VIDEO
In Timocul bulgaresc sunt peste 20 de localitati unde limba romana este la ea acasa. Vlahii de peste Dunare sunt pastratorii graiului arhaic oltenesc. Jocurile si obiceiurile lor sunt un izvor viu si nesecat de frumusete si originalitate romaneasca.
In fiecare an, pe data de 3 martie, Bulgaria sarbatoreste Ziua Nationala. Asociatiile romanesti de la sud de Dunare sunt prezente la manifestarile inchinate acestui eveniment important. Imnul Romaniei s-a auzit si peste Dunare, intonat de fanfara de la Vidin.
Anul acesta ascociatiile romanesti au depus coroane la monumentele din Inovo (Smardan), Arcear si Vidin. Se cunoaste foarte bina ca Romania a contribuit la eliberarea Bulgariei de sub stapanirea otomana, fiind o piesa importanta in Razboiul de Independenta de la 1877-1878. Din Calafat s-a tras prima salva de tun pentru eliberarea Vidinului de sub ocupatia turca. Romanii alaturi de aliati au dus greul luptei eliberand localitatile bulgareasti din zona Dunarii pana la Plevna.
La manifestari a participat si o delegatie din partea Primariei Calafat, condusa de primarul Mircea Guta, care a depus coroane la monumentele romanesti in cinstea soldatilor romani cazuti in Razboiul de Independenta.
Au fost prezente si oficialitati din partea Ambasadei Romane de la Sofia dar si ai Institutului Cultural Roman din Bucuresti. Amintim aici si Asociatia Vlahilor din Bulgaria (AVB), coordonata de Plamka Liubomirova, cea mai veche asociatie romaneasca, prin eforturile careia a fost ridicat monumentul inchinat eroilor romani care s-au jertit la Inovo (Smardan).
Istoria Romaniei aruncata la gunoi
Diplomatul roman, Victor Dediu, a reamintit faptul ca la Arcear a existat un monument inchinat soldatilor romani care s-au jertfit in razboiul de la 1877. Le aducem aminte “tovarasilor diplomati” ca noi am semnalat distrugerea acestui monument care a ajuns in groapa de gunoi. Acest lucru il faceam acum 8 ani cand am publicat si un articol in revista ACUB PRO, intitulat “Istoria Romaniei in Bulgaria a fost aruncata la gunoi”. Din pacate nimeni nu a facut absolut nimic. Speram ca macar acum in al doisprezecelea ceas, lucrurile sa intre pe un fagas normal.
Este inadmisibil ca un monument romanesc sa fie distrus si sa zaca printre gunoaie fara ca statul roman sa reactioneze, si asta spune multe. Salutam totusi aceasta initiativa diplomatului Victor Dediu, avand speranta ca in sfarsit lucrurile se vor rezolva iar soldatii romani care si-au adus obolul de sange sa fie pusi in locul in care merita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu