14 septembrie, 2010

Catalin Harnagea, fost sef SIE: Sorin Ovidiu Vantu a vrut sa ma ucida! Vezi cum a fost implicat SRI


Sorin Ovidiu Vantu avea o lista cu persoane care trebuiau eliminate. "In 2000, am primit un raport care spunea ca Sorin Ovidiu Vantu cauta oameni in zona interlopa pentru a-i folosi in asasinate. Raportul mi-a fost inaintat fiindca, dupa spusele acelui ofiter eram o posibila tinta. Am cerut unitatii care se ocupa de protectie informativa si operativa a SIE sa cerceteze aceasta informatie. Intregul document, inclusiv concluzia cercetarii pana la data cand am parasit Serviciul, a fost predate unitatii de profil", a declarat Catalin Harnagea intr-un interviu acordat

Informatia a fost readusa recent in atentia publica de Dan Andronic, care a scris pe 10 septembrie pe blog despre o "tentativa de asasinat pusa la cale in anul 2001" de catre Vantu: "Pe lista facuta de el era Catalin Harnagea, fost sef SIE, Petre Mihai Bacanu, Dan Fischer si subsemnatul. Citez din Raportul Armaghedon III intocmit de ziaristii de la Rom. Lib.: 'SOV a comandat asasinate. Lista contine urmatoarele nume: Catalin Harnagea, Dan Andronic, Dan Fischer, Costel Bobic, Petre Mihai Bacanu. El a decis lichidarea fizica a persoanelor pe care le considera 'vinovate' de dezvaluirile din presa legate de FNI. Intermediarul gasit de Vantu pentru a aranja asasinatele este Calin Mailat, un personaj din lumea interlopa aflat in solda lui SOV. Numai pentru asasinarea lui Harnagea a platit 70.000 de dolari".

Catalin Harnagea este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Dinu Patriciu, cel care a iesit pe televiziunile de stiri, joi seara, ca sa denunte abuzul arestarii lui SO Vantu. Harnagea a coordonat campania pentru prezidentiale a lui Crin Antonescu, dintr-un alt sediu decat sediul central al PNL.

Cititi mai jos interviul publicat de Evenimentul zilei:

EVZ: In 2001, in aproape toata presa s-a scris ca erati pe o lista de oameni pe care SOV ii dorea eliminati fizic. Stiati de aceasta lista? Exista un dosar pe aceasta tema? Daca da, din ceea ce stiti dumneavoastra, care este stadiul lui?

Catalin Harnagea: In 2000, am primit un raport care spunea ca Sorin Ovidiu Vintu cauta oameni in zona interlopa pentru a-i folosi in asasinate. Raportul mi-a fost inaintat fiindca, dupa spusele acelui ofiter eram o posibila tinta. Am cerut unitatii care se ocupa de protectia informativa si operativa a SIE sa cerceteze aceasta informatie. Intregul document, inclusiv concluzia cercetarii pana la data cand am parasit Serviciul, au fost predate unitatii de profil.

Dar cum s-a ajuns la aceasta poveste, care pare de roman politst?

In 2001, dupa ce m-am retras din SIE, am primit o caseta audio in care era redata o convorbire intre doi indivizi care planuiau cum sa duca la bun sfarsit un atentat impotriva mea. Am luat legatura cu Inspectoratul General de Politie, prin Directia Judiciara, care a pornit o ancheta pe baza acelei probe. Dupa care, s-a sesizat si Procuratura. 

Stiind de documentul din 2000 cu privire la aceeati speta, le-am spus anchetatorilor sa ceara SIE acel inscris, pe care il lasasem la unitatea de protectie. Dar, surpriza, cei de la Directia Judiciara a IGP mi-au zis ca SIE declara ca nu este in posesia niciunui asemenea document. L-am sunat pe directorul de atunci al Serviciului, Gheorghe Fulga, i-am explicat despre ce este vorba si i-am propus sa ne vedem in prezenta fostului sef al unitatii de protectie si al noului sef, pentru a afla ce s-a intamplat cu un act cu caracter secret care, practic, disparuse din SIE. 

Intalnirea a avut loc intre noi patru, fostul sef al Directiei dand amanunte exacte unde lasase documentul, care purta si semnatura mea, ceilalti doi, Gheorghe Fulga si noul sef al protectiei, dand din umeri si spunand ca ei nu-l mai gasesc.

Adica disparuse un document din arhiva SIE, un document care vorbea despre intentia lui Sorin Ovidiu Vintu de a angaja interlopi pentru a-l lovi chiar pe directorul Serviciului?

Da, dar lucrurile nu s-au oprit aici, fiindca dupa ce IGP a cerut SRI sa analizeze si sa identifice suspectii de pe caseta audio, raspunsul acestora a intarziat luni de zile, timp in care ancheta practic s-a oprit. Nici dupa ce dosarul a ajuns la Procuratura identificarea tot nu fusese trimisa de la SRI. Iar, pe vremea aceea, SRI-ul era condus de Radu Timofte, prieten cu Vintu, iar consilierul personal al directorului SRI ajunsese Victor Veliscu, pe care il gasiti in toate dosarele Gelsor, FNI, FNA.

Daca ma intrebati acum ce s-a intamplat cu acel dosar, raspunsul este: nu stiu. Nici dupa 10 ani, de cand am facut prima sesizare la IGP, nu am primit vreun raspuns. De la nimeni, nici de la Politie si nici de la Parchet. Si in mod legal, autoritatile statului sunt obligate sa dea un raspuns favorabil sau nu unui cetatean care face o sesizare bazata pe probe.

ZIUA VECHE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu