INCREDIBIL IN CALAFAT!!! ANGAJATII FABRICII DE CONFECTII DIN CALAFAT DE DOUA LUNI NU SI-AU PRIMIT SALARIILE
Deja a devenit o regula ca cei care lucreaza la S.C. Maglierie Impex SRL, din Calafat, sa nu fie cu salariile la zi. Din datele pe care le avem ultima plata catre salariati a fost pe luna iulie, ramanand ultimele doua luni neplatite.
Cei peste 1000 de angajati asteapta ca fiecare sa-si primeasca banii pe munca prestata, insa la fabrica din Calafat nu se obisnuieste asa. Aici sistemul functioneaza dupa voia unora, cu reguli care parca nu au nimic cu legile muncii si cu sistemul de salarizare acceptat de normele in vigoare din Romania.
Facem un apel la cei care sunt in masura sa rezolve aceasta problema deoarece se apropie iarna iar peste cateva zile avem si festivalul ROADELE TOAMNEI care pentru unii calafeteni va fi primit cu tristete si saracie, mai ales pentru angajatii de la S.C.Maglierie Calafat.
De ce oare in zona Timisoarei sau la Arad, Cluj... nu se intampla asa ceva? Acei oameni sunt uniti si stiu ce vor, fiind sprijiniti de cei care ii pot ajuta legal sa-si primeasca drepturile si sa fie respectati. In Oltenia lucrurile sunt diferite deoarece tot timpul la noi unul trage hais iar altul cea.
Este incredibil cum sunt tratati salariatii romani de catre investitorii straini care uita sa-i plateasca dar nu sa-i si munceasca. Intrebarea ne-o punem fiecare: ce face o familie salariata la Maglierie Calafat daca ambii asteapta de doua luni sa primeasca banii pe orele muncite la fosta fabrica de textila, care pe vremea raposatului Ceausescu dadea oamenilor banutii la timp. Ce mananca oamenii aia doua luni? Din ce isi fac pachetul? Pentru ce mai merg la servici?...ramane sa ne dam fiecare raspunsul.
CONCLUZIA: LA CALAFAT SE MUNCESTE SI FARA BANI...am demostrat ca se poate
DE ULTIMA ORA!...ASTAZI ANGAJATII DE LA MAGLIERIE CALAFAT AU PRIMIT SALARIUL PE LUNA AUGUST...ESTE UN PAS... INSA NU INAINTE
Aşa le trebuie, să-l primească şi de două ori pe an ! Nu au făcut grevă Nely şi odraslele ei în faţa Primăriei că vezi Doamne,e bine în fabrică, nu e lumea stresată şi o duc nemaipomenit ?! Când am scris adevărul despre ce se întâmplă în acea fabrică de sclavi, am fost chemaţi la poliţie că le stricăm imaginea, atunci când spunem adevărul!
RăspundețiȘtergereAveţi dreptate50%!¿AU FOST OBLIGAŢI SĂ IASÃ LA GREVĂ!Le-au tăiat şi 4ore cât a ţinut greva!
ȘtergereAveţi dreptate50%!¿AU FOST OBLIGAŢI SĂ IASÃ LA GREVĂ!Le-au tăiat şi 4ore cât a ţinut greva!
ȘtergereAveţi dreptate50%!¿AU FOST OBLIGAŢI SĂ IASÃ LA GREVĂ!Le-au tăiat şi 4ore cât a ţinut greva!
ȘtergerePai ce sa vb lumea ca le e frica . De ce primăria Calafat nu face nimic pentru cetățeni însăși primarul in prima persoana ar trebui sa ia măsuri .
RăspundețiȘtergereDomnilor faceți ceva si susțineți cetățeni din Calafat ca altfel mor de foame si frig in iarna asta.
Va salut si cu Dumnezeu înainte sper ca muncitori sa fie ajutați .
Numai la olteni vezi asa ceva si in strainatate fac acelasi lucru muncesc gratis
ȘtergerePai cum sa nu le fie frica.....sunt amenintati ca vor inchide fabrica cum au tupeul sa zica ceva. Si atunci cand sunt platiti sunt platiti de toata jena. Salariile fetelor din confectii sunt supuse unui procent calculat in mod ciudat si deloc transparent, bazat pe timpi de confectionare care sunt modificati cand si cum vror Francesco, Neli si alte sefe de prin confectii, infunctie de urgenta comenzii respective si dupa cum se trezesc cei in cauza dimineata. Poate se leaga cineva si demodul asta de plata ca de asta nu zice nineni nimic..... Muncesc saracele fete cate 12 ore zilnic si sambatacate 8 si la sfarsit peste 3 luni cand ia salariu se trezesc si cu un 70-75 % procent. Si culnea nesimtirii au tupeul sa mai ceara si cerere de invoire pentru sambata, a seasa zi de lucru din saptamana.
RăspundețiȘtergereEste un lucru bun ca s-a micșorat perioada de întârziere cu plata salariilor. Mai rămân insa de rezolvat foarte multe nereguli care încă mai exista la aceasta societate, cum ar fi: ajutorul CAR solicitat de angajați este primit cu o întârziere de 4-5 luni de la data solicitării, in timpul verii nu se acorda concediu de odihna decat unora dintre angajați, desi in unele secții sunt perioade in care ar fi posibilă acordarea de concediu de odihna, iar iarna nici atunci nu se acorda toate zilele de concediu. In unele dintre secții sunt platiti cu salariul minim pe economie desi lucrează pe aceleasi posturi de peste 8, 9, 10 sau chiar mai multi ani. Daca legea prevede ceva de ce aceasta societate nu poate sa respecte aceste cerințe? O alta problema o reprezinta orele suplimentare care din nou depasesc pentru unii dintre angajati prevederile din codul muncii. De asemenea se impune sa sa lucreza sambetele nerespectandu-se repausul saptamanal de 48 de ore, iar atunci cand omul are nevoie de invoire trebuie sa specifice care sunt problemele personale pe care le are si daca eventual nu poate sa i le rezolve altcineva, de parca cei care sunt pusi sa aprobe aceste cereri au calitatea de a decide ce este si ce nu este important pentru un om! In aceasta fabrica, de fapt nu prea exista respect din partea angajatorului pentru cei cu care are contracte de munca si prin urmare si respectul si serozitatea angajatilor este pe masura. Se lauda angajatorul ca salariul incasat de unii salariati in ultimele luni a fost mai mare dar sa faca bine sa specifice si in cate ore de munca a fost realizat acest salariu.Se lauda de asemenea ca acorda tichete de masa, dar eram cam singurii din acest oras care nu primeam tichete de masa. Se lauda de asemenea ca asigura transport gratuit, dar nu cred ca este strain faptul ca transportatorii pe care-i plateste ii transporya pe salariati , mai ales la plecare ca pe niste saci de cartofi, punandu-i in pericol. De ce cei care sunt pusi sa verifice, sa constate si sa ia măsurile care se impun nu-si fac datoria? ca doar sunt platiti si din banii nostri?
RăspundețiȘtergeredar voi publicati numai comentariile rautacioase?
RăspundețiȘtergereSuntem o fabrica de confecti-tricotaje din Bucuresti, si facem angajari in acest domeniu de activitate, unde se face plata salariilor la zi conform contractului individual de munca, fara intarziere cine doreste sa se angajeze si sa faca relocare(mutare in bucuresti) ne puteti contacta la telefonul 0734301444, si va putem da mai multe date in legatura cu domeniul nostru de activitate.
RăspundețiȘtergeredece le e frica ?
RăspundețiȘtergerede ce nu mergeti sa va angajati in alta parte, asta inseamna ca va convine sa primiti aceste salarii intarziate, vad ca mai sunt si alti care incearca sa angajeze, in domeniul vostru de activitate de ce va e frica, suntem romani in tara noastra noi trebuie sa facem legea nu cei care vin din alte tari si incearca sa ne rada in fata, mai fratilor faceti ceva ori respecta legea ori sa se inchida aceasta fabrica, omeni buni aveti dreptul la somaj, daca voi nu mai mergeti sa luctati 8,9,10-12 ore pe zi ei cu cine isi mai fac treaba, nu o sa onoreze comenzile si atunci o sa fie nevoiti sa plateasca salariile la timp si paote o sa le fie lor teama de voi nu voua de ei.
RăspundețiȘtergereModificari la legea somajului (Legea 76/2002)
RăspundețiȘtergereDupă articolul 731 se introduc două noi articole, articolele 732 şi 733, cu următorul cuprins:
„Art. 732. — (1) Şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni.
(3) Persoanele care beneficiază de prima de activare au dreptul la menţinerea acesteia şi în situaţia în care, în perioada de 3 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.
(4) Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi cu prima de instalare, prevăzute la art. 731 alin. (1), respectiv la art. 75.
(5) Prima de activare se poate cumula cu prima de încadrare prevăzută la art. 74.
Art. 733. —Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite potrivit dispoziţiilor art. 732, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 3 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 alin. (1) lit. f) şi h), art. 61 lit. a) şi b) şi art. 81 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia în care încetarea este la iniţiativa angajatului;
c) art. 97 lit. b) şi e), art. 98 alin. (1) lit. f) şi g) şi art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”
4. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 74. — (1) Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile
pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă.
(2) Cuantumul primei prevăzute la alin. (1) se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.
(3) Prima de încadrare prevăzută la alin. (1) se acordă pe o perioadă de 12 luni.”
5. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 75. — (1) Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
La Maglerie se dau banii numai cand are patronu chef sa-i livreze in conturi . Nu sunt angajat acolo si nici nu as vrea sa fiu , dar am prieteni ce lucreaza si se plang ca iar nu s-au dat banii de aproape 2 luni , ii mint pe o saptamana pe alta ! Nu vede chiar nimeni pe acest patron ? Nu stiu cum se descurca o familie ce lucreaza acolo daca el da banii odata la 2 luni ?!
RăspundețiȘtergere