27 august, 2013

ACUZATII GRAVE ADUSE CONDUCERII SPITALULUI DE NEUROPSIHIATRIE DE LA POIANA MARE

Războiul iscat în urmă cu aproape o săptămână la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare pare să nu mai ia sfârşit. Acuzaţiile aduse conducerii spitalului curg pe bandă rulantă, iar Sindicatul Unimedical susţine că va merge până în pânzele albe pentru a se face dreptate salariaţilor. Conform celor susţinute de preşedintele Unimedical, Ion Cotojman, personalul medical care lucrează în unitatea sanitară din Poiana Mare nu şi-a mai primit drepturile salariale, în întregime, de aproximativ doi ani. Altfel spus, angajaţii au primit “interzis” la tichetele de masă.
Motivul invocat de managerul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, Virginia Dianu, este că acel contract pe care unitatea îl are cu CAS Dolj nu poate acoperi toate cheltuielile lunare, care îi implică atât pe salariaţi, cât şi pe pacienţi. Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Unimedical, Ion Cotojman contrazice afirmaţiile făcute de manager, precizând că bugetul spitalului mai are şi alte surse de venit, în afara banilor primiţi lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj.

Noi, ca organizaţie, am solicitat Consiliului de Administraţie ca în data de 26 august (n.r. - astăzi) să analizeze şi să rediscute posibilitatea acordării tichetelor de masă. Directorul spitalului a afirmat că nu poate lua decizii din poziţia pe care o ocupă. Din întregul buget, procentul de 80 ar trebui să fie acordat pentru salarii. Aşa prevede legea. Salariile trebuie plătite înaintea oricăror alte obligaţii. Salariul se compune din salariul de bază şi celelalte sporuri colaterale. Lunar, Spitalul de la Poiana Mare primeşte 12,5 miliarde lei de la CAS Dolj. Însă bani mai vin şi din alte părţi. Din calculele făcute de noi, bugetul lunar al unităţii sanitare s-ar situa undeva la peste 13 miliarde lei. De asemenea, ambulatoriul aduce şi el venituri. Aceste tichete pot fi date lunar angajaţilor. Dacă nu rezolvăm situaţia, va trebui să cerem oficial documente, pentru a ne demonstra şi nouă ce face cu banii. Până acum nu ne-am propus acest lucru. Mai mult de atât, bugetul alocat pacienţilor există separat de toate aceste cheltuieli pentru salarii.
A declarat preşedintele Sindicatului Unimedical, Ion Cotojman

Arierate în valoare de 4,6 miliarde lei au fost încasate de la Ministerul Sănătăţii

În plus, preşedintele Sindicatului Unimedical, Ion Cotojman, susţine că Ministerul Sănătăţii şi-a plătit arieratele faţă de spitalul doljean, în valoare de 4,6 miliarde lei, bani de care nimeni nu ştie în ce anume au fost investiţi.

4,6 miliarde lei sunt arierate plătite de Ministerul Sănătăţii. Nu ştin unde au ajuns aceşti bani. Există o lege prin care toţi managerii care fac arierate vor fi demişi. Managerului de la acest spital îi este frică, pentru că lupta pentru scaun privează peste 300 de salariaţi de drepturi. În fond, noi susţinem drepturile tuturor salariaţilor. Mă deranjează că celelalte sindicate nu ni s-au alăturat în această luptă. Noi nu am cerut demisia conducerii, nu este treaba noastră să o dăm afară.
A precizat preşedintele Sindicatului Unimedical, Ion Cotojman

..Personalul medical, neevaluat de patru ani

De altfel, preşedintele Unimedical reclamă faptul că personalul medical nu a mai fost evaluat încă din anul 2009, salariiile rămânând la stadiul de acum patru ani.

Pentru fiecare angajat se stabileşte salariul în baza unei evaluări, însă acea evaluare nu s-a mai făcut la Poiana Mare din anul 2009. Salariile au rămas aceleaşi. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj (ITM) a verificat dacă salariile sunt calculate corect, nu dacă personalul a fost promovat. Au avut un control de rutină şi au stabilit că aceste contracte sunt în regulă. Noi n-am făcut nicio sesizare. Mai avem un acord încheiat cu managerul, dar care nu este respectat. Tichetele valorează 190 de lei, sunt 20 la număr şi înseamnă ceva pentru oricine. Sporul de 75% pe care îl au angajaţii se acordă la salariul calculat în anul 2009, nu la cel pe care ei ar trebui să-l primească în 2013. Toate spitalele din judeţul Dolj au făcut în aşa fel încât să acorde drepturile salariale, chiar dacă bugetul este mic. Au găsit soluţii, numai la Poiana Mare nu există nicio posibilitate. Mai trebuie, de asemenea, precizat că pentru căldură conducerea primeşte fonduri suplimentare.
A adăugat preşedintele Sindicatului Unimedical, Ion Cotojman

Membrii Sindicatului Unimedical susţin că vor declanşa grevă generală dacă nu vor fi luate măsuri în prealabil. Momentan, angajaţii spitalului trebuie să aştepte hotărârea Consiliului de Administraţie, pentru a vedea ce urmează de făcut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu