14 iunie, 2010

13-15 iunie 1990 - Cea mai sângeroasă mineriadă din România


În urmă cu exact 20 de ani, România a fost martora celei mai sângeroase mineriade. Şase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite şi sute de oameni au fost arestaţi în urma unor confruntări violente pe străzile din Bucureşti. Mii de mineri, aduşi cu trenurile din Valea Jiului, au atacat protestatarii din Piaţa Universităţii, studenţii şi intelectualii aflaţi în clădirile Facultăţii de Arhitectură şi de Drept din Capitală, au devastat sediile partidelor istorice şi ale ziarului România Liberă.


După intervenţia în forţă a poliţiştilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, în noaptea de 12 spre 13 iunie, lucrurile s-au precipitat. Demonstranţii, în rândul cărora au fost infiltraţi provocatori (potrivit dezvăluirilor ulterioare ale presei), au atacat instituţii ale puterii. Autorităţile transmit un mesaj la televiziunea publică, în care cheamă „toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită“.

Câteva ganituri de mineri pleacă din Valea Jiului şi ajung în Bucureşti unde, timp de două zile (14 şi 15 iunie), recurg la acte de o violenţă extremă împotriva protestatarilor, a studenţilor şi a oricărei persoane suspectate că „subminează democraţia“. Minerii, conduşi de Miron Cozma, au atacat şi devastat sediile partidelor istorice şi ale ziarului România Liberă, agresând mii de bucureşteni pentru simplul fapt că erau studenţi, purtau ochelari şi barbă sau se aflau în clădirea Universităţii. Pe 15 iunie, miile de mineri au fost strânşi la Romexpo, unde preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit pentru „atitudinea de înaltă conştiinţă civică“.
Bilanţul oficial prezentat de autorităţi a precizat că şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor, patru dintre ele fiind împuşcate. Asociaţiile victimelor mineriadelor au afirmat însă că peste 100 de persoane au murit în acele zile în Bucureşti. În sprijinul acestei teorii este adusă descoperirea în Cimitirul Străuleşti a 78 de morminte cu persoane neidentificate, decedate în perioada 13 - 17 iunie 1990, dar şi mărturia unor medici care au îngrijit victimele ajunse la spitale.
Mineriada din iunie 1990 a fost considerată cea mai brutală şi mai violentă dintre toate cele şase mineriade care au avut loc în România după 1989. Istoricul Andrei Pippidi a comparat 14-15 iunie cu „Noaptea de cristal“ din Germania nazistă, cu acţiunile „cămăşilor negre“ din Italia, conduse de Benito Mussolini, dar şi cu cele întreprinse de legionarii români, la începutul anilor ‘40.

Gazeta de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu