05 mai, 2014

Zeci de gospodării au fost inundate în Dolj

Inundaţiile s-au abătut din nou asupra judeţului Dolj, peste 70 de gospodării, din mai multe localităţi, fiind afectate de viitură. Apa a intrat în locuinţe, a acoperit porţiuni din drumurile comunale şi terenuri agricole. Pentru apărarea localităților afectate, dar şi a celor aflate în apropierea cursurilor de apă vizate de codul portocaliu de inundaţii, echipajele ISU Dolj au intrat în alertă, intervenind cu motopompe şi autospeciale.


Una dintre localităţile cele mai afectate de viitură a fost satul Cleanov, aparţinând de comuna Carpen, acolo unde nu mai puţin de 35 gospodării au fost inundate. Mai mult decât atât, în zonă, ieri, la orele prânzului, şi drumul comunal DC61 era blocat în zona trecerii peste pârâul Desnăţui. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, mai multe echipaje de pompieri formate din 11 subofiţeri au intervenit cu motopompe pentru a scoate apa din curţi şi anexele gospodăreşti...Apa a pătruns în mai multe locuinţe

Şi în comuna Greceşti inundaţiile au provocat mari necazuri localnicilor. Apa a pătruns în peste 30 de gospodării, şapte case fiind afectate – cinci locuinţe în satul Busu şi alte două în satul Greceşti. De asemenea, ieri, în jurul orelor 13.00, drumul judeţean DJ 606B, pe o lungime de 100 metri, între satele Greceşti şi Busu, era inundat, îngreunând circulaţia...


Conform unei informări transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în satul Răcarii de Sus au fost inundate două gospodării şi o casă, în zonă intervenind ISU Dolj şi o autospecială de intervenţie. Totodată, în urma scurgerilor de pe versanţi, ieri, în comuna Coţofenii din Dos, satul Mihăiţa, exista pericolul declanşării unei alunecări de teren. Pentru a preveni producerea unui astfel de fenomen a intervenit C.L.S.U. Coţofenii din Dos cu forţe proprii şi un buldoexcavator.
Tot în urma inundaţiilor, în satul Sfircea, comuna Braloştiţa, două gospodării au fost afectate şi o porţiune de 7 metri de drum comunal a fost acoperită de ape, fără a afecta circulaţia. În comuna Argetoaia, drumul judeţean DJ 606B, pe o lungime de 30 de metri, între satele Novacu şi Câmpu Crucii, a fost inundat, fără a afecta circulaţia autovehiculelor. Şi în comuna Scăeşti, între satele Scăeşti şi Valea lui Pătru, apele au traversat DJ 606 A pe un sector de drum de 200 de metri, fără a afecta circulaţia.


Cod portocaliu pe Desnăţui şi Jiu

Ploile torenţiale ce au căzut în Dolj, dar şi în Mehedinţi, Gorj sau Hunedoara au făcut ca, din nou, mai multe cursuri de apă din judeţ să intre sub atenţia hidrologilor care au emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru Desnăţui, Jiul superior şi mijlociu şi afluenţii acestuia.  Avertizarea cod portocaliu de inundaţii vizând râuri din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Hunedoara este valabilă până în după-amiază zilei de astăzi. Potrivit hidrologilor de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pe unele râuri din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, precum şi pe unii afluenţi ai Mureşului inferior se vor produce creşteri de debite şi niveluri, care vor duce la depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie. Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate. Creşteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atenţie, se pot produce şi pe alte râuri mici din sudul, centrul şi estul ţării, au precizat hidrologii.
Judeţul Dolj este până astăzi la ora 9.00 şi sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. Potrivit meteorologilor, sunt aşteptate averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină. De altfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Banat, Oltenia şi nord-vestul Munteniei, cantităţile de apă căzute au depăşit local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 50 de litri pe metru pătrat.
Subprefectul județului Dolj, Ionel Ciobotea, a anunțat, ieri, în cadrul videoconferinței cu prefecții susținută de vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, că, astăzi, în satul Cleanov ar putea fi suspendate cursurile școlare, întrucât grădinița și școala au fost inundate. „În satul Cleanov, comuna Carpen, peste 35 de gospodării au fost inundate. Domnul prefect se află la fața locului. Este posibil ca IȘJ Dolj să solicite Ministerului Educației suspendarea cursurilor pentru mâine (n.r. – astăzi) în Cleanov, pentru că școala și grădinița au fost inundate. În continuare monitorizăm cursurile de apă aflate sub incidența avertizării hidrologice, este activată grupa operativă”, a spus subprefectul Ionel Ciobotea.

preluare CVL press.

               Autor

                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu