02 februarie, 2013

2 FEBRUARIE- SARBATOAREA INTAMPINARII DOMNULUI




Întâmpinarea Domnului numita in popor si Stretenia (dupa numele vechi slavon) este sarbatoarea anuala a zilei in care Sfanta Fecioara Maria, conformandu-se legii (Lev. 12, 8), s-a suit la templul din Ierusalim, la 40 de zile dupa Nasterea Domnului, pentru curatirea ei, cand dumnezeiescul Prunc a fost intampinat si tinut in brate de batranul si Dreptul Simeon (Luca 2, 22 s.u.). Ea se serbeaza deci la 40 de zile dupa Nastere, adica la 2 februarie. La ortodocsi, accentul sarbatorii se pune pe persoana dumnezeiescului Prunc si de aceea e numita Intampinarea Domnului (de catre Simeon), fiind trecuta intre sarbatorile Mantuitorului, pe cand la catolici, pe primul plan sta persoana Preacuratei Fecioare, care a venit la templu pentru curatirea ei, dupa lege. De aceea, la ei sarbatoarea se numeste Curatirea Sfintei Marii (Festum Purificationis Beatae Mariae Virginis) si e trecuta intre sarbatorile Maicii Domnului.
Vechimea acestei sarbatori nu e asa de mare ca a celorlalte praznice imparatesti. Nu o gasim intre sarbatorile enumerate in Constitutiile Apostolice si in Testamentum Domini. Prima mentiune documentara despre existenta acestei sarbatori este cea din memorialul de calatorie al pelerinei Egeria, care ia parte la ea, la Ierusalim, in anii 382-384 si o numeste Quadragesimae de Epiphania. Dintre crestinii rasariteni, numai armenii sarbatoresc pana astazi Intampinarea Domnului tot la vechea data, adica la 14 februarie. Avand o baza biblica, sarbatoarea Intampinarii e respectata si la protestanti, indeosebi la evanghelici (luterani).
A doua zi dupa sarbatoarea Intampinarii Domnului (3 febr.), Biserica Ortodoxa cinsteste amintirea Dreptului Simeon batranul si a Sfintei Proorocite Ana, cele doua personaje biblice principale, care au luat parte la evenimentul istoric comemorat prin marele praznic al Intampinarii (vezi Luca 2,25-38). Crestinii ortodocsi participa la Sfanta Liturghie unde sunt pomeniti pentru iertarea pacatelor si ajutor.

Obiceiuri la Întâmpinarea Domnului



Obiceiuri de Stretenie - Ziua Ursului

La 40 zile dupa Craciun, pe 2 februarie, cand biserica ortodoxa sarbatoreste Intampinarea Domnului, spiritualitatea populara pastreaza sarbatoarea numita Stretenie sau Ziua Ursului. Se considera ca in aceasta zi anotimpul rece se confrunta cu cel cald, sarbatoarea fiind un reper pentru prevederea timpului calendaristic.

Oamenii puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului paradoxal al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a castiga bunavointa animalului salbatic, ei asezau pe potecile pe unde obisnuia sa treaca acesta, bucati de carne sau vase cu miere de albine.

Se considera ca puterea acestui animal era transferata asupra oamenilor, in special asupra copiilor, daca acestia se ungeau, in ziua de 2 aprilie, cu grasime de urs. De asemenea, pentru a fi puternici si caliti in viata, copiii firavi erau botezati cu numele de Ursu.

Bolnavii de "sperietoare" erau tratati in aceasta zi prin afumare cu par smuls dintr-o blana de urs iar, in satele pe unde se intampla sa treaca tiganii ursari, se obisnuia ca barbatii sa fie "calcati terapeutic" de catre ursii dresati.

Schimbarea anotimpurilor era pusa pe seama aparitiei sau disparitiei ursului, pe 2 aprilie, credinta intalnita nu numai la bucovineni ci si in intreg spatiul carpatic, in nordul Europei si chiar in unele zone din America.

Se credea ca, daca in aceasta zi este soare, ursul iese din barlog si, vazandu-si umbra, se sperie si se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu inca 6 saptamani. Dimpotriva, daca in ziua de Stretenie cerul este innorat, ursul nu-si poate vedea umbra si ramane afara, prevestind slabirea frigului si apropierea primaverii.

De ziua ursului, in functie de starea vremii, batranii faceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevarat "grafic" al semanaturilor de primavara.

Ziua era considerata, pe alocuri, ca fiind si inceputul anului nou pomi-viticol. Prin livezi se purtau adevarate dialoguri intre pomicultori si pomi, iar pomii fructiferi fara rod in anul ce a trecut erau amenintati cu securea. Se credea ca in felul acesta, pomii vor fi determinati sa rodeasca.

Legat de acest moment calendaristic, se mai credea ca Stretenia, sub infatisarea unei divinitati meteorologice feminine, trecea peste ape. Daca acestea nu erau inghetate, Stretenia facea un pod de gheata peste ele.


28 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sterge-le parinte ca astia nu stiu decat sa injure.Sanatate la toti ca e sarbatoare si mai lasati politica fomistilor si frustratilor din vara si din iarna.Sa faca altii cu cap politica nu toti descentratii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  11. ce parinte sunt suparti ca nu mai pot injura????

    RăspundețiȘtergere
  12. nu lea reusit treaba cu terenul dsup lu bogdan si cosmin ? iliuta e tare suparat ca nu ia iesit asta cu terenul el era in spatele lor

    RăspundețiȘtergere
  13. Se apropie duba, schelalaie sobolanii....

    RăspundețiȘtergere
  14. Baga i busuiocul lui gartoi in gaoz!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sedinta parinte!!! Sedinta!! Taxele!!

    RăspundețiȘtergere
  16. popo specifica sursa articolului popo ca, de nu, ce faci matale furt
    ia zii mai stii prostia aia cu 7 porunci a?
    rusinica popilica , ca stergi comentariile care-ti dau peste nasucu de porcusor nesimtit

    RăspundețiȘtergere
  17. spune de nepotu lu traistaru bogdan popa si de presedintele de la tineretu psd cosmin catrina,despre ce tunuri imobiliare vor sa dea in cardasie cu iliuta taticul lor

    RăspundețiȘtergere
  18. Vor sa cumpere coloseumul prostule, fiu de japita ce esti,dar tu afli ultimul

    RăspundețiȘtergere
  19. NU spune nimeni cum s-au marit taxele in Calafat? Popo,asta nu mai comentezi,fututi mortii mati!

    RăspundețiȘtergere
  20. popo mancatear cacatu , fimatorule de sedinte , lingator de cur .. cum ramane cu buna si corecta informare a cetateanului a?.. SEDINTA!! TAXELE!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Taxele SEDINTA DE ASTAZI 31 IANUARIE UNDE ESTE? TAXELE CINE LE MARESTE?

    RăspundețiȘtergere
  22. normal ar fi ca sedintele sa le transmita primaria, k doar de asta platim taxe !

    RăspundețiȘtergere
  23. Ma da ce democrati sunteti.....Pe vremea lui Traistaru nu indraznea nimeni sa intre in primarie,sa vorbeasca ceva,si acum vreti sa va dea primariasi sedintele inregistrate.Pai vorbiti cu "iubitul" vostru idol Traistaru!!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Pai,aveti ceva de ascuns?

    RăspundețiȘtergere
  25. PARANORMAL ÎN CALAFAT!
    EDUCATOAREA FIICEI MELE ESTE ÎN DOUĂ LOCURI DEODATĂ!
    PREZENTĂ LA SCOALA I DAR SI LA EXAMENE LA BUCURESTI!
    COPII STAU CU FEMEIA DE SERVICIU, TRECUTĂ LA GRADUL DE EDUCATOARE SAU CU ALTE DOAMNE!
    NU STIU CUM POATE FI PREZENTĂ PE CONDICĂ CÂND NU ESTE NICI MĂCAR ÎN LOCALITATE!
    NU ESTE VORBA DECÂT DE O DOAMNĂ, AUZI SUNT MAI MULTE!!!!!
    S-O SESIZA CINEVA????
    MĂ ROG! PAROL!

    RăspundețiȘtergere
  26. de ascuns toti ascund asta e lumea .Dar cat ii mai lasam sa ascunda .In spital este dezastru.Este ingrijorator ce se intampla Sistemul informatic este la pamant ca domnul ginere al managerului doarme sau nu stie ce sa faca iar domnul inginer Colcea ii face servicii nevestei lui la cabinetul particular ca sa faca aia chiuretaje cat mai multe asa ca pleaca si el din timpul serviciului ce sa faci daca asa merg lucrurile in spitalul Calafat!Toata lumea e absenta dar bani si sporuri toata lumea primeste asa cum primeste madam Nisipasu 75% spor de A.T.I.si de o saptamana nu mai calca pe la serviciu .In dos o doare ca ea este angajata ca femeie de serviciu si sta si freaca menta la statistica.Ti-am spus directore ca de prea intelegator ce esti cu milogii te fac toti pe la spate? Pentru mine esti jos palaria nu casc gura la toti mojicii care te vorbesc de rau dar ai grija ca alea de la resurse umane iti strica imaginea la care ai muncit ani grei sa-ti cladesti o cariera respectatabila.te salut respectuos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da , domnului sef de agentie Nisipasu i-ar placea ca alea de la ghiseu sa nu vina zile intregi la serviciu dar sa fie platite?

      Ștergere