12 mai, 2015

Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei, şi alţi cinci funcţionari, trimiși în judecata pentru fapte de corupţie

Cristina Calangiu, fost viceprimar al municipiului Craiova şi fost manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, şi alte cinci persoane au fost trimise, ieri, în judecată, de procurorii DNA Craiova, pentru fapte de corupţie. Se pare că inculpaţii erau „uniţi” de intermediara şpăgilor, Ioana Munteanu, inculpată şi ea în dosar. În plus, alături de Cristina Calangiu va fi judecată şi Maria Manolache, director adjunct al DGASPC Dolj, dar şi o consilieră care a aflat de ancheta DNA şi l-a anunţat pe unul dintre inculpaţi, care a aruncat actele „aranjate” la… tomberon.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventive a inculpaţilor Radu Smarandache, şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj la data faptei, pentru luare de mită în formă continuată (6 acte materiale), Rodica Ţenea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova la data faptei, pentru trafic de influenţă în formă continuată (6 acte materiale), şi Cristina Mariana Calangiu, viceprimar al municipiului Craiova, la data faptei, acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată (9 acte materiale). În acelaşi dosar mai sunt inculpate Ioana Munteanu (aflată sub control judiciar), acuzată de trafic de influenţă, în formă continuată, (16 acte materiale), complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) şi dare de mită, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, acuzată de traffic de influenţă şi Carmen Lavinia Oprea, şef Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, la data faptei, acuzată de favorizarea făptuitorului...

 

Smarandache elibera certificatede handicap „aranjate”

 
Dosarul este amplu, inculpaţii fiind uniţi, din câte se pare, de faptul că foloseau acelaşi intermediary – pe Ioana Munteanu. Astfel, în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de şef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins şi a primit, în şase rânduri, suma totală de 4.000 de lei, de la persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite sau fără să fie aparţinători ai acestora. În acest scop, inculpatul Smarandache Radu – care avea printre atribuţiile specifice şi pe acelea de a răspunde, de a verifica şi de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap – a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării acestor persoane în anumite grade de handicap.

Rodica Ţenea – bani din angajări sau pensionări medicale


În perioada 2011 – 2015, inculpate Ţenea Rodica, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins şi primit, în şase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 de lei şi 8.000 de euro, în total 16.500 euro şi 4.000 lei, de persoane interesate să se angajeze la diverse instituţii din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relaţiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituţii.

Cristina Calangiu, acuzată de angajări pe şpagă


În ceea ce o priveşte pe Cristina Calangiu, procurorii anticorupţie o acuză că a primit 50.500 de euro şi 15.000 lei pentru angajări: în intervalul 2007- 2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcţiile de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, a pretins şi primit sume de bani, cuprinse între 15.000 lei şi 8.000 euro, în total 50.500 euro şi 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenţi medicali, respective infirmieri, la unităţi spitaliceşti de pe raza municipiului Craiova, se arată în comunicatul DNA.

Adjuncta Manolache e învinuită de „mătrăşirea” unui concurs


În luna octombrie 2014, în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcţii vacante în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Dolj, inculpata Manolache Maria, în înţelegere cu inculpata Munteanu Ioana a pretins şi primit, de la o persoană, printr-un intermediar, suma de 3.000 lei. În schimbul acestor bani, inculpata Manolache Maria trebuie să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuţii în organizarea şi desfăşurarea concursului, pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs. Ca urmare a faptului că aceasta din urmă nu a promovat examenul, inculpata Manolache Maria i-a restituit suma de 3.000 lei.

Anunţat că este urmărit, Smarandache a aruncat un dosar la gunoi

La data de 31 martie 2015, inculpate Oprea Carmen Lavinia la avertizat pe inculpatul Smarandache Radu că este vizat de o anchetă penală, activitate ce l-a determinat pe acesta să contramandeze întâlnirea pe care o avea cu inculpata Munteanu Ioana şi să distrugă actele medicale ale unei persoane de la care acceptase suma de 500 lei în scopul eliberării, pe numele acesteia, a unui certificate de încadrare în grad de handicap. Ulterior, inculpatul a aruncat actele respective într-un tomberon de gunoi, de la locul de muncă.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Smarandache Radu, Ţenea Rodica, Calangiu Cristina Mariana şi Munteanu Ioana. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie. Dosarul a fost trimis, ieri, spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. A fost înregistrat la instanţă şi a primit termen pentru miercuri, 13 mai a.c., când se va lua în discuţie solicitarea procurorilor DNA de menţinere a arestării preventive a celor trei inculpaţi aflaţi după gratii. La acelaşi termen se va judeca şi cererea formulată de Cristina Mariana Calangiu de înlocuire a arestării preventive cu o măsură mai blândă, cerere care avea termen ieri, însă a fost conexată la dosarul de fond

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu