05 iunie, 2010

În prag de faliment, statul continuă frenetic angajările


geamantanul PLIN cu bani...din bugetul SĂRAC al statului

Dacă patronul a închis firma şi eşti şomer, te poţi angaja la stat. Posturi vacante, de la şoferi la directori generali. O parte din concursuri au avut deja loc. Altele urmează să se desfăşoare. După disponibilizări.

«Va fi un an economic, financiar şi bugetar deosebit de dur. De aceea, vom fi obligaţi să ne uităm mult mai atent la tot ce înseamnă cheltuieli, fie că e vorba de bunuri şi servicii, fie de fondul de salarii sau de fondul de deplasări în străinătate», declara recent Mircea Geoană, preşedintele Senatului. Preocuparea pentru „reducerea cheltuielilor“ se traduce la Senat într-un calendar al concursurilor de angajare. Pentru lunile mai şi iunie sunt anunţate diverse probe pentru 18 posturi: consilier parlamentar, şef de serviciu, expert parlamentar, şef de cabinet, şofer etc. „Angajările în cadrul instituţiei noastre se vor face în funcţie de politica de personal şi de politica financiară a Guvernului, precum şi de dinamica de personal a Senatului, în conformitate cu prevederile legilor în vigoare“, ne-a precizat în scris consiliera Elena Dinu. Cât priveşte salariile aferente posturilor scoase la concurs, „în conformitate cu Codul muncii, salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii“, precizează consiliera de la Senat. Poate pentru că în cauză sunt salarii plătite, totuşi, din bani publici, pe site-ul Senatului găsim informaţii edificatoare, potrivit cărora venitul anual al unui consilier poate ajunge la 57.753 de lei, adică peste 4.800 de lei pe lună.

Angajări pe bandă rulantă

Angajări se fac şi la Garda Nationala de Mediu Concursul a fost organizat pentru 47 de funcţii publice de execuţie, vacante la nivel naţional. Întrebarea noastră privind veniturile viitorilor funcţionari primeşte, de la reprezentanţii in­stituţiei acelaşi răspuns vag: „Sa­la­rizarea persoanelor de­clarate admise se va realiza în conformitate cu prevederile legale.“ Luând de bune declaraţiile de avere postate pe site-ul Gărzii de Mediu, aflăm însă că un comisar câştigă lunar între 2.000 şi 3.500 de lei.O altă instituţie publică unde se fac angajări în plină criză este Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Aici s-a încheiat recent procedura de selecţie a 11 directori adjuncţi, doi şefi de birou şi un şef de serviciu. Luna iunie este luna concursurilor de angajare şi la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Obiectivul: recrutarea a 42 de comisari-şefi adjuncţi pe posturi disponibile în întreaga ţară. Ministerul Agriculturii caută cinci consilieri debutanţi şi doi directori generali. La Ministerul Mediului, se va organiza concurs pentru ocuparea a trei posturi de director general. Un astfel de funcţionar câştigă lunar peste 3.000 de lei, conform reprezentanţilor instituţiei. Şi aparatul Ministerului de Interne este în continuă creştere. După ce în intervalul 2005-2009 s-au înfiinţat circa 50.000 de posturi, angajările continuă şi în 2010, potrivit informaţiilor făcute publice pe site-ul instituţiei. Sunt disponibile posturi pentru ofiţeri, dar şi poziţii de şefi şi adjuncţi de şefi de inspectorate judeţene de poliţie etc. Până la închiderea ediţiei, ministerul nu ne-a transmis datele exacte privind posturile disponibile şi salarizarea aferentă acestora.

În fine, tot în aceste zile, la Ministerul Apărării este în plină desfăşurare o amplă campanie de recrutare a 585 de soldaţi şi gradaţi voluntari. Iar în magistratură sunt disponibile în acest an circa 1.500 de poziţii pentru judecători şi procurori, Ministerul Justitiei (MJ) caută patru colaboratori pe perioadă determinată, cu un salariu brut de 2.769 de lei, în timp ce Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, subordonată MJ, angajează 16 persoane de specialitate juridică, salariul brut oferit fiind de minimum 3.680 de lei.

2.236 este numărul posturilor scoase la concurs în acest an de către instituţiile finanţate de la bugetul de stat


CAPITAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu