07 iulie, 2010


La Galaţi, digul de protecţie a fost finalizat. Viitura pe Dunăre este aşteptată vineri, codul roşu a fost prelungit.

"N-ajut, dom'le, pe nimeni, că la mine nu vine apa. Pe mine cine m-ar ajuta? Sunt militari aici, jandarmi. Fac ei." Afirmaţia aparţine unui "domn" puhav, a cărui burtă se revărsa peste pantalonii roşii scurţi şi se lupta cu tricoul bleumarin care nici d'al naibii nu voia să stea băgat în pantaloni. Pe piept, la fel de încăpăţânate se arătau şi cojile de seminţe agăţate de tricou. "Domnul" respectiv asista la spectacolul nocturn. Unii cărau şi se luptau cu sacii, alţii participau de pe margine la spectacol. Ca el mai erau zeci ieşiţi la promenadă. "La siestă, doamnă", se adresează "domnul" din "imaginea alăturată" vecinei cu bluza cu paiete şi seminţele din dotare.

Situaţia devine aproape enervantă când numărul "voyeuriştilor" începe să fie egal cu localnicii din cartierul gălăţean Valea Oraşului, care încarcă şi aşază saci cu nisip peste saci cu nisip de câteva zile. "Staţi şi vă uitaţi. N-aţi da o mână de ajutor. Vă uitaţi ca la circ. Duceţi-vă acasă, măcar să nu vă mai văd", strigă Elvira din mijlocul sacilor cu nisip. A legat sacii toată noaptea. Pe la 4:00 au lăsat-o puterile şi oboseala a dictat: somn câteva ore, serviciu schimbul doi şi apoi iar la dig, dacă mai este nevoie.

"La poporul ăsta numai cu amenzi merge... căci altfel... cu puterea exemplului nu funcţionează", îmi atrage atenţia un sublocotenent de la ISU. "Ăştia stau ca la spectacol, mai ne iau şi la mişto pe unii dintre noi, iar munca de voluntariat clar o iau în derizoriu sau derâdere. Ce pretenţii să ai de la ei? Credeţi că ar merge cu puterea exemplului? Sau ia să vedeţi dacă le-ar promite cineva că le dă bani sau... mai ştiu io, alimente ceva... Să vedeţi ce s-ar înghesui... Altfel? Voluntariat? Vorbim de lucruri care ei nici nu ştiu ce înseamnă." Suflă cu năduf, îşi şterge transpiraţia de pe frunte şi continuă. E 11:00 noaptea. Noaptea trecută a dormit două ore. De o săptămână a dormit vreo 16.

Până ieri-dimineaţă, digul lung de aproape 4 kilometri, format din saci cu nisip, aproape a fost finalizat. Se fac ultimele "retuşuri, pe acolo pe unde există infiltraţii. Lucrăm ca la operaţii, chirurgical", după cum ar spune unul dintre şefii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Secretarul de stat al MAI, Mihai Capră, spune că, odată digul terminat, şi cu cordonul lung de câţiva kilometri al digului gonflabil sunt şanse mari ca oraşul Galaţi să nu fie afectat de viitura care se anunţă la sfârşitul săptămânii.

Digul gonflabil este o donaţie a statului belgian şi e umplut cu apă din Dunăre cu ajutorul unor pompe. Lanţul pe care îl formează apără zona vamală a portului. Varianta ultimă a inundării controlate de la Cotu Pisicii "rămâne încă în picioare", potrivit lui Mihai Capră, variantă pe care o ia în calcul doar dacă situaţia devine gravă.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, se declară convins că digul ridicat pentru apărarea municipiului Galaţi va rezista şi că nu se va impune spargerea digului de la Cotu Pisicii, operaţiune care ar afecta cinci localităţi, 30.000 de hectare de teren agricol şi aproximativ 7.000 de persoane. Potrivit ministrului, cu o zi în urmă, în zona Cotu Pisicii a fost trimisă, cu un elicopter, o echipă de pirotehnişti, iar împreună cu reprezentanţi de la Apele Române a fost stabilită zona în care s-ar putea crea o breşă în dig dacă situaţia o va impune. "Convingerea mea este că digul care a fost ridicat la Galaţi va rezista. Concluzia este că digul va rezista", a declarat Blaga.

Şi şeful statului, care a mers ieri după-amiază la Galaţi pentru a inspecta lucrările, a spus că "în mod normal digul ar trebui să reziste". "Adun debitul Prutului cu debitul Dunării şi cu debitul actual al Siretului şi nu îmi iese inundaţie", a mai spus Băsescu, precizând că face acest calcul aşa cum îl face oricare om cu pregătire tehnică, aşa cum este el.

De la Galaţi, şeful statului a mers la Săuceşti (Băcău), unde a anunţat că miercuri va fi emisă Hotărârea de Guvern prin care vor fi alocaţi banii pentru supraînălţarea digului din comună, pe o lungime de 18 kilometri, astfel încât lucrările să poată fi începute în cel mai scurt timp.


COD ROŞU ŞI COTE ISTORICE

Dunărea va atinge nivelul maxim vineri, 9 iulie, la Galaţi, cu 687 cm, potrivit avertizărilor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospo­dă­rire a Apelor (INHGA). Totodată, din pricina cantităţilor mari de pre­cipitaţii căzute în Suceava şi Botoşani, râurile Prut şi Jijia se află la cota de atenţie, presând digurile pe sectoarele Ungheni - Prisăcani, respectiv Dangeni - Chi­­pereşti. La staţia Prisăcani se înregistrează un nivel de 640 cm, cu 40 cm peste cota de pericol, iar Siretul, la Şendreni, a scăzut în ultimele ore până la 696 cm, cu 46 cm peste cota de pericol. Hidro­logii au prelungit avertizarea cod roşu de inundaţii până astăzi, la ora 16:00, pe râul Prut, pe sectorul Stânca Aval - Dranceni (ju­deţele Botoşani, Vaslui şi Iaşi) şi pe sectorul Sivita - Dunăre (ju­deţul Galaţi), pe râul Siret, pe sectorul Şendreni - Dunăre (judeţul Galaţi). Tot cu 24 de ore a fost prelungită şi avertizarea cod portocaliu pe râul Prut, sector Falciu - Oancea, din judeţul Galaţi şi avertizarea cod galben pentru râurile Olt, Suceava, Bistriţa, Trotuş, Bâr­lad, Başeu, Jijia, şi afluenţii acestora.

Jurnalul National

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu