21 iunie, 2010

Primăria Bucovăţ, sub urmărire penală


Edilul-şef al comunei doljene Bucovăţ, Vasile Constantin, dar şi casiera şi contabila primăriei sunt cercetaţi penal pentru o gaură în bugetul localităţii de peste o jumătate de milion de lei. Potrivit anchetatorilor, bani din alocaţii, subvenţii sau sume luate pur şi simplu din încasări au ajuns în buzunarul casierei, însă cu sprijinul primarului şi contabilei.

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj face în prezent cercetări într-un dosar penal care îi are ca protagonişti pe Vasile Constantin, primarul din Bucovăţ, Aurica Truţă şi Constanţa Florea, casiera, respectiv contabila primăriei. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au dispus începerea penală în acest caz pe 19 mai, primarul este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, complicitate la delapidare şi nedenunţarea unei infracţiuni. Aurica Truţă este acuzată de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Constanţa Florea a strâns şi ea patru capete de acuzare: uz de fals, fals intelectual, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
Pe 3 iunie, după ce Curtea de Conturi a încheiat controlul făcut la Primăria Bucovăţ pentru anul 2009, auditorii au sesizat şi ei poliţia şi Parchetul, pentru că găsiseră mai multe nereguli financiar-contabile în bugetul local.

Prinsă cu mâna în bani

Anchetatorii au constatat că, între anii 2007 şi 2010, Aurica Truţă, în calitate de casier al Primăriei Bucovăţ, a sustras din gestiune diferite sume care proveneau din încasarea taxelor ori din banii ce trebuia să ajungă la săteni sub formă de alocaţii şi diferite subvenţii, falsificând documentele de evidenţă şi statele de plată. Prejudiciul a fost estimat la 519.065 de lei, bani care au fost sustraşi de casieră „cu sprijinul şi complicitatea primarului şi contabilei“, după cum au precizat procurorii.
Primarul Vasile Constantin, care spune că a aflat de „obiceiurile“ casierei abia după începerea controlului Curţii de Conturi, a dispus verificarea acesteia pentru anul 2010. Astfel, în urma controalelor făcute de referentul Nicoleta Joiţa, s-a constatat că şi în 2010 casiera a băgat mâna în bani. S-a descoperit că, între 14 şi 18 ianuarie, în registrul de casă fusese înregistrată o factură în valoare de 2.365 de lei care nu avea justificare, dar era trecută la plăţi. Ulterior, pe 23 ianuarie, casiera a depus o chitanţă cu suma de 6.528 de lei, fiind înregistrată, de asemenea, fictiv. Pe 11 martie, în acelaşi registru a fost înregistrată fictiv o dispoziţie de plată către primar în valoare de 1.107 lei. În total, a fost descoperită o lipsă în gestiune pentru anul 2010 în valoare de 10.000 de lei, o parte dintre ei fiind recuperaţi însă, pentru că, în aprilie, Aurica Truţă a depus la Administraţia Finanţelor Publice 8.913 lei în două tranşe.

Primarul a ştiut, dar nu a putut

Vasile Constantin a explicat că nu a avut habar ce învârtea casiera Truţă în primăria condusă de el de şase ani, iar când a aflat, nu a putut să sesizeze poliţia pentru că era încă în desfăşurare controlul Curţii de Conturi. „Eu când am aflat că sunt probleme am dat dispoziţie să fie verificată activitatea casierei pe anul acesta, deoarece Curtea de Conturi verifica numai pentru anul trecut. Am descoperit nereguli, însă nu am făcut nici o sesizare pentru că nu se încheiase controlul, iar doamna Truţă putea aduce între timp documente prin care să justifice banii lipsă. Eu dacă o acopeream nu mai dispuneam verificarea activităţii ei pe anul în curs“, a precizat primarul Vasile Constantin pentru GdS. Totuşi, acesta a mărturisit că, în luna mai a acestui an, când încă nu se încheiase controlul Curţii de Conturi (procesul-verbal de constatare fiind încheiat pe 31 mai), a anunţat Postul de Poliţie Bucovăţ când a constatat că Aurica Truţă îşi însuşise mai multe subvenţii de căldură care trebuia să ajungă la săteni. „A semnat în locul mai multor familii care nu veniseră să îşi ia subvenţia şi a luat ea banii. Atunci am sesizat poliţia, pentru că mi-am dat seama că nu era vorba de o greşeală. Nu era o semnătură sau două, care pot fi făcute din greşeală, ci mai multe“, a mai spus Vasile Constantin. Acesta a explicat că nici contabila nu ştia de obiceiurile casierei şi nici nu a bănuit nimic, pentru că avea încredere în colega ei.

L-a chemat în instanţă
Primarul din Bucovăţ a retras atât casierei, cât şi contabilei calitatea de a lucra cu bani. Cele două femei muncesc în continuare în primărie, iau aceleaşi salarii, însă au alte atribuţii, care nu presupun lucrul cu banii. Aurica Truţă l-a dat în judecată însă pe primar, cerând să fie pusă înapoi pe postul de casieră cu drepturi depline.

Alte sesizări
Problemele de la Primăria Bucovăţ ar putea fi şi mai mari, pentru că au fost sesizate nereguli şi în ceea ce priveşte realitatea lucrărilor executate la drumurile comunale şi la cele de alimentare cu apă. Pentru că aceste lucrări au fost finanţate prin programul SAPARD, verificarea lor poate fi făcută de Autoritatea de Audit, instituţie responsabilă cu gestionarea şi implementarea fondurilor comunitare nerambursabile.

Gazeta de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu