Sfinţitul Episcop Gurie Gorjeanul fiind preot paroh Gheorghe Guţulescu.În anul 2002 s-au demarat lucrările exterioare de renovare atât a Bisericii cât şi a clopotniţei care au fost finalizate cu ajutorul Primăriei şi al enoriaşilor în anul 2005. Ultima resfinţire s-a făcut în anul 2005 de către Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Teofan Savu al Olteniei.
Biserica Sfântul Nicolae este catedrala Municipiului Calafat fiind cea mai impunătoare construcţie.Planul propiuzis este în formă de cruce cu o cupolă înaltă de circa 20 m cu ziduri groase având o acustică deosebită.Catapeteasma este sculptată(fiind executată la Viena) în lemn şi pictată respectându-se cu stricteţe erminia bisericească.Stranele păstrează aceaşi linie ca şi catapeteasma împodobind frumos laturile bisericii.Pictura este realizată in tempera şi ulei cu un rafinament deosebit evitându-se culorile strindente.Cromatica este caldă apropiată sufletului iar cupola unde este pictat Iisus Pantocrator(adică binecuvântând cu mâna dreaptă iar cu stânga ţinând evanghelia ) este extraordinar realizată inducând un sentiment de înălţare care te copleşeşte făcând ca pentru câteva clipe privitorul să se detaşeze de lumea materială.Poziţia aproape de port a lăcaşului de cult a favorizat într-un fel poate şi alegerea hramului ,deoarece ştim că Sfântul Nicolae este ocrotitorul celor ce călătoresc pe mare şi nu numai.În limba greacă nika înseamnă biruitor,de aici şi numele de Nicolae,adică cel biruitor.În fiecare an pe 6 decembrie biserica este în haine de sărbătoare aşteptându-şi credincioşii la Sfânta Liturghie pentru a primi ajutorul Ierarhului Nicolae.

Preot Adrian Micu






2 comentarii:

  1. Foarte buna initiativa de a publica stiri de actualitate din Calafat... de apreciat, insa postati mai multe articole de interes local! Felicitari si succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. HRISTOS a Inviat !
    O foarte frumoasa ctitorie a Ortodoxiei romanesti este aceasta sfanta Biserica ce este Catedrala voastra din Calafat.Azi sper sa ajung si eu sa o vad ,sa ma inchin si sa imi pomenesc neamurile de aici care ne sunt Eroii Neamului Romanesc ! Multumiri pentru descrierile facute !
    Stefan

    RăspundețiȘtergere