13 septembrie, 2010

Scolile private - sunt scumpe, dar iti asigura sansa unui viitor mai bun


Peste 60% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre scolile de stat. Asta a reiesit dintr-un studiu IRES, care arata ca, in acelasi procent, parintii si-ar trimite mai degraba copiii catre scolile private.

Evident, daca isi permit. Totusi, in schimbul sumelor foarte mari de bani, elevii au parte de profesori motivati, programe atractive si, de cele mai multe ori, drumul spre straintate asigurat.

In Romania, educatia de top intr-o scoala privata nu este pentru oricine. De pilda, pentru un an la vestita Scoala Americana din Bucuresti parintii platesc de la 13.000 la 18.000 de euro.

In banii acestia, elevii au acces la zeci de laboratoare, sali de sport si profesori straini. Nu se invata doar din carti, ci interactiv. Dascalii discuta cu cei mici de parca ar fi oameni mari. Ii instruiesc sa fie responsabili, creativi si ii educa pentru succes.

Un alt exemplu este Scoala Lauder, unde anul acesta a terminat prima generatie. Copiii au pornit de la gradinita si acum au absolvit liceul. Media la bacalaureat a fost de 9,34, iar cei mai multi sunt deja plecati la universitati din alte tari.

Daca in Romania, la stat, conditiile din clase sunt dupa noroc, la cinci kilometri de frontiera, in Ungaria, te intampina sali de o curatenie exemplara, dotari de ultima ora si chiar un lift pentru copiii care nu pot urca scarile. Mai mult, scoala are propriul ei bazin de inot...

In Romania, in fiecare an apar scoli private, tot mai mari si mai frumoase. Au clasele ocupate, desi taxele incep de la cel putin 2.000 de euro si merg pana la 20.000.

Parintii care pot sa isi inscrie copiii la privat spera sa traga lozul castigator si sa ii vada lucrand in companii de top de aici sau din vest.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu