30 septembrie, 2016

DESCOPERIRE EXTRAORDINARA FACUTA DE UN CALAFETEAN

Un calafetean aflat in concediu in zona Fagarasului a descoperit pe locul unde candva a fost Marea Tetis, o roca de origine calcaroasa din Cretacic, lucru confirmat si de specialistii in domeniu .


Piatra descoperita este una foarte dura, avand o greutate de 30,6 kg cu o lungime de 40 cm si o inaltime de 28 cm. Piatra calcaroasa gasita pe spatiul fostei Mari Tetis este destul de rara tinand cont de dimensiunile si vechimea ei, si mai ales de straturile care s-au format in milioane de ani. Cel care a gasit-o ne-a declarat ca in acea zona s-au facut anumite lucrari la nivelul solului, ceea ce a facut ca piatra, care face parte din istoria planetei pamant, sa iese la lumina. Se spune ca aceste tipuri de roci ar avea o anumita energie care este benefica omului.

Cretacicul sau perioada cretacică derivat din latinescul "creta" (cretă), abreviat de obicei K de la traducerea germană Kreide (cretă), este o perioadă geologică care a durat 79 de milioane de ani (între acum 145 de milioane de ani și 66 de miloane de ani în urmă). Reprezintă ultima parte a erei Mezozoice, și pe scala ecologică a timpului, Cretacicul urmează după Jurasic și este urmat de Paleogen care face parte din era Cenozoică. Este cea mai lungă perioadă a eonului Fanerozoic.

Sfârșitul Cretacicului înseamnă și sfârșitul a numeroase specii de succes, extincție care a dus la dispariția dinozaurilor non-avieni, a marilor reptile marine, a numeroase nevertebrate.

Merita mentionat ca dinozaurii care au existat pe teritoriul Romaniei au fost atipici prin prisma faptului ca erau "dinozauri pitici". Dimensiunile lor reduse se datoreaza factorilor de mediu din zona in care aceste creaturi traiau, astfel, in Cretacic, Transilvania era o insula micuta din Oceanul Tetis (Marea Mediterana de astazi).

De asemenea, se considera ca Transilvania era locul ideal pentru dinozaurii pitici, mai ales ca aici nu existau dinozauri pradatori, nefiind necesar sa se faca mari pentru a se apara in fata pradatorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu