05 octombrie, 2010

MINUNEA DE LA CALAFAT. TAVANELE DE LA ŞCOALA NR.2 SE UITĂ PE GEAM


Școala Nr. 2 „Constantin Gerotă” Calafat s-a pregătit de iarnă prin reducerea înălțimii sălilor de clasă prin tavane din gips carton. În localul A aparţinând unității de învățământ amplasat vis-a-vis de Piața Centrală vor fi câteva grade în plus în sezonul rece 2010-2011(doamne fereşte să nu fie grade richter).

Anul acesta, unitatea de învățământ calafeteană a primit de la guvern aproape 100.000 lei (un miliard de lei vechi) pentru lucrări de reabilitare. În consiliul de administrație al școlii s-a hotărât ca suma să fie împărţită în două pentru a se scăpa de licitaţie

1. reducerea înălțimii sălii prin tavane de gips carton (62.350 lei)

2. renovare hidroizolație la sala de sport (32.650 lei).

Potrivit doamnei Mariei Bălan, managerul instituţiei de învăţământ, cele două lucrări au fost atribuite direct cu toată inima, cu toată dragostea, societății calafeteane S.C. RALCONS S.R.L. administrată de omul de afaceri local Marian Filipescu.

Deoarece valoarea fiecărei lucrări nu depășește suma de 15.000 de euro impusă prin lege, nu s-a organizat licitație publică, motiv pentru care contractul a fost acordat prin atribuire directă ( super, supe, super...să tot faci afaceri aşa, după lozinca”prost să fii noroc să ai” )

Tavane coborâte sub pragul superior al ferestrei

Toate bune și frumoase până la calitatea estetică a lucrărilor executate din bani publici de societatea mai sus menționată. Prin, reducerea cu 1,2m a înălțimii celor 14 săli, tavanele au fost coborâte sub pragul superior al ferestrelor. Privită din exterior către interior prin ferestrele “micșorate”, clădirea centrală construită cu aproape un secol în urmă (1917), încărcată de atâta istorie(acum şi de tavane false), arată astăzi într-un mod dezgustător și inestetic ceva aşa a la manea, ca un BMW ultimul tip cu perdele la geamuri şi abţibilde ieftine cu flăcări.

Din considerente economice, neglijență sau incompetență, spațiul superior al ferestrei nu a fost acoperit cu un material autocolant care ar fi putut acoperi ruşinea asimetrică executată în interiorul sălilor de clasă. Acum aspectul arhitectural al clădirii poate fi admirat în continuare cu aceleași grandoarea ca și frumoasele tavane filipesciene care fac parte începând din acest an din patrimoniul cultural al Calafatului. Nu mai e mult până când la Muzeu o să vedem puse tablouri luate din târg de la Poiana Mare şi draperii cu numele unor firme de alcool sau ţigări.

Suntem curioşi cine a aprobat aşa repede, pe nerăsuflate proiectul, şi dacă ţara asta mai are arhitecţi care să poată gândi fără a avea creierul colorat. Aici nu este vorba de o magazie de lemne sau de un şofru unde mănânci vara, ci de o instituţie care formează caractere având ca scop principal educarea şi formarea copiilor şi nepoţilor noştri. Oricum îi batem cu chestia asta pe cei din Caracal, cu care ar trebui Şcoala Nr.2 Calafat să fac o înfrăţire intrând în lumea selectă a oraşelor cu minuni.Rămâne de văzut ce vor spune membrii comisiei de recepție a lucrării, şi dacă vor avea tupeul de a semna acestă mare urâciune.

ARES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu