13 septembrie, 2010

Anul şcolar începe fără festivităţi


Elevii şi preşcolarii din toată ţara încep astăzi cursurile. Din păcate însă, clasica festivitate de începere a anului şcolar este umbrită de protestele tacite ale dascălilor, care vor intra în clase purtând în piept ecusoane de nemulţumire… Şi ministrul educaţiei a solicitat profesorilor să înceapă rapid cursurile.

Dacă până acum prima zi de şcoală a reprezentat pentru dascăli şi pentru elevi un prilej de revedere într-un cadru festiv, din acest an, copiii vor fi introduşi rapid în atmosfera lecţiilor. Dascălii doljeni au hotărât să renunţe la festivităţi şi să păşească în sălile de curs cu ecusoane în piept, ca semn de nemulţumire faţă de decizia guvernului de reducere a salariilor cu 25%. „Împreună cu colegii am stabilit că acest început de an şcolar va fi unul fără festivităţi, pentru a nu oferi posibilitatea politicienilor să profite şi de aceste momente ca să-şi facă propagandă. În cazul în care totuşi reprezentanţi ai partidelor politice din Dolj vor încerca să participe la începerea anului şcolar, profesorii vor lua copiii şi vor intra în clase. Tot ca formă de protest împotriva guvernului, am hotărât ca toţi profesorii şi angajaţii din învăţământ să poarte în piept ecusoane cu inscripţia -25%, atât cât au hotărât aleşii noştri că trebuie să lăsăm din salarii“, a precizat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, 50 de profesori titulari doljeni au solicitat concediu fără plată pentru anul şcolar 2010 - 2011, cei mai mulţi căutându-şi joburi temporare peste graniţele ţării pentru a-şi majora veniturile. Asta nu este însă totul. În acest an, 504 posturi au fost reduse în învăţământul doljean, în condiţiile în care şi în 2009 în judeţul nostru au fost restructurate alte 540 de posturi. Ca o comparaţie, în 1990, învăţământul era acreditat cu 400.000 de posturi.

Dirigenţie în prima zi
de şcoală


Şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis o notă către inspectoratele şcolare judeţene, prin care au solicitat ore încă din prima zi, limitând durata festivităţilor la cel mult o jumătate de oră. Daniel Funeriu a venit cu solicitarea ca orarul elevilor să fie stabilit şi a precizat că orele de dirigenţie, în care să se discute cu elevii probleme organizatorice, sunt cele mai probabile în prima zi de şcoală. Ministrul educaţiei a precizat că principalul mesaj pe care sistemul poate să i-l dea pentru credibilizarea învăţământului românesc este seriozitatea şi acesta este motivul pentru care a decis ca din prima zi de şcoală să se intre la ore şi să renunţe la festivităţi…


Semestrul I se finalizează
pe 21 decembrie


Anul şcolar 2010-2011 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Anul şcolar se va încheia pe 31 august 2011 şi se structurează pe două semestre, ca şi până acum. Cursurile semestrului I se finalizează marţi, 21 decembrie 2010. În perioada 1 - 7 noiembrie 2010, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă începe miercuri, 22 decembrie 2010, şi se finalizează marţi, 4 ianuarie 2011, urmând ca elevii să se întoarcă la şcoală pe 5 ianuarie. Semestrul I se va încheia pe 28 ianuarie. Din această dată până în 6 februarie 2011, elevii vor fi în vacanţa intersemestrială. Semestrul al II-lea începe pe 7 februarie 2011 şi se încheie vineri, 15 aprilie, iar între 16 şi 25 aprilie, elevii vor avea vacanţa de Paşte. Cursurile reîncep pe 26 aprilie 2011 şi se finalizează pe 17 iunie 2011, când începe vacanţa de vară. Elevii vor susţine tezele semestrului I până pe 17 decembrie 2010, iar pe semestrul II, până la data de 20 mai 2011. Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competenţelor profesionale, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu