28 februarie, 2010

Cu sprijin calafetean a luat fiinţă şcoala românească din Sofronievo, Bulgaria







În data de 18.02.2010, preşedintele Asociaţiei Europene de Cooperare şi Unitate în Balcani (AECUB), cu sediul în Calafat, s-a aflat în Bulgaria, pentru a definitiva un protocol de colaborare cu Primăria din comuna Sofronievo, în vederea predării, pe baze comune, a limbii române în cadrul şcolii generale din localitate, în contextul în care, aici, se află o importantă comunitate de etnici români. Anterior, în data de 10.01.2010, conducerea AECUB semanse un protocol şi cu doamna profesoară Lilia Ştefanova Nicolova, etnic român, pentru demararea orelor de limba română, într-un cadru organizat. Acestea sunt primele cursuri iniţiate de o asociaţie neguvernamentală româneasca într-o şcoală din sistemul de învăţământ public bulgăresc, pe fondul în care structurile organizatorice ale etnicilor romani din Bulgaria, toate cu sediul în Vidin, nu au reuşit să facă acest lucru decât în afara sistemului public.
Protocolul semnat cu primăria din Sofronievo şi cu doamna profesoară de limba română are următorul conţinut: „ASOCIAŢIA EUROPEANĂ DE COLABORARE ŞI UNITATE ÎN BALCANI şi PRIMĂRIA DIN SOFRONIEVO au hotărât încheierea unui protocol prin care să se realizeze o colaborare ce va avea ca scop dezvoltarea unor puncte comune pentru cele două ţări, România şi Bulgaria. Se va urmări în special păstrarea şi promovarea culturii şi tradiţiei româneşti în spirit european, lucru ce va fi posibil şi pentru partea bulgară. În acest scop, se vor iniţia în Sofronievo cursuri de limbă română şi tradiţii româneşti, care vor contribui la dezvoltarea unei Europe multilingviste şi cu o mare varietate culturală ”.
În data de 18.02.2010, preşedintele Asociatiei Europene de Cooperare si Unitate în Balcani, Cristian Rudăreanu, a participat şi la o lecţie demonstrativă de limba română, derulată în cadrul scolii din Sofronievo, apreciind eforturile celor 25 de copii, etnici români, interesaţi în a dobândi cunoştinţe solide referitoare la limba şi tradiţiile româneşti. De asemenea, copiii au primit din partea asociaţiei rechizite şi manuale, fiind foarte entuziaşti faţă de oportunităţile viitoare ce le poate oferi ţara din care provin părinţii, bunicii şi strabunicii lor, România. Din afirmaţiile doamnei profesoare Lilia Ştefanova Nicolova, numărul solicitărilor de înscriere la cursul de învăţare a limbii române este în creştere, existând speranţe pentru o a doua clasă, în perioada imediat următoare.
Cursurile sunt predate benevol, fără remuneraţie, de către doamna profesoară, până se va depune şi aproba un proiect la Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, pentru ca ele să fie finanţate, sens în care preşedintele AECUB a luat deja legătura cu Plamka Liubomirova, preşedinte al Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria, cea mai veche asociaţie românescă din Bulgaria pentru a face demersurile necesare. Să sperăm că Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni va fi receptiv la acest demers, urmând a prelua, în baza acordurilor semnate cu statul bulgar, sprijinirea efectivă, de ordin material, a acestor cursuri, pe fondul în care există speranţe solide pentru ca acest sistem de învăţare a limbii române să se extindă, cu sprijinul AECUB Calafat, şi localităţile Hârleţ, Gornăi Vădin şi Gornăi Dolin, localităţi învecinate cu Sofronievo şi în care trăieşte o importantă comunitate etnică românească, aşa-numiţii români ţăreni.
Pe această cale, dorim să tragem un semnal de alarmă în vederea responsabilizării mai accentuate a înstituţiilor statului român însărcinate cu sprijinirea comunităţilor româneşti din străinatate, în speţă Departamentul pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni, pentru spijinirea acestor activităţi, pentru a nu se repeta acţiuni derulate în anii trecuţi, când „spijinul” acordat a condus la dispariţia de pe piaţa media a revistei „Timpul”, editata în limba română de către Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, sau la dispariţia Festivalului Internaţional de Cantece şi Dansuri Populare Româneşti din Bulgaria, care se desfăşura anual la Vidin.
De asemenea, sperăm ca, în viitor, luând exemplul românesc, pentru dezvoltarea unui spirit etnic reciproc transfrontalier, autorităţile bulgare să pornească iniţiative similare în cadrul anumitor localităţi din judeţul noastru, în contextul în care aici funcţioneaza deja o organizaţie a etnicilor bulgari, intitulata „Sedeanca”, cu sediul în Băileşti, cu care conducerea AECUB poate stabili relaţii de cooperare pe această linie.


Radu Coman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu