17 iunie, 2010

MOBILĂ SI DURERE



Tara are nevoie de minti odihnite. Buni cunoscători ai învătăturilor celor sfinti, citândul pe Sfântul Apostol Pavel, care spune că toate ne sunt îngăduite dar nu toate ne sunt de folos, cei care ne conduc au stabilit că această regulă trebuie aplicată si în învătământ. Asa că au stabilit o altă foaie de parcurs pentru generatiile ce vor urma. Ce trebuie ca niste copii de amărâti să învete prea multă carte? Se stie că ispitile celor care stiu carte sunt mai mari si pot cade usor patimilor care pot da idei. Si apoi ideea de a fi conducător di rândul lor dă frisoane. Si apoi acum, după ce copiii sefilor nostrii nu vor mai fi sefii copiilor nostri ci stăpânii lor cum pot să-si etaleze talentele peste o gloată de eruditi?

Asa că s-a trecut rapid la un plan diabolic de denigrare a învătătorilor si profesorilor de la noi, gen „scoala românească scoate tâmpiti”. Nu trebuie să se simtă cultivatorii luminii în mintea micutilor, ci o povară greu de suportat pentru stat. Cui nu-i convine poate să emigreze sau să-si găsească alt loc de muncă. Si după lungi ani de catedră mai vor si pensii! Apoi s-a redus numărul de clase obligatorii pentru un copil fără posibilităti. Cei cu bagaje de cunostinte reduse vor fi mai usor de condus. Chiar si durerea pentru ignoranti va fi mai mică. Si poate atunci cuvântul celor care conduc nu va mai fi pus la îndoială. Este stiut, fără dubii, că ei vor doar binele tuturor, si hotărârile lor sunt doar pentru binele tuturor. Si apoi acesti copii de sărmani pot muncii pe undeva, nu să-si tot petreacă tineretea prin scoli plătite de un stat sărăcit iremediabil de ilustrii nostri conducători. Cei mai ageri să nu poată din cauza lipsurilor materiale să urmeze alte scoli, asta niciodată.

Prima atapă a demobilării creierelor a fost aparitia tipografiilor de diplome cu nume din ce în ce mai pompoase. Dacă doar cu taxe plătite corespunzător poti primi o diplomă ce echivalează cu a uneia obtinută cu trudă la o unitate de stat la ce bun să-ti mai strici bunătate de timp învătând fel si fel de tâmpenii? Tineretea este una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii, nu-i asa? Este chiar absurd să înveti fel si fel de legi sau o altă aberatie fără acoperire în practică, cum ar fi x plus y totul la puterea treia, când poti merge prin cluburi. Este stiut că societatea ultimelor decenii a suferit o serie de transformări majore din mai multe puncte de vedere, si mai ales în divertisment. Apoi fără durere de cap poti obtine un loc de sef aranjat de „babacu” pe criterii de spectru politic. Si atunci pentru ce bătaie de cap? Ce atâta durere pentru grija viitorului?

Meditând asupra realitătilor din lume , Sfântul Vasile cel Mare se pare că i-a avertizat pe contemporanii săi: „Nu treceti cu vederea cele sperate de grija celor prezente”.

Putere vine si trece…..



VERGIL FUDULU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu