25 decembrie, 2011

CRĂCIUNUL – NAŞTEREA DOMNULUI


Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creştini: este sărbătoarea Naşterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. Este o perioadă în care primim şi dăruim multă iubire şi căldură sufletească. Acest lucru se remarcă şi în entuziasmul cu care se fac.pregătirile.pentru.această.sărbătoare.Timp de 40 de zile înainte de această sărbătoare creştinii respectă Postul Crăciunului când nu mănâncă carne sau produse lactate pregătindu-se astfel pentru a sărbători. Tăierea porcului este un moment deosebit de important ce anticipă Crăciunul. Apoi, pregătirea mâncărurilor capătă dimensiunile unui ritual străvechi. Mâncărurile tradiţionale: cârnaţii, chişca, toba, răciturile, sarmalele, friptura de porc, jufla şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu cinstit de toată lumea.Unul din momentele cele mai importante ale serii de 24 decembrie este împodobirea bradului de Crăciun, la care se obişnuieşte să participe toţi membrii familiei. În timpul nopţii, Moş Crăciun va aluneca prin horn şi va lăsa cadouri pentru toată lumea în ciorapi sau sub brad. Dacă ne uităm pe cer s-ar putea să-l vedem pe Moş Crăciun trecând cu sania sa trasă de opt reni.Colindul este una din cele mai cunoscute datini de iarnă. Mai demult, cetele de colindători erau formate din copii care, după miezul nopţii de 24 spre 25 decembrie, umblau din casă în casă, aducând urări de sănătate, fericire şi noroc gospodarilor pe care îi colindau.Colindele de iarnă sunt texte rituale cântate la sărbători creştineşti, închinate Crăciunului şi Anului Nou. Originea lor se pierde în vechimile istoriei poporului nostru. De-a lungul secolelor au devenit mai frumoase şi au căpătat o mare varietate pe întreg teritoriul ţării. Ele degajă atmosfera de sărbătoare şi buna dispoziţie cu care toţi românii întâmpină Sărbătoarea Naşterii Domnului şi Anul Nou. Evocând momentul când, la naşterea lui Iisus, steau

Superstiţii privind Naşterea Domnului

Esti ferit de boli si necazuri dacã te-ai nãscut în aceastã zi

Îti sãrbãtoresti ziua de nastere de Crãciun? Ai o viatã mult mai linistitã decât ceilalti. Se crede cã oamenii nãscuti în aceastã zi mare vor fi mult mai sãnãtosi decât semenii lor si vor avea mai multe realizãri în viatã pentru cã sunt ocrotiti de Dumnezeu;

Oferã un cadou si dã de pomanã ca sã ai un an prosper

Ca sã ai an mai bun, cu mai multe realizãri decât în 2011, e musai ca în ziua de Crãciun sã oferi un cadou unei persoane dragi. ªi sã împarti din bucatele de pe masa ta, unui om sãrman. Încearcã sã aduci bucuria Crãciunului în sufletul unei persoane nevoiase si vei culege roadele gestului tãu nobil, pe tot parcursul anului viitor.

Nu face curãtenie si nu arunca gunoiul cã-ti alungi norocul

Ziua Nasterii Domnului trebuie mentinutã cu voie bunã, veselie si odihnã. Nu e bine sã dai cu mãtura, sã stergi praful sau sã arunci gunoiul pentru cã îti alungi norocul din casã si vei avea ghinion în toate activitãtile pe care le vei desfãsura în anul urmãtor.

Nu stinge lumânarea de pe masã în ziua Sfântã ca sã nu te îmbolnãvesti

Traditia spune cã pentru a te feri de bolile grave e bine sã lasi lumânarea de pe masa de Crãciun sã ardã pânã la capãt. În caz contrar, sãnãtatea îti va crea probleme pe tot parcursul anului care va începe peste câteva zile.

Sfinteste pragul casei ca sã ai pe lângã tine doar oameni buni

Dimineata, e bine sã stropesti cu putinã apã sfintitã de preot în bisericã pragul de la intrarea în casã. Se crede cã acest obicei îti aduce doar oameni cu suflet mare, seriosi, pe care poti baza în momentele grele de peste an.

Pune usturoi la geam ca sã alungi farmecele si blestemele

La fel ca în seara Sf. Andrei, în noaptea dintre Ajun si Crãciun pune doi-trei cãtei de usturoi la geam pentru ca farmecele si blestemele sã nu se mai lege de tine. Tot asa alungi si spiritele rele din locuinta ta.

Împrãstie chibriturile ca sã ai bani mai multi

În aceastã zi mare, e bine sã împrãstii toate betele dintr-o cutie de chibrituri. Se spune cã în acest mod atragi câstigurile mari si sansele de a semna contracte prin care sã-ti suplimentezi veniturile anul viitor.

Primeste colindãtori ca sã-ti gãsesti sufletul pereche

Primind vestea Nasterii lui Iisus Hristos sufletul se mântuie. Traditia spune cã urãtorii aduc în afara gândurilor lor bune si norocul în dragoste în anul care vine. Asadar, dacã încã nu ai un partener de viatã îl vei gãsi în 2012. Dar numai dacã le deschizi usa colindãtorilor ca sã-ti împãrtãseascã urãrile lor traditionale.


ACTUALITATEA CALAFETEANĂ UREAZĂ "LA MULŢI ANI " TUTUROR CALAFETENILOR ŞI ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

5 comentarii:

  1. La mai multe Actualitatea Calafeteana si sa tii aproape si in anul urmator
    LA MULTI ANI

    RăspundețiȘtergere
  2. FELICITARI ACTUALITATEA, CA CEI DE LA ADEVARUL DE CALAFAT AU UITAT DE CRACIUN...SA LE FIE RUSINE
    APROPO, O TREABA BUNA SA MODERATI COMENTARIILE PINA TREC SARBATORILE, SA NU SE MAI INJURE MACAR ACUM

    RăspundețiȘtergere
  3. CALAFAT MULTA SANATATE SI VEZI CUM VOTEZI IN 2012

    RăspundețiȘtergere
  4. Calafat Live vă doreşte un Crăciun Fericit şi multe bucurii lângă cei dragi !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu ocazia zilei de Sf.Ştefan , Calafat Live transmite tuturor sărbătoriţilor de azi , multă sănătate , multe bucurii lângă cei dragi şi împlinirea tuturor dorinţelor ! LA MULŢI ANI !

    RăspundețiȘtergere