10 iulie, 2010

Vânătoare de pensionari închipuiţi



Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj şi cei ai Poliţiei Comunitare verifică la domiciliu pensionarii pe caz de boală care îşi ridică pensiile prin cont bancar. Din 374 de persoane verificate în Craiova, mai puţin de jumătate au fost găsite acasă. Cine nu se prezintă la Comisia de Expertiză va pierde pensia de invaliditate.

„Poliţia pensiilor“ a început şi în Craiova verificarea pensionarilor pe motive de invaliditate, adică pe caz de boală. Comisii mixte formate din reprezentanţi ai Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj şi ai Poliţiei Comunitare verifică la domiciliu toate persoanele care primesc pensia de invaliditate prin cont bancar. Potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, de pe 5 iulie şi până vineri dimineaţă fuseseră verificate 374 de persoane din municipiu, dintre care doar 167 au fost găsite la domiciliu de „poliţia pensiilor“. Adică mai puţin de jumătate dintre pensionarii pe caz de boală verificaţi nu erau acasă în momentul controlului. Persoanele care nu au fost găsite „urmează a fi notificate în vederea prezentării la Comisia de Expertiză din cadrul CJP Dolj“, au informat oficialii Casei de Pensii. Momentan, verificările au loc în Craiova, unde trăiesc 7.000 de pensionari pe caz de boală care îşi primesc pensiile pe carduri bancare. Cei verificaţi sunt pensionari cu gradul II şi III de invaliditate şi sunt şi dintre cei revizuibili, dar şi nerevizuibili.

Pot fi la muncă în străinătate

Ministrul muncii a dat un ordin către prefecturi pentru a se înfiinţa aceste comisii mixte de control care să verifice toţi pensionarii pe caz de boală care, în accepţiunea guvernanţilor, pot fi chiar la muncă în străinătate, deşi iau bani de la stat, figurând în evidenţe cu un anumit grad de invaliditate. Verificările de acest gen pot fi şi înşelătoare, în sensul că pensionarul poate să meargă a doua zi la Casa de Pensii şi să motiveze că fusese plecat cu o zi înainte după medicamente, dar el să fi lucrat „la negru“ într-o firmă.

Unii îşi pot pierde pensiile ilegale


Cei care nu sunt găsiţi la domiciliu de echipele de control trebuie să se prezinte a doua zi la Casa de Pensii. Dacă nu ajung a doua zi, atunci ei vor fi notificaţi de CJP Dolj şi chemaţi la comisia de expertiză. „Dacă nu se prezintă la noi după ce sunt notificaţi, îşi vor pierde dreptul de a primi pensie până când vor veni. Aşa sunt regulile de la Casa Naţională de Pensii“, a precizat directoarea adjunctă a CJP Dolj, Anca Giugea. Ea a arătat că o bună parte dintre cei care nu au fost găsiţi la domiciliu s-au prezentat a doua zi la instituţia care răspunde de pensionarii doljeni.

Gazeta de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu