04 iunie, 2015

Străzile groazei în Calafat... „locul unde se scrie istoria”


STRADA STEFAN CEL MARE
 
Chiar dacă suntem în secolul XXI, avem încă străzi unde istoria ne da duraeri de cap. Prima strada ar fi strada „Stefan cel Mare”, tronsonul cuprins intre Bulevardul Cobuz și calea ferata. O strada pe unde poți vedea și acum urmele domnitorului Stefan cel Mare, chiar dacă a domnit în Moldova. Aceasta strada a rămas fără canalizare, neasfaltata...ca acum 500 de ani. O strada serpuita cu drum de pământ bătut de rotile mașinilor și carutelor se zbate intre secolul XXI și secolul XV. Pe aceasta strada a Municipiului Calafat trăiesc calafeteni care iarna sau pe timp ploios au mari probleme nefiind siguri dacă sunt sau nu recunoscuti ca cetateni ai aceleiasi comunitati.

STRADA JIULUI

A doua strada istorica în sensul rău al cuvântului este strada Jiului, tronsonul cuprins intre Bulevardul Cobuz și calea ferata, o strada cu canalizare pana la jumătate, și cu un sens giratoriu natural format pe lângă placa de ciment lăsată ca o plăcinta în mijlocul drumului în jurul careia au crescut balarii. Și aici locuiesc calafeteni, locuitori ai municipalitatii care însă sunt rupti de civilizatie, sau le este impus contrar voinței lor acest mod de a-si duce existența. La prima vedere putem spune ca strada Jiului pare o fosta albie a Jiului...sau poate așa o fi fost cu ceva sute de ani și admninistratia locala și-a dorit sa pastreze vie istoria.

CONCLUZIE







Nu facem o filozofie pe aceasta tema însă nu este normal sa existe încă situații de acest gen într-un municipiu care se vrea european. Nu contează motivele tehnice sau de care ori fi ele deoarece acei oameni sunt cetateni ai aceleași comunități și merita să se bucure de aceleași drepturi și sa aibă utilitatile care țin de bunul simt și o viața decenta.


Facem un apel către Primărie și Consiliul Local Calafat ca după ce vor termina cu alte lucrări de infrumusetare sa treacă și sa asculte și nevoile urgente ale cetatenilor care trăiesc în Calafat, chiar dacă aceștia au casele pe ultima strada. Măcar acum, în al doisprezecelea ceas sa schimbe ceva, sa repare ceea ce ar fi trebuit făcut înainte de a planta trandafiri și fantani arteziene, care nu sunt rele.

preluare: www.olteniasud.ro



Un comentariu:

  1. si strada smardan arata asa dar domnul primar doarme,il doare la bascheti de noi,il doare de el si familia lui atat dar mertitam asta ca noi l-am votat si sper ca ati luat aminte ca data viitoare sa stiti mai bine ce votati.

    RăspundețiȘtergere