09 februarie, 2011

Băileştiul vrea să aibă în continuare spital


Transformarea Spitalului din Băileşti în cămin de bătrâni ar lăsa fără asistenţă medicală 60.000 de locuitori şi ar arunca pe apa sâmbetei investiţii de zeci de milioane de lei.

Propunerea Ministerului Sănătăţii de transformare a Spitalului Municipal Băileşti în cămin de bătrâni a pus pe jar autorităţile din localitate, care au solicitat printr-un memoriu păstrarea unităţii medicale. Potrivit primarului Costel Pistriţu, spitalul este rentabil. „Avem indicatori mai buni decât la Calafat. Spitalul deserveşte 60.000 de locuitori, dintre care 21.000 din Băileşti şi restul din 14 comune din zonă. În 2010, aici au fost internaţi 12.000 de pacienţi şi s-au înregistrat 420 de naşteri, dintre care multe prin cezariană. Este posibil ca Dăbuleniul, care are patru medici, să fie propus pentru comasare, iar Băileştiul, cu 30 de medici, să fie propus pentru desfiinţare?! Păi Dăbuleniul nu are în trei ani naşterile pe care le are spitalul din Băileşti! Alt indicator care ar trebui să fie luat în considerare este cel referitor la bolnavii pe care spitalul îi trimite la Craiova pentru că nu are competenţa necesară să-i trateze. Acest indicator este în cazul nostru sub 0,8%“, a declarat Costel Pistriţu. Primarul crede că propunerea ministerului este doar o eroare care va trebui îndreptată.
Potrivit noii clasificări a Ministerului Sănătăţii, Spitalul din Băileşti, cu 128 de paturi, se încadrează în categoria a IV-a. Spitalul îndeplineşte condiţiile necesare, mulţumită investiţiilor importante de care a beneficiat. Printre acestea se numără renovarea spălătoriei, amenajarea unui bloc alimentar, termoizolarea pereţilor şi înlocuirea ferestrelor vechi cu termopane. Anul trecut, Primăria Băileşti a cheltuit un milion de lei pentru amenajarea unui compartiment de urgenţă cu două linii de gardă şi a unei staţii SMURD. Încă 1,5 milioane de lei se află pe lista de investiţii din acest an. Banii ar urma să fie folosiţi pentru realizarea căilor de acces la Compartimentul de Primire Urgenţe.

Spitalul are probleme cu... oamenii

Pe de altă parte, Spitalul din Băileşti are şi multe probleme, dar care ar putea să fie rezolvate şi altfel decât prin desfiinţare. Una dintre acestea ar fi lipsa personalului medical pentru Compartimentul de Primire Urgenţe nou-înfiinţat. Medici specialişti interesaţi de munca în Urgenţă sunt greu de găsit şi pentru Craiova din cauza salariilor mici, darămite pentru Băileşti, un oraş aproape mort din punct de vedere economic.
Altă problemă o reprezintă managementul, nu tocmai strălucit, după cum o arată rapoartele de evaluare. Ultimul astfel de raport, care ar fi dus la decizia de transformare în cămin de bătrâni, a fost întocmit de prof.dr. Adrian Streinu-Cercel de la Ministerul Sănătăţii, în urma unei vizite prin spital efectuate anul trecut. Potrivit unor surse din spital, Streinu-Cercel ar fi fost întâmpinat cu curtea plină de maidanezi şi cu saloanele nemăturate.
Din noiembrie 2010, Spitalul Municipal Băileşti are un nou manager, de la care se aşteaptă multe. Nu am putut afla însă nimic despre planurile noii conduceri. Economista Mirela Ionela Ţibreanu se poartă ca şi când ar fi patron de societate privată, refuzând orice dialog cu ziariştii. Deşi a fost instalată de mai bine de două luni în funcţie, nu a desemnat nici până acum un purtător de cuvânt.
În ciuda tuturor problemelor, locuitorii Băileştiului merită să aibă spital, însă un spital condus de profesionişti şi în care orgoliile şi interesele personale sau politice să nu existe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu