Deputatul Gelu Vişan a anunţat că va candida pentru preşedinţia organizaţiei judeţene a Partidului Democrat-Liberal, funcţie deţinută actualmente de Radu Berceanu. Vorbind despre motivele care l-au determinat să ia această decizie, Vişan dezvăluie aspecte din interiorul PD-L Dolj, care de obicei sunt ţinute sub tăcere: transformarea partidului într-un SRL condus de un grup restrâns de persoane, criteriile aberante pe care se fac numirile în fruntea instituţiilor deconcentrate, modul în care personaje precum Ştefan Stoica, şeful direcţiei Generale de Drumuri şi Poduri Craiova, se asigură că anumite firme câştigă toate licitaţiile importante, motivul pentru care comunele din judeţul Dolj nu reuşesc să acceseze fonduri europene.
Domnule Gelu Vişan, v-aţi anunţat intenţia de a candida la preşedinţia organizaţiei judeţene a Partidului Democrat-Liberal şi aţi afirmat că există numeroase lucruri care trebuie schimbate în modul de funcţionare al acestei organizaţii. Care sunt cele mai importante aspecte a căror schimbare o vizaţi?
Mi-am anunţat candidatura şi sunt mai multe motive care m-au determinat să fac acest lucru. În primul rând, există o mare problemă în ceea ce priveşte aplicarea politicii guvernului în teritoriu. Acest lucru se datorează următoarei situaţii: în foarte multe cazuri, am preferat ca, în loc de profesionişti din sistem, să numim la conducerea mai multor instituţii oameni al căror singur argument îl reprezintă faptul că au un grad de rudenie cu persoane importante din partid. Din cauza acestui fapt, s-a ajuns ca o astfel de persoană, înrudită cu cine trebuie, să fie numită la o deconcentrată, apoi la alta, şi aşa mai departe, deşi nu avea pregătirea necesară pentru a lucra la niciuna dintre ele. Şi, tocmai pentru că nu are pregătirea necesară, el nu conduce aceste instituţii decât de jure. De facto, puterea le aparţine unor oameni vechi în sistem, care nu au legătură cu politica şi acţionează cum au fost obişnuiţi dintotdeauna, fără să ţină seama – şi cu atât mai puţin să încerce să aplice – măsurile de guvernare ale Partidului Democrat Liberal. Şi rezultatul este că politica noastră pur şi simplu nu se aplică în judeţul Dolj, deoarece cei numiţi de partid sunt incapabili să facă acest lucru, iar cei care iau cu adevărat deciziile în instituţiile respective nu au legătură cu partidul.
Cu alte cuvinte, numind aceşti oameni, PD-L nu controlează, în mod efectiv, instituţiile a căror conducere o deţine. Care sunt, atunci, motivele care stau la baza acestor desemnări?
Este un sistem clientelar. Repet, în alegerea majorităţii directorilor nu au contat în nici un fel criterii precum pregătirea pentru a face faţă în domeniul respectiv sau experienţa profesională anterioară. Ceea ce a contat a fost faptul că respectivii sunt fiii, fiicele, ginerii sau sunt legaţi de alte grade de rudenie de un grup de câteva persoane, care a ajuns să domine organizaţia judeţeană a partidului, peste capul organelor de partid, care ar trebui să deţină puterea în mod real. Sau, în multe cazuri, se consideră că trebuie să fie recompensaţi pentru că au sprijinit partidul în
Chiar dacă sunt mai degrabă ignoraţi de sistem, funcţia pe care o ocupă le permite totuşi o marjă de acţiune destul de largă. Cum folosesc această putere pe care o deţin?
Simplu. PD-L Dolj a ajuns, în ultimul an şi jumătate, un partid al deconcentratelor sau, mai bine spus, al directorilor de deconcentrate. Iar de aici până la câştigarea tuturor licitaţiilor importante exclusiv de către o anumită firmă nu a fost decât un pas, foarte repede făcut. Este incredibil cum o firmă precum Tecond SRL, de exemplu, reuşeşte să câştige contracte după contracte. S-a ajuns, de exemplu, ca această firmă să obţină, într-o singură zi, două contracte de la Administraţia Naţională Apele Române – Direcţia Ape Jiu Craiova, contracte cu o valoare totală de aproape 40 de miliarde de lei vechi.
Ce amănunte ne puteţi oferi despre activitatea acestei firme, Tecond SRL?
Nu e nici un secret cine se află în spatele acestei firme. X5-ul cu care merge Fane Stoica, de la Drumuri şi Poduri, este de fapt al firmei Tecond. Şi tot Fane Stoica este cel care le telefonează oamenilor prin tot judeţul, inclusiv pe la mine, la Băileşti, ca să le spună cine trebuie să câştige anumite licitaţii. Este un exemplu clar de trafic de influenţă politică. Oricine poate cerceta cifrele de afaceri ale acestei firme, care par de-a dreptul miraculoase, ţinând cont că a fost înfiinţată abia în 2006, ca să facă un pod la Carpen. De altfel, în afară de contracte cu statul, activitatea ei este inexistentă.
Tecond SRL este un exemplu singular?
Nu, dar este cea mai vizibilă astfel de firmă, iar după acest model funcţionează şi altele, care au acaparat aproape toate domeniile în care se fac licitaţii. Iar rezultatul este că firmele adevărate, vechi, din judeţul nostru, nu mai au loc să se mişte. Adevăraţii oameni de afaceri din Dolj nu mai prind niciun contract important cu statul, pentru că nu fac parte din acest sistem. În aceste condiţii, în loc să încurajăm dezvoltarea economiei din judeţ, noi contribuim la slăbirea ei.
Accesarea fondurilor europene este un alt exemplu de acţiune păguboasă. În ceea ce priveşte alocarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală – măsura 322, situaţia este de-a dreptul penibilă. Avem o singură comună care a câştigat un proiect – comuna Negoi, care a refuzat să lucreze cu firmele de aici pentru elaborarea cererii de finanţare. La cei care au ales până şi consultanţii pe criterii clientelare, rezultatele au fost jalnice. Există proiecte de câteva pagini, altele copiate cu copy-paste de la o comună la alta, sunt chiar proiecte care au obţinut punctaj zero. Şi totuşi, banii pentru conceperea lor au fost plătiţi.
Situaţia pe care o descrieţi este sumbră. Cum poate fi caracterizată, în aceste condiţii, activitatea actuală a organizaţiei judeţene a Partidului Democrat-Liberal?
În funcţionarea partidului, la bază nu se mai află criteriul politic al relaţiei cu cetăţeanul. Ceea ce se întâmplă este caracteristic mai degrabă unei afaceri de tip SRL, în care un consiliu de administraţie format din patru-cinci persoane deţine întreaga putere. Directorii deconcentratelor, de exemplu, nu mai sunt numiţi de Biroul Politic Judeţean, ci de acest adevărat consiliu de administraţie. La BPJ mai sunt oameni ca mine, care ar ridica semne de întrebare în legătură cu unele numiri. S-a constatat acest lucru şi, pentru a fi evitate discuţiile, numirile se fac peste capul organelor de partid, nici nu se ştie unde şi de către cine. Iar atunci când te confrunţi cu o situaţie specială, nu ai pe cine să tragi la răspundere. De exemplu, au venit la mine oameni care au spus că, pentru a fi angajată ca asistentă, ţi se cere să plăteşti sume importante de bani. Păi pe cine să trag eu la răspundere, dacă nu e deloc clar cum s-au făcut numirile la nivel local în sistemul sanitar?
În ce măsură vina pentru situaţia pe care o descrieţi îi aparţine actualei conduceri a partidului?
Nu doresc să îi reproşez domnului Radu Berceanu decât două lucruri. În primul rând, a neglijat judeţul, a dat foarte rar pe aici, astfel devenind posibil să se întâmple tot felul de lucruri. În al doilea rând, a lăsat acest sistem clientelar să se nască şi apoi să se dezvolte la cote de neimaginat. Practic, ne transformăm într-o copie a PSD-ului, deoarece facem ceea ce a făcut PSD întotdeauna, prin Ion Prioteasa şi Petre Petrescu. Ori nu pentru asta am intrat eu în Partidul Democrat-Liberal.
În aceste condiţii, cum poate candidatura dumneavoastră – şi eventuala victorie – să aducă rezolvarea problemelor?
Prin renunţarea la acest sistem clientelar. Să se înţeleagă bine, eu nu vin să fac o revoluţie, vin doar să înlătur un sistem care îi deranjează inclusiv pe oamenii care au fost nevoiţi să îl suporte şi, în anumite condiţii, să colaboreze cu el. Dar majoritatea sunt oameni de bună-credinţă. Am primit telefoane şi încurajări în acest sens, după ce am vorbit, timp de un an şi jumătate, chiar în Biroul Politic Judeţean, tocmai despre lucrurile pe care vi le spun acum şi pe care le fac publice pentru că, la nivel intern, de partid, ele nu au avut niciun efect. Am primit 10-12 telefoane de la oameni care îmi spuneau că am dreptate şi că lucrurile trebuie să înceteze. Când însă îi întrebam de ce nu au luat cuvântul pentru a spune acest lucru, răspundeau că le este frică, deoarece fiecare vrea să obţină anumite fonduri, care ar fi blocate dacă s-ar pune rău cu cine nu trebuie. Aici am ajuns în PD-L, să îţi fie frică să vorbeşti deschis? Atunci comparaţia cu PSD-ul, făcută anterior este blândă, înseamnă că anumite manifestări încep deja să semene a PCR. Împreună cu aceşti oameni, lucrurile pot fi puse la punct. Gândiţi-vă numai ce ar fi însemnat, în această perioadă de criză, să ne pregătim aşa cum trebuie pentru a accesa fonduri europene şi să fi obţinut, să zicem, 10 proiecte, păi asta însemna bani europeni aduşi în judeţ, însemna locuri de muncă, impozite plătite la stat, dezvoltare a judeţului. Şi e un lucru care se poate face, dacă există voinţă.
Care sunt obiectivele dumneavoastră politice, în cazul în care ajungeţi la conducerea organizaţiei judeţene?
Unul dintre obiective este câştigarea Consiliului Judeţean Dolj. Nu am deţinut niciodată funcţia de preşedinte CJ şi acest lucru trebuie să se schimbe. Trebuie să se schimbe deoarece sistemul pus la punct de Ion Prioteasa este de tipul celui pe care l-am descris acum, doar că e mai vechi şi, din această cauză, mai solid. Dacă nu reuşim să atingem acest obiectiv, eu sunt gata să demisionez imediat, pentru a-l lăsa pe altul mai bun în locul meu.
De asemenea, este vital să avem continuitate la nivel de municipiu. Şi eu cred că această continuitate poate fi obţinută chiar cu Antonie Solomon. Nu am argumente în acest sens, e mai mult o speranţă şi o credinţă personală. De altfel, a trecut doar o lună şi jumătate şi se simte absenţa lui Solomon. Este genul de om care se bate pentru oraşul lui, care vrea să facă ceva pentru oamenii care l-au votat. Are patriotism local, patriotism oltenesc, ori exact acest spirit începe să lipsească în partidul nostru.
În ce măsură se află intenţiile dumneavoastră în concordanţă cu politica naţională a PD-L?
Pot să vă dau un singur exemplu, extrem de clar. Preşedintele Traian Băsescu – omul datorită căruia PD-L a câştigat alegerile – a semnalat chiar săptămâna trecută gravitatea unor aspecte precum clientelismul politic şi grupurile de interese. De altfel, eu am vorbit despre aceste lucruri atât la întruniri de partid la nivel naţional, cât şi cu preşedintele. Şi mi s-a dat dreptate.
Expresul de Sud
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu