08 iulie, 2010

Agricultura Doljului, la mâna vremii


Vremea din ultimele săptămâni nu a fost deloc în avantajul fermierilor şi culturilor agricole din Dolj. Până la sfârşitul lunii trecute, la nivelul judeţului au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren aproape 6.000 de hectare de teren agricol cultivat cu grâu, porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui, pepeni verzi, păşuni, fâneţe şi lucernă. Dintre acestea, aproape un sfert (1.460 ha) sunt suprafeţe agricole calamitate integral, restul fiind afectate în proporţie de la 30% la 100%. „Valoarea estimativă a pagubelor este de aproximativ 2,7 milioane de lei“, a declarat Mariana Stoica-Spahiu, şef serviciu Implementare Politici Vegetale din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională (DADR) Dolj. Din punct de vedere financiar, cele mai afectate sunt culturile de grâu (aproximativ 1,5 milioane de lei), urmate de cele de porumb (aproximativ 300.000 de lei), de floarea-soarelui (aproximativ 270.000 de lei) şi de pepeni verzi (aproximativ 190.000 lei).

Cerealele încep să-şi piardă calităţile

Ploile şi vântul au afectat atât calitatea, cât şi cantitatea de culturi agricole. „La cereale a început să apară fenomenul de «black-point» (înnegrirea embrionului cerealelor). În loturile de seminţe cu embrionul înnegrit, procentul de granulaţie este mai scăzut. Făina provenită din sămânţa cu peste 10% atac este de calitate inferioară, negricioasă“, a explicat Mariana Stoica-Spahiu, care a atras atenţia asupra faptului că, în condiţiile în care precipitaţiile vor continua, acest fenomen se va accentua.
În plus, din pricina vremii nefavorabile, dacă orzul şi orzoaica au fost recoltate în procent de 90, respectiv 100%, lucrările de recoltare a grâului şi rapiţei sunt încă în stadiul incipient. Până în prezent, s-a recoltat doar 2% din suprafaţa programată de grâu şi doar 50% din cea de rapiţă. „Din cauza condiţiilor meteorologice, grâul este culcat, ceea ce îngreunează recoltarea. Şi la rapiţă avem date că este căzută la pământ şi din cauza umidităţii sunt probleme la recoltare şi a apărut fenomenul de scuturare“, a spus Mariana Stoica-Spahiu. Partea bună este că până la finalizarea procesului de recoltare, care spun specialiştii nu este încă întârziat, producţia obţinută va fi la nivelul estimat (1.700 kg rapiţă/ha, respectiv 3.000 ha grâu/ha).

„Recomandăm efectuarea tratamentelor pe bază de cupru“

Vestea proastă este că şi legumele, şi viţa-de-vie au fost afectate de vremea din ultima perioadă. În cazul acestora, umiditatea şi temperaturile ridicate au favorizat instalarea şi menţinerea manei, care este foarte dificil de ţinut sub control. „Este mai uşor să prevenim decât să combatem şi recomandăm efectuarea tratamentelor pe bază de cupru în această perioadă“, este sfatul şefului serviciului Implementare Politici Vegetale din cadrul DADR Dolj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu