02 februarie, 2011

MARELE BLAT FISCAL ÎNTRE DRAGOMIR ŞI MITITELU


Mitică Dragomir şi Adrian Mititelu au sfidat organele statului, tranzacţionând 420.000 de euro pe sub nasul fiscului, acuză oamenii legii. LPF trebuie să dea socoteală pentru că a virat banii din drepturile TV în alt cont, iar clubul nu a demonstrat nici până azi că a plătit salariile angajaţilor din acele fonduri.


Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) riscă să plătească bugetului de stat 420.000 de euro, sumă pe care Liga a virat-o pe sub mână către Fotbal Club „U“ Craiova SA, în contul drepturilor TV. Reprezentanţii fiscului spun că, la data tranzacţiei LPF - Universitatea Craiova, toate conturile clubului oltean se aflau sub sechestru. Cu toate acestea, clubul putea să plătească nestingherit restanţele salariale ale angajaţilor, dacă făcea dovada acestor plăţi. În mod ciudat însă, Fotbal Club „U“ Craiova a înfiinţat un cont nou, în care LPF a virat banii. Efectul este că societatea poate face ce doreşte cu banii, din moment ce contul nu se afla sub sechestru. „Deşi este terţ poprit în acest caz, LPF a virat banii într-un cont nou, pe care clubul îl înfiinţase cu doar o zi înainte. Fotbal Club «U» Craiova trebuie să probeze că aceste sume au fost vărsate în conturile angajaţilor, pentru că numai aşa sumele sunt scutite de la executarea silită. La noi nu a ajuns nimic şi am cerut lămuriri LPF“, au spus reprezentanţii fiscului. Conform legii, orice bancă trebuie să raporteze bilunar fiscului conturile nou-create. În cazul în care debitorul se mişcă suficient de repede, sumele care intră în conturile nou-create pot scăpa de executarea silită. Situaţia se schimbă dacă fiscul are terţ poprit asupra creanţelor pe care le are de recuperat debitorul. În cazul de faţă, dacă fiscul are terţ poprit direct la LPF şi nu neapărat pe conturile bancare în care Liga ar urma să vireze banii.
Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat zilele trecute că a ţinut partea Universităţii Craiova. „Eu nu mă răzbun pe Universitatea Craiova. Puteam să trimit banii la fisc şi nu îi mai recupera în veci“, a declarat acesta. Ce a omis el să spună este că prin virarea celor 420.000 de euro într-un cont nou, neaflat sub sechestru, clubul poate face ce doreşte cu banii. Răspunzătoare devine însă LPF, care era terţ poprit în acest caz.

Tranzacţie suspectă

Conform art. 149, alin. (13) din Codul de procedură fiscală, încălcarea prevederilor legale privind obligaţiile terţului poprit atrage nulitatea oricărei plăţi şi răspunderea solidară a terţului poprit cu debitorul, în limita sumelor sustrase indisponibilizării. Printre obligaţiile terţului poprit se numără şi aceea de a plăti „de îndată, sau după ce creanţa devine exigibilă“, organului fiscal suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organele de executare, precum şi să indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, înştiinţând despre aceasta organul de executare. Conform art. 28, alin. (2), organul fiscal poate întocmi o decizie în care vor fi arătate motivele de fapt şi de drept pentru care este angajată răspunderea persoanei în cauză. Decizia constituie titlu de creanţă privind obligaţia la plată a persoanei răspunzătoare.
În acest moment, există suspiciuni mari că sumele virate de LPF au ajuns în conturile salariaţilor.
„Dacă o firmă nu are nimic de ascuns, poate face dovada plăţii salariilor din conturile aflate sub sechestru. Legea dă voie ca salariile să nu fie executate silit. În cazul de faţă, nu se explică înfiinţarea altui cont, decât dacă firma doreşte să dispună de acele sume după bunul-plac, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale“, spun specialiştii în domeniu. Din acest punct, organele abilitate pot declanşa o anchetă pentru a spune dacă vorbim despre evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.
Suspiciunile în privinţa folosirii banilor de la LFP sunt cu atât mai mari cu cât unele surse susţin că jucători importanţi ai Universităţii Craiova nu şi-ar fi primit banii. Întrebat despre tranzacţia LPF - Universitatea Craiova, finanţatorul clubului, Adrian Mititelu, a replicat: „Este o minciună!“. Până la închiderea ediţiei, şeful LPF, Dumitru Dragomir, nu şi-a precizat punctul de vedere. Contactat de câteva ori de către reporterii GdS, acesta a motivat că este ocupat şi nu poate vorbi.

Un comentariu:

  1. Mai multe relatii in legatura cu fiscul le puteti gasi la domnul Stelian Mugur, om cu experienta in domeniu.

    RăspundețiȘtergere