Romania, tara tuturor posibilitatilor! In premiera mondiala, in tara noastra s-a omologat initium-ul, o substanta cancerigena, care a speriat legumicultorii din intreaga lume, anunta antena3.ro. Astfel, in premiera, Romania testeaza pe alimente substanta numita initium, considerata o substanta foarte periculoasa, fiind comparata cu otrava.
Un specialist din cadrul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti a declarat: "nu se ştie dacă produce cancer sau alte boli."
Substanta va fi folosita in prealabil pentru culturile de cartofi, rosii, castraveti, ceata si vita de vie. "Datorită profilului iniţium foarte favorabil mediului înconjurător, produsele au fost autorizate într-o perioadă record de patru ani", după cum declară în documentul oficial Roland Ringel, directorul Proiectului de Dezvoltare Globală Initium. Se pare ca produsele pe baza de initium ar fi foarte eficiente impotriva manei (ciuperca parazita). "Nu am selectat România să fie prima ţară în care să înregistrăm iniţium. Am iniţiat procedura de înregistrare în toate ţările şi pieţele în care operam, iar România este prima care a răspuns propunerii noastre. Produsele pe baza de iniţium vor fi înregistrate în Olanda, Marea Britanie şi Franţa în 2010, iar alte ţări din UE vor autoriza iniţium în 2011. Primele înregistrări în America de Sud sunt aşteptate până la finalul anului 2010 şi începutul anului 2011", declara Stephen Karl, şef Protecţie Recolte BASF România & Bulgaria. Produsele pe baza de initium nu au fost testate ope oameni": "Pentru iniţium, evaluările ştiinţifice au fost făcute de autorităţile olandeze şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care au confirmat profilul toxicologic excelent al iniţium. Subliniez că produsele de protecţie a plantelor nu sunt testate pe oameni şi că testele din România nu au fost teste toxicologice, ci doar teste de eficacitate locală împotriva bolilor. Acest lucru înseamnă că respectivele condiţii climaterice, precum şi incidenţa bolilor care atacă plantele pot fi diferite de la o ţară la alta şi chiar de la o regiune la alta. Din acest motiv eficienţa, şi nu siguranţa produselor este testată şi aprobată la nivel local în toată lumea."
"Iniţium nu a fost testat toxicologic la noi pentru că nu avem condiţii"
"Iniţium a primit acreditarea de la laboratoarele mondiale, care au realizat testele toxicologice, care privesc evaluarea toxicităţii faţă de om şi de mediu, pentru că România nu a avut condiţiile tehnologice necesare. De aceea BASF a efectuat la noi doar testele de eficacitate. Concret, au stropit anumite culturi de viţă de vie, special amenajate la cele patru institute din ţară care s-au ocupat de testare, cu iniţium şi timp de doi ani au observat dacă substanţa omoară sau nu mana", anunta Horia Iliescu, directorului Institutului de Protecţie a Plantelor din Bucureşti. "Există patru institute în România, autorizate pentru testarea iniţium-ului şi care au parcele de pământ separate de cele ale agricultorilor, anumite culturi experimentale, unde au fost stropite culturile de plante, respectiv viţă-de-vie, cartofi şi roşii. După perioada de testare, de doi ani, au fost distruse în interiorul unor bazine, din cadrul institutelor. Culturile stropite cu iniţium au fost distruse natural în interiorul bazinului, fără a ajunge în alte zone, iar apoi au fost transformate în îngrăşământ natural", declară Horia Iliescu pentru Antena3.ro. "Unele dintre condiţiile ca aceste substanţe de genul iniţium să poată fi aprobate constau în faptul ca aceste produse să nu fie cancerigene şi să nu dezvolte tumori. Există un dosar întreg al firmei BASF pe această temă, iar Ministerul Sănătăţii a dat deja avizul ca acest produs să fie înregistrat în România, iar cel mai probabil iniţium va fi comercializat în ţară anul viitor. Beneficiarul produsului este laboratorul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), iar substanţa va fi comercializată prin intermediul firmelor distribuitoare din domeniu sau a reprezentanţelor. De asemenea, firma BASF are exclusivitate pe iniţium cinci ani de acum înainte", a concluzionat Horia Iliescu.
Agronomii şi asociaţiile de legumicultori sunt sceptici privind noua substanţă şi o consideră chiar nocivă: "Ce facem, ne otrăvim singuri?"
"Acum câţiva ani nu erau atâtea boli şi deja de ani buni, dacă nu stropeşti plantele din 7 în 7 zile, s-a dus cultura. Plantele sunt ca şi boala la om, ai fi în stare să le stropeşti numai ca să le salvezi şi nu sunt de acord ca alţii să facă experimente pe mine, iar eu să bag bani în asta. Substanţele vechi, cum este piatra vânătă, încă mai dau roade, ce nevoie avem de cele noi? Ce facem, ne otrăvim singuri?", spun reprezentanţii Asociaţiei din Prahova pentru Antena3.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu