10 iulie, 2010

Spania - Olanda, o finală de aur


Selecţionata „albiroja“ sau „portocala mecanică“ vor intra în cartea de aur a Cupei Mondiale, nici una dintre ele nereuşind până la finala din acest an să-şi adjudece trofeul.

Dintre cele 32 de echipe care au început turneul Cupei Mondiale pe 11 iunie, doar două au rămas „la masă", Olanda şi Spania. Cele două se vor înfrunta în finala Cupei Mondiale duminică, de la ora 21.30, pe stadionul „Soccer City" din Johannesburg. Olanda a învins Uruguay, scor 3-2, reuşind calificarea în finală pentru a treia oară în istoria sa. Spania, campioana europeană en titre, a trecut de Germania, scor 1-0, calificându-se pentru prima oară în finala Cupei Mondiale. Pentru prima dată în istoria CM, o naţională europeană va câştiga turneul organizat în afara Europei.Aceasta este totodată prima finală după 32 de ani între echipe care n-au câştigat trofeul, ultima dată acest lucru întâmplându-se la ediţia din 1978, când Argentina şi Olanda şi-au disputat trofeul.Spania, campioana europeană en titre, va încerca să devină campioană mondială, ceea ce ar însemna o dublă care a fost reuşită până în prezent doar de Germania (Euro 1972 şi CM 1974) şi Franţa (CM 1998 şi Euro 2000). Olanda a jucat şi a pierdut două finale de Cupă Mondială, în 1974 şi 1978.

Del Bosque crede că Olanda e favorită

Deşi toţi specialiştii în fotbal şi casele de pariuri o văd favorită pe Spania, selecţionerul ibericilor, Vicente del Bosque, crede că Olanda are prima şansă în finala de la Johannesburg. „Noi trebuie să menţinem aceeaşi tactică, trebuie să ne facem jocul nostru. Olanda are jucători de mare valoare şi nu mă refer doar la Robben şi Sneijder, de care vorbeşte toată lumea. Mai sunt Kuyt, Van Persie şi mulţi alţii. Dacă în apărare vom fi la fel de exacţi ca-n meciurile cu Portugalia şi Germania, eu cred că vom câştiga. După părerea mea, Olanda este favorită. Să nu uităm că a reuşit să elimine Brazilia", a declarat Del Bosque. Tehnicianul va rămâne la cârma naţionalei şi după finala de la Johannesburg, indiferent de rezultat. „Federaţia a considerat că eu trebuie să rămân la cârma naţionalei până în 2012. Doresc, la rândul meu, să merg înainte şi să continuu această frumoasă aventură", a precizat selecţionerul.Omologul său, Bert van Marwijk, a avut la rândul lui numai cuvinte de laudă la adresa echipei Spaniei. „Spania a produs cel mai frumos fotbal din ultimii ani. Am o mare admiraţie pentru jocul fără minge al Spaniei. Respect mult această echipă, dar nu mă tem deloc de ea. Avem şi noi argumente bune. Această finală va fi o confruntare formidabilă, dar suntem foarte încrezători. Probabil, concentrarea jucătorilor va face diferenţa", a spus Van Marwijk.

Puţine schimbări în primul „11“

Selecţionerii celor două formaţii nu au de gând să facă schimbări prea mari în echipele de start, faţă de partidele anterioare. Van Marwijk, câştigător al Cupei UEFA în 2002 cu Feyenoord, va putea beneficia de serviciile lui De Jong, care fusese suspendat pentru semifinale. Acesta i se va alătura, probabil, lui Van Bommel în linia mediană, caz în care De Zeeuw va sta pe banca de rezerve. În atac, Olanda va folosi tridentul Kuyt - Sneijder - Robben, în spatele lui Van Persie, chiar dacă ultimul a cam dezamăgit până acum. „Jocul său s-a îmbunătăţit de la meci la meci. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu trebuie să folosesc un jucător care nu e în formă. Se simte bine şi e pregătit să facă o finală mare", a spus despre Van Persie selecţionerul Van Marwijk.

De partea cealaltă, Vicente Del Bosque va merge la mijlocul terenului pe aceeaşi pereche de închizători, Busquets - Xabi Alonso, deşi ambii au fost criticaţi. „I-au etichetat mulţi drept «prea defensivi», dar amândoi au capacitatea să ajute atacul", a spus antrenorul despre ei. Singura modificare care ar putea apărea în primul unsprezece al Spaniei ar putea fi folosirea lui Torres în locul lui Pedro, care în partida precedentă, cu Germania, a jucat de la început.


Gazeta de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu