Daily Mail spune povestea uneia dintre cele mai de succes misiuni de spionaj spaţial din istorie, Hexagon KH-9, desfăşurată în SUA în timpul Războiului Rece.
Între 1971 şi 1986, la Danbury (Connecticut) au fost construiţi 20 de sateliţi de spionaj, fiecare echipat cu camere foto sofisticate pentru vremea respectivă şi role de film de 96,5 km lungime.
Sateliţii înconjurau Pământul şi realizau fotografii panoramice ale Uniunii Sovietice, ale Chinei şi ale altor potenţiali duşmani ai SUA. Apoi, filmele erau paraşutate în Oceanul Pacific şi recuperate de avioanele armatei americane. Fiecare fotografie acoperea 685,2 km de teren, notează sursa.
Un inginer de la Dalbury
Daily Mail scrie că dosarul referitor la misiunea din Connecticut a fost desecretizat abia în septembrie 2011. Până atunci, nimeni nu ştia exact ce se întâmplase acolo, cu excepţia celor care au lucrat în locul respectiv. Mulţi dintre ei au dus, însă, secretul cu ei în mormânt, notează sursa.
Timp de 16 ani, la baza din Danbury au lucrat peste 1.000 ingineri, oameni de ştiinţă, proiectanţi şi inventatori. Pe atunci, ei se refereau la misiune sub numele de "Secretul" şi nu aveau voie să le spună nici măcar soţiilor şi copiilor cu ce se ocupă, deşi îşi petreceau aproape toată ziua lucrând...
"Ani de-a rândul, angajaţii intrau în clădirea ciudată, fără ferestre, de forma unei cutii, situată lângă aeroportul din localitate. Purtau costume albe, de protecţie, şi erau obligaţi să se dezinfecteze, înainte să intre în camerele sterilizate unde era depozitat echipamentul", scrie Daily Mail.
Înăuntru, liniile telefonice erau bruiate, iar oamenii care lucrau acolo vorbeau codat şi, când călătoreau în străinătate, foloseau nume false, mai notează sursa.
Secretele celei mai de succes misiuni de
Cum se paraşuta rola de film în ocean
Daily Mail scrie că "mărimea, ambiţia şi ingenuitatea pură a proiectului Hexagon KH-9 erau uimitoare". Concret, 19 dintre cele 20 de misiuni au avut succes, iar ultima a eşuat din cauza unor defecţiuni la rachetele folosite la lansare.
După 45 de ani, misiunea a fost, în sfârşit, desecretizată, astfel că oamenii care au lucrat în Danbury pot împărtăşi lumii întregi experienţa lor, scrie Daily Mail. "Mă numesc Al Gayhart şi slujba mea a fost să construiesc sateliţi de spionaj. A fost foarte solicitant şi palpitant, a fost una dintre cele mai grozave experienţe din viaţa mea", spune unul dintre ingineri.
Gayhart a povestit că reprezentanţii CIA, ai Forţelor aeriene americane şi chiar preşedintele de atunci al SUA, George Bush, au venit în inspecţie la Danbury.
Paul Brickmeier, un alt inginer care a lucrat la "Secret", mărturiseşte că, prima dată când a intrat în clădire şi a aflat ce trebuie să facă, s-a întrebat, pur şi simplu: "Cum naiba e posibil?".
Schiţa unui satelit
Fred Marra, care acum are 78 de ani, şi-a amintit că, înainte de a fi angajat, a fost chestionat cu privire la foarte multe aspecte, legate inclusiv de sexualitate sau înclinarea către jocuri de noroc. "Voiau să se asigure că nu pot fi mituit în niciun fel", a explicat el.
Joseph Prusak (67 de ani), care a lucrat şase luni la baza secretă, spune că a rămas uimit de capacităţile de fotografiere ale sateliţilor. "Precizia şi complexitatea m-au lăsat mască. Cu zeci de ani înainte de apariţia Google Earth, am putut vedea clar piscina casei mele, într-o fotografie făcută din satelit", a declarat Prusak.
Daily Mail scrie că primele misiuni ale Hexagon KH-9 durau în jur de 124 de zile, dar că, pe măsură ce sateliţii au evoluat, ajungeau să orbiteze de două ori mai mult. "Trebuia să ştim ce fac (n.r. China şi URSS), dacă vor să invadeze Occidentul", a explicat istoricul Dwayne Day rolul misiunilor Hexagon.
preluare:http://www.gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu