09 decembrie, 2013

CAMPANIE IMPOTRIVA VIOLENTEI DOMESTICE- proiect derulat de OFSD Dolj si incheiat pe 8 Decembrie la Calafat

VIDEO




Duminica, 8 decembrie, incepand cu ora 10.30, a avut loc ultima intalnire din cadrul proiectului, „VIOLENTA DISTRUGE VIATA TA SI A CELOR DRAGI” derulat de OFSD Dolj (Organizatia femeilor Social Democrate). Aceasta campanie s-a derulat in Dolj in perioada 23 noiembrie-8 decembrie, avand ca punct de plecare data de 25 noiembrie- Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeii





Prezentarea proiectului si dezbaterile au avut loc la restaurantul Cafebar din Calafat unde circa 100 de invitati au avut sansa de a cunoaste fetele nevazute sau ascunse ale violentei domestice.
Au luat cuvantul o serie de personalitati locale si judetene: Carmen Ciuica – mediator si Presedinte OFSD- Calafat, Daniela Tarnita - prof. universitar - Presedinte OFSD DOLJ, Emil Popa - Presedinte PSD Calafat, Alina Tanasescu - Presedinte CAS Dolj si Vicepresedinte PSD Dolj, Maria Paun - Comandant al Politiei Calafat, Stefan Cotea - Preot paroh al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Calafat, Dan Tarnita - Director medical la Spitalul Clinic de Urgenta Craiova, Cristina Soare- sociolog la Universitatea din Craiova si Floricica Urziceanu – psiholog si cadru didactic la Scoala „Constantin Gerota” din Calafat ;
S-a discutat interactiv despre fenomenul de violenta, incepand cu definitie, etape, cauze, forme si efecte pana la tipuri de abuzuri, caracteristici, cadrul legislativ, precum si factorii interni şi externi ai familiei si societatii ce conduc la violenta. S-au prezentat cazuri de agresiune si s-a conturat profilul si trasaturile definitorii pentru personalitatea agresiva si cum sa le recunoastem în vederea interventiilor de reabilitare. Cel mai greu lucru pentru o persoana abuzata este sa recunoasca fata de ea si sa ia masuri fara a cauta scuze, asa cum este cazul femeilor, majoritatea incearcand sa ascunda aceste agresiuni ajungandu-se in cele din urma la situatii dramatice. Femeile fara ocupatie, cu o educatie precara avand venituri reduse si fara minori in ingrijire sunt cele mai expuse riscului de victimizare. Facand un profil al agresorului putem spune ca de regula este sotul si mai rar unul din copii sau concubinul, iar factorul declansator al starii conflictuale este consumul de alcool si o educatie cu multe lipsuri suplinite de un mediu care favorizeaza printr-un anumit anturaj aceste stari agresive.

Fara indoiala acesta intalnire a reusit sa puncteze un segment delicat al societatii actuale care in ciuda progresului tehnic a ramas corigenta la unele materii care privesc latura umana. Organizatoarea evenimentului de la Calafat, doamna Carmen Ciuica ne-a declarat: Sunt situatii neplacute de care trebuie cu totii sa fim constienti ca exista. Intr-o societate bazata pe respect reciproc si egalitate in ceea ce priveste drepturile consfintite de legile europene, morale si firesti, agresiunea nu poate fi admisa sub nicio forma. In incheiere, atmosfera s-a destins prin prezenta ansamblului de cantece si dansuri populare „Craitele” din comuna Maglavit avand ca dirijor pe doamna Oana Petre si ca profesor indrumator pe Stela Mituletu.


PS: Albumul foto complet poate fi vizualizat in parte de sus la pagina ALBUME FOTO-ARTICOLE

2 comentarii: