08 noiembrie, 2014

SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL

răznuirea de astăzi a Sfinţilor Arhangheli şi a Tuturor celor Cereşti şi Netrupeşti Puteri s-a instituit întru această zi din noiembrie în veacul al patrulea după Hristos, în vremea cînd pe scaunul Romei celei vechi se afla Sfîntul Papă Silvestru, iar la Alexandria Patriarh era Sfîntul Alexandru. Dar de ce tocmai în luna noiembrie? Aceasta deoarece noiembrie este luna a noua după luna martie, iar Martie este socotită luna în care s-a zidit lumea. De asemenea, fiind a noua lună după martie, s-a ales luna noiembrie deoarece ierarhiile îngereşti, în număr de nouă, au fost cele dintîi zidite de Dumnezeu.
Sfîntul Dionisie Areopagitul, marele ucenic al Sfântului Apostol Pavel, a descris aceste ierarhii cereşti în minunata lui carte „Ierarhia Cerească”, după cum urmează: „Cea dintîi este ceata Serafimilor celor cu şase aripi, urmează Heruvimii cei cu ochi mulţi, apoi Scaunele de Dumnezeu-purtătoare, apoi Domniile, Puterile, Stăpîniile, Începătoriile, Arhanghelii şi Îngerii. Voievodul tuturor acestor puteri îngereşti este Sfîntul Arhanghel Mihail. Răsculîndu-se Satan, îngerul Lucifer, cu minciună împotriva Dumnezeieştii Puteri şi atrăgînd după sine mulţime mare de îngeri a devenit din arhanghel luminat, satana intunecata, atunci Arhanghelul Mihail a fost acela care a stat în mijloc şi a strigat puterilor cereşti celor credincioase: „Să stăm drepţi! Să stăm cu frică! Să luăm aminte!”. La această poruncă, toate credincioasele oştiri îngereşti au strigat: „Sfînt! Sfînt! Sfînt! Domnul Savaot! Plin este cerul şi pămîntul de mărirea Lui!” – cuvinte rostite la Sfânta Liturghie. Aceasta este prima adunare a ingerilor. Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte si anume: “Mihail” în limba ebraica însemneaza “Cine este ca Dumnezeu?” sau “Cine este egalul lui Dumnezeu?” Sfîntul Arhanghel Mihail este reprezentat iconografic, înca din primele veacuri crestine, ca un voievod care în mîna dreapta poarta lancia cu care îl strapunge pe Satan, iar în stînga o stîlpare verde de finic. În vîrful lanciei este reprezentata o panglica in semnul Sfintei Cruci, în rosu.  “Gavriil” însemneaza “Omul lui Dumnezeu,” sau “Puterea lui Dumnezeu.” El este vestitorul si descoperitorul tainelor dumnezeiesti, mai cu seama al tainei întruparii lui Dumnezeu si a celorlalte sfinte taine care stau în legatura cu ea. “Rafail” însemneaza “Vindecarea lui Dumnezeu,” sau “Domnul Vindecatorul”. Rafail este reprezentat iconografic ca ducîndu-l cu dreapta de mîna pe Tobit – Tobit este aratat tinînd pestele cel pescuit în Rîul Tigru – iar cu stînga tinînd un vas medical din alabastru. “Uriil” însemneaza “Focul lui Dumnezeu,” sau “Lumina lui Dumnezeu”. Iconografic el este reprezentat tinînd o sabie întinsa contra persanilor cu mîna dreapta, si o limba de foc în mîna stînga. “Salatiil” însemneaza “Mijlocitorul catre Dumnezeu” Iconografic el este reprezentat cu fata si privirea aplecata, cu mîinile la piept, în chip de rugaciune. “Legudiil” însemneaza “Cel care îl preaslaveste pe Dumnezeu.” El este reprezentat iconografic cu o cununa de aur în mîna dreapta, si cu un bici cu trei cozi în mîna stînga. “Varahiil” însemneaza „Binecuvîntarea lui Dumnezeu”. El este reprezentat tinînd la piept un trandafir alb si “Ieremiil” însemneaza ...


“Înaltarea lui Dumnezeu.” El este cinstit ca cel care stîrneste si inspira gîndurile si cugetarile dumnezeiesti care îl înalta si îl apropie pe om de Domnul Dumnezeu.
Ingerul Mihail este alaturi de Lot, din cetatea Sodomei si Gomorei, ferindu-l de pieirea cea prin foc si pucioasa si conduce poporul evreu la Tara Fagaduintei, in numele lui Dumnezeu. La sfarsitul lumii va suna din trambita pentru Judecata de apoi si cu sabia de foc a dreptatii va desparti intr-o clipa pe drepti de pacatosi.
Arhanghelul Gavriil este arhanghelul bucuriei; chipul lui frumos, fiinta lui duioasa si buna, totdeauna aduce vesti de bucurie. Incat in Vechiul Testament, Sfantul Arhanghel Gavriil a binevestit nasteri de profeti: el vesteste pe Ana, sotia lui Elcana, ca va naste pe Samuil profetul.
In Noul Testament, Sfantul Gavriil este implinirea catre Dumnezeu al rugaciunilor Sfintilor Parinti ai Maicii Domnului: Ioachim si Ana. Tot Arhanghelul Gavriil se arata preotului Zaharia si sotiei sale Elisabeta, intarindu-le nadejdea ca vor avea ca urmas pe Sfantul Ioan Botezatorul. Ingerul Gavriil vesteste Sfintei Fecioare Maria nasterea ca sol al lui Dumnezeu, pe Mesia Iisus Hristos.
El este mesagerul pacii in lume si al buneivoirii intre toti oamenii purtand un crin in mâna sa. Crinul este simbolul lipsei de griji. „Socotiţi crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici torc.” (Mat. 6:28). Nil Sinaitul vorbeşte despre simbolismul crinului şi zice: „Despre sufletul cel desăvârşit s’a zis că este ca un crin între spini, iar aceasta însemnează sufletul ce trăieşte lipsit de grijă între cei ce se grijesc de multe.” (Pentru iubirea de arginţi)
De la botez, fiecare din noi avem strajnic un inger pazitor. Acest inger pazitor al fiecaruia din noi este martorul vietii noastre, merge cu noi cand calatorim, sta cu noi cand ne odihnim. E martor la faptele bune si la faptele rele. Cand facem lucruri rele, el plange, se intristeaza, pentru ca stie ce ne asteapta. Cand facem fapte bune, se bucura tare mult de vrednicia noastra.
Pe acesti ingeri pazitori, frati crestini, sa-i chemam mereu in sprijinul nostru, in viata noastra de toate zilele si sa ne gandim ca totdeauna, asa cum constiinta noastra ne spune cand facem bine si cand facem rau, tot asa si acest inger al lui Dumnezeu, ingerul pazitor al vietii noastre, ne inspira gandurile bune, gandurile frumoase, gandurile mantuitoare si simtim in constiinta noastra ca suntem indemnati, imbolditi la un lucru sfant, la un lucru bun. Sa ascultam glasul lui!
Totdeauna avem si un martor rau al vietii noastre care noteaza faptele rele, ne indeamna sa le facem si le noteaza. Si va veni candva cu acest teanc de pacate si rautati ale noastre si le va pune pe cantarul acela al dreptatii dumnezeiesti. Ingerul sfant vine cu faptele bune, daca sunt, insa cel rau vine cu faptele urate si rele si pune si apasa cantarul in jos si coboram si noi in jos.
De aceea, de-a lungul vietii noastre, in amintirea sfintilor arhangheli si pazitori ai vietii noastre, sa ne straduim a face bine, cat putem noi, stiind ca binele nostru se inscrie, se inregistreaza si candva se vor desfasura si aceste secvente din viata noastra buna si vom merge la bine; ca nu cumva facand raul, sa avem parte de vrajmasul care e foarte dornic sa ne tarasca in jos, sa se simta bine ca a mai castigat inca un suflet sau mai multe. NU uitati ca avem in viata exemple bune si exemple mai putin intelepte. Eu cred ca cel ce citeste aceste randuri Nu este martorul rau al vietii noastre care noteaza faptele rele, ne indeamna sa le facem si le noteaza spre rau.
Cu credinta si cu dragoste de Dumnezeu Va indemn si Va rog, sa cititi Canonul de rugaciune catre Sfantul Inger Pazitor al vietii omului si veti simti aievea prezenta Lui Dumnezeu.
Atunci cand vrei sa intretii o prietenie cu cineva, ori ii scrii, ori ii vorbesti, ori ii urezi ceva si atunci se intretine aceasta prietenie cu acea persoana pe care o doresti sa fie aproape de tine, macar in mintea si in inima ta. Sa nu uitam ca Sfintii Arhangheli sunt cei dintai mijlocitori intre Dumnezeu si oameni, sunt pazitorii nostri, ai familiilor crestine, ai mamelor, vaduvelor si orfanilor.
In Sfânta Evanghelie Mantuitorul Iisus spune: “... orice împărăţie, dacă se dezbină în sine, se pustieşte şi casă peste casă se răstoarnă. Deci şi Satana, dacă s-a dezbinat în sine, cum va mai sta împărăţia lui, fiindcă spuneţi că Eu izgonesc pe diavoli cu Beelzebul?… Când un om tare şi înarmat păzeşte curtea sa, avuţiile lui stau în bună pace. Dar, când va veni unul mai tare decât el asupra lui şi-l va birui, îi ia toate armele în care nădăjduise şi împarte prăzile ridicate de la el… Ev. Luca 11, 14-23
Fiecare neam, fiecare ţară şi fiecare dintre creştinii botezaţi are propriul său înger păzitor. La Ziua şi în ceasul Înfricoşatei Judecăţi ingerii se vor fi strîns înaintea Tronului lui Dumnezeu şi fiecare gînd, cuvînt sau faptă a fiecărui om de pe pămînt se va da pe faţă înaintea miilor de îngeri şi a „tuturor”. Fie ca Domnul să ne acopere pe noi în ziua aceea, de faptele bune  savarsite cu voie sau fara de voie de noi, pentru rugăciunile Sfintilor Arhangheli şi ale tuturor Puterilor Cereşti,
Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu