CLIP VIDEO
Foarte multi se intreaba care este rolul detectivilor in Romania post-decembrista.Nu are nimic legatura cu filmele americane deoarece aceasta profesie este extrem de serioasa si cere multa responsabilitate. Reprezentantul cabinetului de detectivi PRIMEDETECTIV din Craiova a vorbit despre cat de serioasa este aceasta latura si obligatiile pe care un detectiv le are fata de client si de lege, dar mai ales confidentialitatea datelor. O lege care sa reglementeze aceasta calitate de detectiv particular este legea 329/2003 iar primul articol suna in felul urmator :
(1) Detectivul particular este persoana atestata in conditiile prezentei legi si care, fara sa aduca atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfasoara activitati specifice de investigare, referitoare la:
a) conduita si moralitatea publica a unei persoane;
b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potentiala partenera intr-o afacere;
c) persoanele disparute de la domiciliu;
d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natura civila sau penala instrainate in scopul prejudicierii intereselor unei parti in proces;
e) asigurarea protectiei impotriva scurgerii unor informatii din sfera vietii private sau a activitatii operatorilor economici care doresc sa pastreze confidentialitatea acestora.
(2) Activitatea detectivului particular nu poate fi contrara reglementarilor legale interne sau celor internationale la care Romania este parte, sigurantei nationale, ordinii publice ori bunelor moravuri.
(3) Informatiile obtinute in urma activitatilor desfasurate de detectivul particular sunt destinate exclusiv clientului acestuia, in conditiile prezentei legi.
Cei care vor sa dobandeasca aceasta caliate de detectiv particular terbuie sa aiba un cazier curat , urmand ca apoi sa sustina un examen la Inspectoratul de Politie.
Obligatiile Detectivului conform legii 329/2003 sunt:
Art. 12
a) sa manifeste probitate si constiinciozitate profesionala, scopul activitatii sale fiind aflarea adevarului in cauza pentru care a fost angajat;
b) sa foloseasca metode si mijloace de investigare prin care sa nu aduca atingere normelor de drept ori drepturilor si libertatilor cetatenesti;
c) sa pastreze, chiar si dupa incetarea calitatii de detectiv particular, secretul profesional cu privire la actele, faptele, datele si imprejurarile despre care a luat cunostinta in timpul desfasurarii activitatii, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege;
d) sa nu uzeze de calitatea de detectiv particular decat in interesul serviciului.
DATE DE CONTACT:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu