06 mai, 2015

Fosta preşedintă a Tribunalului Olt, trimisă în judecată- acuzata pentru luare de mită şi spălare de bani


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a preşedintei (suspendate a Tribunalului Olt), Eugenia Carmen Marinescu, la data faptelor magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secţia Penală, acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale). Tot în stare de arest preventiv a fost deferit justiţiei şi soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale), avocatul Dumitru Cismaru, din cadrul Baroului Olt, acuzat de complicitate la luare de mită, trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale), dar şi Ilie Bucă (aflat sub control judiciar), acuzat de trafic de influenţă. Judecătoarea este acuzată că a primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că judecătoarea a primit 200.000 euro ca să-l elibereze, în septembrie 2011, pe Sandu Anghel zis Bercea Mondial. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011,...


 când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea şi 50.000 de euro în data de 20 septembrie 2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22 septembrie 2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat”. La trei luni după primirea şpăgii, procurorii spun că judecătoarea şi soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, au investit banii în trei suprafeţe de teren şi o casă (un teren în suprafaţă de 703 mp şi o construcţie de 29 mp pe acelaşi amplasament, situat în Băile Olăneşti, un teren situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1250 mp, şi un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina), două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului. Soţul judecătoarei şi avocatul Cismaru au fost arestaţi pe 21 martie a.c., iar cercetările în cauză s-au desfăşurat cu sprijinul de specialitate al SRI Dolj, judecătoarea fiind denunţată de doi membri ai familiei lui Bercea Mondial. Procurorii au mai precizat că au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile deţinute de inculpaţii Marinescu Eugenia Carmen, Marinescu Iuliu-Severus şi Cismaru Dumitru, dosarul fiind înaintat pentru soluţionare Curţii de Apel Craiova.
Mai mult, faţă de inculpatul Dănuţ Bogdan Cismaru (fiul avocatului Dumitru Cismaru), cercetat în acelaşi dosar, în stare de libertate, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi obligarea acestuia la frecventarea unui program de consiliere, pe o perioadă de 60 de zile, precum şi la prestarea, pe aceeaşi perioadă, a unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în cadrul uneia dintre unităţile de învăţământ din municipiul Slatina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu