15 august, 2010

Profesori cu buzunarele goale


Din această toamnă, un profesor debutant va rămâne cu 645 de lei pe lună, iar altul, aflat în pragul pensionării, cu 1.200 de lei. Adio, spor de rural, adio, bani de navetă sau alte sporuri! Şi faptul că vor fi mai mulţi elevi într-o clasă este una dintre surprizele pregătite profesorilor pentru luna septembrie...

Se anunţă vremuri din ce în ce mai negre pentru angajaţii din învăţământul românesc. În scurt timp, dascălii vor resimţi şi mai mult criza financiară, odată cu reducerea salarială de 25%. În Dolj, există profesori care au primit până şi indemnizaţia de concediu diminuată cu 25%, însă, potrivit reprezentanţilor sindicaliştilor din învăţământ, toţi managerii trebuie să restituie diferenţele salariale în cel mai scurt timp posibil. La mai bine de o lună de la data intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, din 30 iunie 2010, privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, în Dolj situaţia acordării banilor de concediu nu este clarificată. „Indemnizaţia de concediu 2010 nu ar trebui să fie afectată de legea diminuării salariilor personalului bugetar, deoarece, conform art. 141, alin. 4 din Codul Muncii, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Din nefericire, la acordarea indemnizaţiei de concediu, în judeţul nostru s-au făcut diferenţieri. Există manageri de unităţi de învăţământ care au oferit în întregime indemnizaţia de concediu, alţii însă au diminuat-o cu 25%“, a spus Constantin Lungulescu, preşedintele „Spiru Haret“, filiala Dolj. Potrivit sindicaliştilor, din discuţiile pe care aceştia le-au purtat cu managerii unităţilor şcolare, au primit asigurări că, începând de săptămâna viitoare, diferenţele oprite de la indemnizaţiile de concediu vor fi restituite oamenilor. În cazul în care organele abilitate ale statului vor decide altfel, liderii sindicatelor ameninţă cu instanţa.

State de plată subţiate

Necazurile dascălilor nu se opresc însă aici. În numai o lună, potrivit sindicaliştilor din învăţământul doljean, statul de plată al angajaţilor din învăţământ va fi drastic diminuat, nu doar cu 25%, putând ajunge, în unele cazuri, până la 50%. Multe dintre drepturile dascălilor au fost pierdute odată cu aplicarea Legii nr. 330 şi a Ordonanţei nr. 1/2010.
„Dascălii care lucrează în mediul rural nu vor mai primi bani pentru decontarea transportului, deoarece comunităţile locale nu au prevăzut în buget astfel de cheltuieli. Un profesor debutant care primea până acum aproximativ 860 de lei pe lună, după diminuarea salarială va rămâne cu 645 de lei, din care naveta poate ajunge la 300 de lei. Un dascăl cu vechime 15 ani în învăţământ, care primea 1.200 de lei, după reducerea salarială de 25%, va rămâne cu 900 de lei. Un dascăl în prag de pensionare care primea aproximativ 1.600 de lei va rămâne cu 1.200 de lei“, a adăugat Lungulescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu