11 septembrie, 2015

Masini furate in Dolj.Ce marci de masini prefera hotii

Zeci de autoturisme, motociclete, autoutilitare și remorci dispar în fiecare an din Craiova și județul Dolj, cele mai furate mașini fiind Daciile. Polițiștii doljeni îi sfătuiesc pe șoferi să nu lase mașina deschisă, cu cheia în contact, și atrag atenția persoanelor care vor șă-și cumpere o mașină second-hand asupra pericolului de a se alege cu o mașină furată.

Dacia, Daewoo, Audi, BMW, Skoda, Jeep, Opel și Fiat se numără printre mărcile de mașini furate din județul Dolj anul trecut și în primele opt luni ale acestui an. La acestea se adaugă mai multe motociclete Honda, Suzuki, Yamaha și Kavasaki, dar și autoutilitare Iveco, Mercedes, Volkswagen și Fiat. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în cursul anului 2014 au fost declarate furate 39 de autovehicule: 15 Dacii, cinci Daewoo, două Audi, două BMW, două Renault, un Opel Astra, un Fiat Albea, un Seat Leon, un Ford, două autoutilitare Mercedes și Volkswagen, șase motociclete și o semiremorcă.
Dintre acestea, tot în cursul anului trecut, au fost găsite 31 de autovehicule furate, iar restul de opt – un Ford, un Daewoo Cielo, un Seat Leon și cinci motociclete Honda, Suzuki, Yamaha și Kavasaki, sunt căutate încă de polițiști.
De asemenea, în primele opt luni ale acestui an, în județul Dolj au fost sesizate 31 de furturi de autovehicule. Este vorba de 11 Dacia, șase Opel, o Skoda, un Jeep Wrangler, un Ford Focus, un VW Golf III, un VW Golf IV, un Fiat, un Audi, trei autoutilitare, trei motociclete și o remorcă...


Până acum, oamenii legii au reușit să dea de urma a 18 autovehicule furate și caută cinci Dacii, patru Opel, un VW Golf IV și trei autoutilitare Iveco, Mercedes și Fiat. Tot în primele luni ale acestui an, polițiștii doljeni au întâlnit 15 situații în care mașinile au fost furate după ce șoferii au lăsat cheile în contact, iar alte patru autovehicule erau în stare de nefuncționare.

Craiovean prins după ce a furat trei mașini

Ofițerii Serviciului de Investigații Criminale l-au reținut, la începutul lunii septembrie, pe craioveanul Gheorghe Dumitru, de 24 de ani, suspectat de comiterea a trei furturi de autoturisme. Oamenii legii au analizat imaginile surprinse de camerele de supraveghere și au folosit programul de identificare facială, obţinând semnalmentele suspectului. Oamenii legii spun că bărbatul este suspectat de comiterea a trei furturi de mașini, una dintre ele, un Opel, aparținând unei pizzerii. „Din cercetări a rezultat faptul că acesta a profitat de neatenția și neglijența proprietarilor autoturismelor, care și-au lăsat vehiculele neasigurate și având cheia în contact, și le-a sustras. Faptele au fost comise în intervalul 26-31 august, două dintre autoturisme fiind recuperate de către polițiști“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. Craioveanul de 24 de ani este cercetat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Oamenii legii îi sfătuiesc pe șoferi să fie mult mai atenți atunci când coboară din mașină. Aceștia trebuie să scoată cheia din contact, chiar dacă lipsesc pentru puțin timp. Asta pentru că furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva secunde. De asemenea, polițiștii spun că nu trebuie păstrate în autoturism certificatul de înmatriculare și cartea de identitate ale acestuia. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu despăgubeşte șoferii care nu prezintă cele două documente în original şi ambele chei ale autoturismului. Nu în ultimul rând, șoferii sunt sfătuiți să parcheze mașina în locuri iluminate şi cât mai circulate, dar și să monteze pe autoturisme sisteme de alarmă.

Atenție la mașinile furate

Ofițerii Direcţiei Furturi Auto din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale atrag atenția celor care vor să-și cumpere o mașină la mâna a doua asupra pericolului de a se alege cu o mașină furată.
Gazeta de Sud a prezentat, în decembrie 2012, cazul unui craiovean care a cumpărat din târg un Nissan Quashqai, iar după o lună a aflat că, de fapt, mașina fusese furată din Italia. Astfel, craioveanul B.I. a cumpărat Nissanul în ianuarie 2010, de la gorjenii Claudiu Grama şi Eliodor Fîciu. Maşina trecuse prin RAR Bucureşti pe 23 decembrie 2009, unde i se eliberase o carte de identitate şi un certificat de autenticitate, în momentul vânzării autoturismul având o autorizaţie provizorie pentru circulaţie. Craioveanul a plătit maşina, după care s-a prezentat cu ea la RAR-ul din Craiova, de unde a obţinut alt certificat de autenticitate și a înmatriculat-o. A apucat să se bucure de Nissan numai până pe 12 februarie, când poliţiştii de la Furturi auto i-au bătut la uşă şi l-au anunţat că dăduse banii pe o maşină furată din Italia. Cazul a fost preluat de procurorii din Gorj, care au stabilit că, pe 28 decembrie 2009, italianul Sergio Portanova a sesizat carabinierii despre faptul că, în aceeaşi zi, a fost victima unui jaf. Asta deși pe 23 decembrie mașina ieșise pe ușa RAR București. Anchetatorii au hotărât să-i lase craioveanului maşina în custodie şi au început urmărirea penală într-un dosar de înşelăciune, iar cercetările nu s-au încheiat nici până în prezent. În martie 2012, firma din Italia de la care fusese închiriată maşina furată a cerut şi obţinut, cu acordul procurorilor, restituirea Nissanului Quashqai.
Poliţiştii doljeni îi sfătuiesc pe cei care vor să cumpere o maşină la mâna a doua să verifice dacă datele din cartea de identitate corespund cu cele din certificatul de înmatriculare, dar şi cu seria de pe şasiu. De asemenea, cumpărătorii ar trebui să-şi pună întrebări atunci când samsarii încearcă să le vândă maşini care nu au carte de identitate, ci doar certificatul de înmatriculare. Un alt indiciu că maşina pusă în vânzare ar putea fi furată este lipsa uneia dintre chei. Cei care încearcă să vândă o maşină furată întocmesc, de obicei, contractul de vânzare-cumpărare între persoana sau firma care apare pe certificatul de înmatriculare şi cumpărător, iar numele vânzătorului nu apare în acte.

Mașini furate în alte județe sau alte țări

Alți craioveni au rămas fără mașini în alte județe sau chiar în alte țări. De exemplu, în baza de date a Poliție Române figurează ca furat din Timiș, la data de 24 iunie 2015, un autoturism BMW X3 cu numărul DJ-96-YAN.
De asemenea, la începutul lunii iulie, anul acesta, un craiovean a sesizat faptul că i s-a furat mașina, un BMW, din parcarea unui hotel de patru stele din stațiunea bulgărească Sunny Beach. La sfârșitul lunii august, un alt craiovean a rămas fără BMW în Halkidiki, Grecia. Oamenii legii îi sfătuiesc pe cei care pleacă în concediu cu mașina să încheie o asigurare CASCO care să acopere și furtul autoturismului.

preluare: Gazeta de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu