03 februarie, 2011

Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană


Senatorii PSD şi PNL au cedat majoritatea deţinută în Biroul Permanent, după ce Puterea a contestat grupul PSD pe motiv că structura acestuia s-a schimbat prin plecarea PC la liberali. PDL şi UNPR au readus în prim-plan la negocieri posibilitatea revocării lui Mircea Geoană, propus la şefia Senatului de grupul PSD-PC, dizolvat pe hârtie.

Social-democraţii şi liberalii au fost nevoiţi să accepte ca partidele arcului guvernamental să aibă şapte reprezentanţi în Biroul Permanent al Senatului, în timp ce Opoziţiei i-au revenit doar şase locuri, pornind de la ideea că majoritatea din plen trebuie să se reflecte şi în conducerea acestei Camere.

Puterea atacă ultima redută a Opoziţiei

Rezultatul negocierilor începute marţi şi finalizate parţial ieri este valabil cel puţin pentru sesiunea care a început. Raportul de forţe va fi negociat la începutul fiecăreia dintre cele patru sesiuni parlamentare rămase. „Totul este să negociem la fiecare sesiune şi să ajungem la o concluzie şi în ce priveşte comisiile", a arătat senatorul UDMR Verestoy Attila. „Trebuie să pornim de la realitatea existentă în Senat. Puterea are 69 de senatori, Opoziţia are 68 de senatori. De aici şi dificultatea negocierilor", a explicat şi şeful senatorilor liberali, Puiu Haşotti, după negocierile de ieri. Configuraţia Biroului Permanent al Senatului va fi stabilită însă la începutul săptămânii viitoare, când va fi discutată repartizarea funcţiilor pe partide şi aplicarea algoritmului la preşedinţii de comisii.

Reproşurile Puterii

Compromisul făcut de Opoziţie a fost rezultatul ameninţărilor PDL şi UNPR, care au susţinut că, de fapt, grupul PSD nici nu mai există oficial, în condiţiile în care vechiul grup PSD-PC s-a desfiinţat după desprinderea conservatorilor. Presiunea exercitată asupra Opoziţiei are ca scop introducerea UNPR în ecuaţia Biroului Permanent, pentru consolidarea avantajului Puterii. Reprezentanţii arcului guvernamental invocă Regulamentul Senatului, care prevede că orice modificare intervenită în conducerea sau în componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţa preşedintelui Senatului, sub semnatura liderului de grup. Potrivit aceloraşi prevederi, preşedintele acestei Camere trebuie să-i informeze pe senatori de modificările apărute în prima şedinţă. Formalităţile nu au fost îndeplinite însă de social-democraţi, care, potrivit unor surse, susţin că luni, când este prima şedinţă de plen după cea solemnă de la debutul sesiunii, vor face toţi paşii procedurali.

Puterea susţine nu numai că PSD nu ar avea drept la funcţii în Biroul Permanent, neavând un grup constituit potrivit normelor, ci şi că Mircea Geoană, nominalizat de senatorii PSD-PC, nu ar mai avea dreptul să-şi ducă la capăt mandatul la şefia acestei Camerei. Geoană a mai fost ameninţat cu înlăturarea de la preşedinţia Senatului, demers abandonat însă de reprezentanţii PDL. Opoziţia a fost determinată să accepte soluţia Puterii şi pentru că Regulamentul Senatului prevede că, dacă liderii de grupuri nu ajung la o soluţie comun acceptabilă în trei zile, disputa va fi tranşată de plen.

Regulamentul Senatului

Art. 19.- (1) Orice modificare intervenită în conducerea sau componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţă preşedintelui Senatului. Acesta va anunţa schimbările survenite în prima şedinţă publică a plenului Senatului.

Art. 26 - (2) Numărul de reprezentanţi în Biroul Permanent trebuie să respecte ponderea de senatori ai fiecărui grup.

Art. 26 - (3) În cazul în care nu se ajunge la un acord în cel mult trei zile, problemele rămase în divergenţă se supun plenului Senatului.

9 comentarii:

  1. Basescu merge sa consulte o vrajitoare.Vrajitoarea închide ochii si îi spune : - Va vad trecând pe un bulevard foarte mare, într-o masina decapotabila si lumea strigând de bucurie. Basescu zâmbeste si o întreaba : - Deci multimea este fericita ? - Da, ca niciodata ! - Si oamenii alearga dupa …masina ? - Da, alearga în jurul masinii, ca nebunii. Politiei îi este foarte dificil sa faca loc masinii. - Sunt si oameni care poarta drapele ? - Da, drapele si bannere cu cuvinte de speranta pentru un viitor mai bun. - Chiar asa ? Si oamenii striga, cânta ? - Da, oamenii striga fraze de speranta : “Oh! De-acum încolo totul va fi mai bine !!!” Poporul este în sarbatoare. - Si eu, eu cum reactionez la toate astea ? - Nu pot sa vad ! Cosciugul este inchis.

    RăspundețiȘtergere
  2. Altceva in afara de replici de 2 lei mai stiti ? Rezultate cand o sa aveti ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Un fleac !Sunt ciuruiti(P.D.L-istii)

    RăspundețiȘtergere
  4. O intrebare am si eu pentru cel care a postat bancul: Elena Udrea il jeleste ? Ea e pe acolo ? E in negru ? Sau e deja plecata la Monte Carlo ? Dar Elena Basescu e pe acolo ? Sau e la vila ei din Paris de milioane de euro. Dar Berceanu unde e ? El e deja mort ? Sau e in cortegiu si se gandeste....eu urmez....

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiati ca pe Berceanu il chema Bercovici inainte si ca este evreu ? Este verificabil de catre cei care stiu unde sa caute.

    Domnule Bercovici, stai jos, nu ai aratat nimic bun. Esti un PDL-ist veritabil !

    RăspundețiȘtergere
  6. IMPORTANT

    600 de milioane a luat porcul ala de la realitatea dunareana pentru fituica aIA

    COMBINATIILE LU GUTA PENTRU A RAMANE PRIMAR, UN CACAT DE ZIAR, O MIZERIE ORDINARULE DE MANEA

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am cum să numesc altfel „omisiunea” pesediștilor. Maeștrii pe vremuri ai chichițelor legislative, acum au uitat să anunțe în plen desființarea grupului parlamentar PSD-PC și înființarea grupului PSD. Măsura era necesară în condițiile în care Alianța PSD+PC care a intrat în Parlament, în urma alegerilor din 2008, și s-a constituit ca și grup parlamentar se numea PSD-PC. Acum însă, PC are alianță cu PNL și, pe cale de consecință, ceea ce s-a era valabil în trecut nu își mai găsește suportul în realitate. Cum prevederile Regulamentului Senatului nu au fost respectate, din punctul de vedere al UNPR grupul parlamentar al PSD nu este validat la nivel oficial. Pe scurt, grupul PSD din Senat nu există sesiunea asta. Cu alte cuvinte, partidul lui Ponta ar urma să piardă posturile din Biroul Permament, funcțiile din comisiile de specialitate, pe cea de lider de grup sau președinția Senatului. Adică chiar locul lui Mircea Geoană. UNPR a speculat imediat eroarea PSD și a amenințat cu suspendarea lui Geoană de la președinția Senatului dacă nu se va accepta ca Puterea să dețină majoritatea în conducerea Senatului, iar UNPR să dețină o funcție în Biroul Permanent. Ultima cerere se baza pe o decizie a Curții Constiționale care stipulează că un grup nou înființat are acces la funcții începând cu următoarea sesiune parlamentară.

    Din punctul meu de vedere nici n-are importanță cine câștigă sau cine pierde acest episod. Este haioasă acțiunea în sine. Mai grav este că PSD, care în trecut avea o echipă de juriști de temut, cel puțin la nivel parlamentar, a ajuns acum să-și joace cea mai importantă carte -șefia Senatului – din cauza unei erori impardonabile. De-abia aștept ziua de luni să văd ce va alege să piardă Mircea Geoană : postul de președinte al Senatului sau majoritatea în Biroul Permanent?

    P.S. Ca să nu se mai străduie unii să-mi explice cum este cu Regulamentul Senatului vreau să precizez că nu se va ajunge la tranșarea problemei în plen, pentru că UNPR va contesta existența grupului parlamentar PSD la Curtea Constituțională…

    RăspundețiȘtergere
  8. UN FLEAC, S-AU AUTOCIURUIT!
    cand va spun ca sunt neste idioti cu cravata si costum care mai nou i-au amagit si pe idiotii cu papion ziceti ca am ceva cu ei.
    urmeaza sesiunea parlamentara:
    Razbunarea Anastasei cu roberta in rolul principal ,emil boc in rolul regizorului si traian basescu in cel al producatorului. in roluri secundare victoras baiatul de tigari al marelui absent antonescu, banicioiu in rolul calului muscat de viespii si alina gorghiu fetita cu fustita frumos impaturita langa microfoanele neoliberale.

    RăspundețiȘtergere