25 mai, 2010

Valuta umflă ratele bancare ale românilor


Creşterea cotaţiilor dolarului are ca efect scumpirea creditelor românilor care s-au împrumutat în moneda americană. Creşteri uşoare ale ratelor bancare înregistrează şi persoanele împrumutate în euro sau franci elveţieni. Leul s-a depreciat, în ultima perioadă, comparativ cu cele mai importante valute, dar în mod special cu dolarul. Omul de rând care are un credit în această valută este direct afectat la buzunar. Ca la orice fluctuaţii ale valutei, primii care suferă sunt cei cu credite bancare. Ei cumpără valuta mai scump decât de obicei, pentru a-şi plăti ratele lunare. O variaţie cât de mică a cursului valutelor le scumpeşte ratele celor care au credite, în special celor care şi-au cumpărat locuinţe pe baza unor împrumuturi în valută. Ei au rate mai mari de plătit decât persoanele cu împrumuturi de nevoi personale, astfel că orice creştere a valutei îi afectează mai mult pe cei cu credite ipotecare sau imobiliare.

Dolarul face figure


Dacă la început de an dolarul era cotat de Banca Naţională a României (BNR) la 2,94 lei, în partea a doua a lunii mai, această valută a ajuns la 3,35-3,4 lei, ceea ce înseamnă o depreciere de peste 14%. Cele mai cunoscute efecte atunci când o valută se apreciază sunt acelea că se scumpesc importurile, în cazul de faţă, cele efectuate în dolari, dar suferă exportatorii pentru că ei vând marfa peste hotare, însă încasează o sumă mai mică decât până acum (transformată în lei). Importuri mai scumpe ar însemna că produsele vor fi mai scumpe pe piaţa internă.


Suferă datornicii către bănci


Dar până să se scumpească produsele, se scumpesc din nou creditele contractate mai demult. Oamenii suportă rapid pe propria piele efectele creşterii dolarului. Cei care s-au împrumutat în această valută scot mai mulţi bani din buzunar decât până acum, pentru plata ratelor bancare lunare scadente în aceste zile. De exemplu, o familie care are o rată lunară de 500 de dolari americani plătea în ianuarie 1.470 de lei, la un curs de 2,94 lei pe un dolar, iar către finalul lunii mai rata acestor oameni a urcat la 1.677 de lei. Altfel spus, familia dată exemplu plăteşte către bancă luna aceasta mai mult cu 207 lei. Aceleaşi cheltuieli în plus cu dobânzile vor avea şi firmele care au credite în dolari. Până nu demult, dolarul era, alături de euro, printre cele mai stabile valute, cu evoluţii cumpătate şi temperate ale cotaţiilor, potrivit istoricului publicat de BNR.


Creditele în euro şi franci elveţieni, mai scumpe


Dezechilibrele din ultima perioadă de pe piaţa valutară au urcat cotaţiile euro şi francului elveţian în raport cu leul. Totuşi, expansiunea acestor valute nu este la fel de mare ca aceea a dolarului, astfel că ratele în euro şi franci au crescut mai puţin. Euro a urcat în ultimele două săptămâni la 4,18 şi 4,19 lei, faţă de 4,10 lei în ianuarie şi chiar 4,08 lei la începutul lui februarie. Automat, au crescut şi ratele bancare ale românilor împrumutaţi în euro. Şi aceştia sunt cei mai mulţi, potrivit unor statistici ale BNR. Pentru a menţine acelaşi exemplu, o familie care are o rată de 500 de euro la bancă plătea în ianuarie 2.050 de lei pe lună, în timp ce acum achită 2.097, cu 47 de lei în plus. Uşoare creşteri se înregistrează şi la francii elveţieni - valută considerată exotică de specialişti, din cauza volatilităţii sale crescute. Cine are o rată de 500 de franci elveţieni achita în ianuarie 1.420 de lei către bancă, iar acum plăteşte 1.457 de lei. La franci, creşterile uriaşe s-au înregistrat în 2008 şi 2009, când cursul de schimb a ajuns la 2,2-2,7 lei pentru un franc, de la 1,8 - 1,9 lei pentru un franc elveţian, în anul 2007.


Mici şanse de scădere a ratelor


Cei care au credite raportate la indicii pieţei, mai exact, la dobânzile interbancare de referinţă EURIBOR şi LIBOR au mici şanse să le scadă ratele în această perioadă. EURIBOR la trei luni, de exemplu, a crescut uşor în ultima lună de la 0,64% la 0,69%. Ceva şanse ar fi pentru cei care se raportează la LIBOR şi au scadenţa în această perioadă. LIBOR la trei luni a scăzut de la 0,24% în aprilie la 0,19% pe 21 mai. Ceea ce înseamnă că persoanele cu credite în dolari sau franci elveţieni care au contractul de împrumut în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare şi au scadenţa (trei luni) ar putea să aibă rate comparabile cu luna trecută.


Gazeta de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu