30 august, 2010

Notari bogaţi, datornici dedicaţi


Persoanele fizice cu cele mai mari datorii către bugetul de stat sunt oameni care au câştiguri fabuloase an de an: notari, executori, avocaţi. Câţiva notari publici din Craiova - printre cei mai buni din oraş - au ajuns să aibă cele mai mari datorii către Fisc. Recordul îl deţine un bărbat ale cărui dări neplătite la stat şi penalităţile aferente au ajuns la imensa sumă de 2,35 milioane de lei.

În timp ce oamenii de rând sunt executaţi silit de stat pentru datorii de câţiva lei, cele mai „de vază“ persoane din urbe au acumulat cele mai mari datorii la Fisc, de ordinul milioanelor de lei. Pe primele locuri în top 10 datornici - persoane fizice - se situează patru notari publici şi un executor judecătoresc. Doi dintre notarii publici cu cele mai mari datorii sunt printre cei mai căutaţi din oraş, deoarece ei se regăsesc în topul persoanelor cu cele mai mari venituri din judeţ. Ca şi exemplu, notarul care a realizat anul trecut cele mai mari venituri din onorarii în Dolj, în sumă de 938.048 de lei, are datorii totale către stat de 1.049.068 de lei, după calculele Fiscului. După calculele noastre, acest notar nu îşi plăteşte de mai mulţi ani impozitele la stat, dacă a ajuns la fabuloasa sumă restantă. La solicitarea GdS, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a prezentat o statistică, un fel de top cu cele mai mari datorii către buget ale persoanelor fizice din Dolj, precum şi profesia practicată de acei datornici. Aşa cum spuneam, din top reiese că oamenii care încasează pe an cât alţi „muritori de rând“ într-o viaţă nu îşi plătesc la timp impozitele şi taxele care li se cuvin. Chiar dacă în calcul s-ar fi strecurat greşeli ale Fiscului, sumele de plată tot rămân foarte mari.


Record de datorie la stat: o jumătate de milion de euro

Dar acest notar nu este fruntaş în topul datornicilor. Alt coleg de-al său, la fel de renumit în breaslă şi în urbe, a reuşit să acumuleze către stat o datorie uluitoare, comparabilă cu datoriile marilor firme către bugetul de stat. Acest notar public are de plată către DGFP Dolj nici mai mult, nici mai puţin de 2.352.719 lei (adică 23 de miliarde de lei vechi) sau 555.000 de euro. O astfel de datorie se acumulează în timp, deoarece cuprinde şi penalităţile aferente. Dacă oamenii de rând se aleg cu conturile blocate pentru debite de sute de ori mai mici, acest notar a ajuns să datoreze statului de cinci ori venitul său anual. Potrivit DGFP Dolj, venitul acestuia a fost în 2009 de 519.370 de lei, notarul ocupând locul 10 într-un top al veniturilor persoanelor fizice cu profesii liberale.

Cum de păsuieşte Fiscul astfel de datornici

Întrebaţi ce măsuri au luat pentru recuperarea datoriilor de la notari, executori şi avocaţi, responsabilii din DGFP Dolj au răspuns: „Măsurile întreprinse de organele fiscale competente pentru recuperarea sumelor restante ale persoanelor care desfăşoară profesii liberale sunt cele prevăzute de OUG 92/2003 (somaţii, titluri executorii, poprirea veniturilor din conturile bancare şi de la terţi, sechestre pe bunuri mobile şi imobile)“. De fapt, Fiscul susţine că aceşti datornici se folosesc de tot felul de tertipuri legislative pentru a nu plăti. Mulţi au contestat în instanţă sumele calculate de Fisc. „Atât notarii, cât şi avocaţii se folosesc de tot felul de chichiţe legislative specifice meseriei lor, pentru a se sustrage de la plata datoriilor către stat. Majoritatea datoriilor acestora către stat au fost stabilite în urma unor acte de control ale noastre. Mulţi au contestat în instanţă aceste datorii şi de aceea s-a ajuns la o situaţie de genul acesta“, spunea, în urmă cu câteva zile, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Directorul executiv al instituţiei, Eugen Călinoiu, spune că astfel de oameni sunt foarte greu de executat silit: „Ei nu au bunuri (în special avocaţii) şi, efectiv, de multe ori nu avem ce să executăm, dar această perioadă nu va mai dura mult. Dacă se va modifica Legea insolvenţei, aşa cum cred eu că se va face, atunci vor intra şi persoanele fizice, şi cele asimilate acestora sub incidenţa legii şi ne vom putea îndrepta şi asupra celor cu venituri din profesii liberale“. Şeful Fiscului doljean a mai spus că, în cazul notarilor cu datorii foarte mari, acele sume au fost stabilite în urma unor controale periodice ale DGFP şi că „anumite cheltuieli ale notarilor au fost considerate de ei deductibile fiscal, iar de organul fiscal au fost considerate nedeductibile. Asemenea datorii către Fisc au survenit într-o perioadă în care notarii câştigau sume fabuloase şi îşi creşteau nejustificat cheltuielile. S-a ajuns la instanţă, iar instanţa este inamovibilă în România“, a mai spus Călinoiu.

Ce spun notarii

Contactat telefonic, vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova, Gheorghe Ciovică, spune că a luat legătura cu direcţiile judeţene ale finanţelor din judeţele arondate Camerei (Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj), dar cei de la Dolj nu le-au comunicat numele notarilor cu datorii, invocând secretul fiscal. „Am primit răspunsuri din trei judeţe, dar de la Dolj nu am primit. Ceruserăm să ne spună şi nouă cine sunt aceşti notari, pentru a-i chema la Colegiul Director să vedem ce datorii au, ce se poate face, să găsim soluţii să le plătească. Dar dacă Fiscul nu discută cu noi... Doi dintre notarii care aveau de anul trecut datorii am înţeles că au câştigat în instanţă împotriva Fiscului“.

Baroul Dolj: „De ce nu-i execută Fiscul?!“

Avocaţii le râd în nas celor de la Fisc. Primii cunosc bine legile, cei de la stat nu pot să le aplice. Decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu, susţine că nu este treaba Baroului să cheme avocaţii datori către stat la Comisia de disciplină pentru că nu-şi plătesc impozitele. „Nu este treaba noastră să-i chemăm la Comisia de disciplină. Îi chemăm la Comisie doar când nu plătesc cotizaţia către Barou. E treaba Fiscului să-i execute. Chiar dacă e notar, chiar dacă e avocat, fiscul trebuie să-i execute. De ce nu le ia Fiscul banii?“, a spus Ion Turculeanu. Pentru că au contestat în instanţă, vine răspunsul Fiscului. Întrebat ce fel de „chichiţe“ legislative găsesc avocaţii atunci când contestă în instanţă datoriile acumulate către stat, decanul Baroului Dolj a precizat: „Avocaţii nu găsesc «chichiţe», ci pur şi simplu sunt deştepţi! Îşi fac meseria cum trebuie“. Ciudate sunt şi veniturile declarate de unii avocaţi pe anul trecut. Doi dintre ei şi-au declarat la Fisc venituri totale de 9.126 de lei pe an, respectiv 4.200 de lei pe tot anul 2009. Este greu de crezut că un avocat trăieşte cu 760,5 lei pe lună sau chiar cu 350 de lei pe lună.

Primele 10 persoane cu profesii liberale care au înregistrat datorii către stat şi veniturile realizate în 2009*

Nr. crt. Datorie (lei) Venit anual (lei) Profesie
1. 2.352.719 519.370 notar
2. 1.212.118 174.636 executor
3. 1.049.068 938.048 notar
4. 300.652 455.844 notar
5. 57.777 9.126 avocat
6. 57.331 231.832 notar
7. 55.539 4.200 avocat
8. 54.189 65.758 avocat
9. 44.074 949 medic
10. 34.421 40.800 avocat

* Datele au fost furnizate de către DGFP Dolj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu